ETO IZNENADJENJA

Ovo stvarno niko nije očekivao – projekat Velika Albanija se javno najavljuje od premijera Albanije i kolege sa Kosova

 

Jasno je kako kontroverzne i sa ponosom ponavljane izjave aktuelnog albanskog predsednika vlade, Edija Rame, iskazane tokom intervjua za kosovsku državnu televiziju ,,Klan Kosova,, , a o ujedinjenju Albanije i takozvane ,,republike,, Kosovo ne doprinose oskudnom i nezavidnom nivou očuvanja mira u trusnoj oblasti Balkana.

Edi Rama i projekat Velika Albanija mapa

Velika Albanija – mapa zamišljene zemlje

Podršku o propagiranju stvaranja noćne more poznate kao Velika Albanija mu svim snagama pruža i kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači.

Edi Rama ističe kako postoje dva moguća mehanizma spajanja dvaju teritorija. Prvi je, kako navodi, integracija u okviru Evropske Unije uz liberalizaciju viza za koju i navija, dok drugom smatra mogućnost klasičnog pripajanja oblasti van Evrozone koje bi nastupilo ukoliko se unija usprotivi albanskim načelima.

Prvo je ujedinjenje u Evropskoj uniji, međutim, ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će „dve zemlje da budu prinuđene da se ujedine na klasičan način“, rekao je albanski premijer.

S druge strane, Tači smatra kako je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, te da bi EU trebalo da bude sramota što još uvek isto nije i sprovela. ,,Nemarnost’’ Evrozone karakteriše kao kriminalni akt protiv napaćenog kosovskog naroda koji je zaslužio bolje na šta i nestrpljivo čeka. Takođe, naglašava kako izjave albanskog premijera ne treba da predstavljaju bilo kakvu pretnju kontinentu, već borbu za zajedničku budućnost dvaju ,,republika,, kojoj njihovo stanovništvo teži.

Ramin srpski kolega, Aleksandar Vučić, je putem objave na svom twitter nalogu obećao kako ni pod kakvim uslovima neće da dozvoli da se najveća evropska noćna mora ostvari i to ujedinjenjem Albanije sa spornom srpskom autohtonom teritorijom i zvanično je upozorio Ramu da prestane sa davanjem izjava koje narušavaju mir između Albanije i gotovo svih država sa kojima se graniči.

Sporni govori izazvali su pometnju u srpskoj javnosti kao i povećanje već snažne tenzije između malobrojnog srpskog i dominantnog albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

S druge strane, ni evropska komisija ne ocenjuje Ramine govore kao prikladne i najstrože ih osuđuje ističući da se integracije u okviru EU, pogotovo ovako sporne, protive principima funkcionisanja Evrozone, te da ne može da dozvoli realizaciju ičeg sličnog.

 

Autor: Miodrag Milutinović