KAFE APARAT ZA SAMOPOSLUŽIVANJE

Kad i gde su nastali aparati za samoposluživanje koji danas služe za mnoge namene i pokreću svet

 

Aparati za samoposluživanje, ili na engleskom vending machines, ti mali ormarići puni raznoraznih vrsta kafe, slanih i slatkih grickalica, napitaka, bombona, sendviča i sličnog, zaista jesu aparati koji pokreću svet. Na prvom mestu jer ih ima na svakom koraku – na autobuskim i železničkim stanicama, aerodromima, u bolnicama i čekaonicama, na fakultetima i u školama. Jednom rečju, na svakom mestu gde bi nekome od nas mogla da zatreba podrška da izguramo dan, i to u vidu hrane ili pića, i to u onim situacijama u kojima nemamo baš brojne opcije na raspolaganju. Tada aparati za samoposluživanje stupaju na scenu.

Veliki Don cafe Kafe aparati za samoposluživanje

Veliki Don cafe aparat za samoposluživanje kafe u firmama i javnim mestima

Prvi aparati za samoposluživanje – verovali ili ne – potiču iz starog Egipta. Jedan ovakav izum, sudeći prema matematičaru i izumitelju Heronu iz Aleksandrije, postojao je u hramovima ove drevne države. U zamenu za novac, aparat bi izbacivao svetu vodicu.

Tokom 17. veka, u Engleskoj su se pojavili aparati za samoposluživanje čija je namena bila prodaja duvana. Jedan od provokativnijih izuma, koji takođe potiče iz Engleske, jeste aparat za prodaju novina, i to ne tek bilo kakvih, već upravo onih zabranjivanih od strane zvanične vlasti. Njihova uloga bila je da među zainteresovanim čitaocima šire mudre poruke tadašnjih mislilaca. Krajem devetnaestog veka, pojavili su se aparati za samoposluživanje koji su, u zamenu za novčiće prodavali svakodnevne korisne predmete, poput koverti, poštanskih markica, i papira za pisanje. U SAD prvi aparati korišćeni su za prodaju žvakaćih guma.

Danas se aparati za samoposluživanje, pored hrane i pića, koriste za prodaju izuzetno široke lepeze proizvoda. Aparati ovog tipa su na američkim aerodromima tokom od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka prodavali čak i polise osiguranja. Jedna vrsta aparata za samoposluživanje koristi se danas za punjenje mobilnih telefona i sličnih uređaja – laptopova, MP3 plejera, tableta i slično – što zaista može delovati kao spas nekome u 21. veku.

Kada je kafa u pitanju, kafe aparati za samoposluživanje takođe se mogu pokazati veoma korisnim u situacijama kada smo u žurbi, te nemamo dovoljno vremena da sednemo i poručimo šoljicu ovog napitka. U školi, na fakultetu, na poslu, kao i tokom vožnje, ove vrste mašina poslužuju piće koje, zahvaljujući svojim korisnim sastojcima poput kofeina, održava budnost i značajno podiže nivo koncentracije. Iako mnogi pravi zaljubljenici u kafu tvrde da piće koje se dobija s kafe aparata za samoposluživanje nije kafa vrhunskog kvaliteta, istina je da su mnogi proizvođači počeli intenzivno da rade na poboljšanju ukusa svojih proizvoda. Na ovaj način, u budućnosti bismo mogli da pijemo kafu izuzetnog kvaliteta bilo gde, bilo kada, i to dok obavljamo brojne svakodnevne aktivnosti.

Kućni Don cafe espreso aparat za samoposluživanje

Kućni Don cafe espreso aparat za samoposluživanje u kući ili na poslu

U budućnosti, kafe aparati za samoposluživanje mogli bi postati nezamenljivi uređaji u svakodnevnom životu. Pored širenja lepeze roba i usluga koje ovakvi uređaji pružaju, možemo očekivati aparate sa sve savremenijim softverom, odnosno one koje je moguće, putem raznih aplikacija, povezati s mobilnim uređajima. Na taj način, dobili bismo potpuno personalizovan proizvod od aparata za samoposluživanje, i to bez čekanja na red u mnogim situacijama. Kao i stotinama godina unazad, aparati ovog tipa će i u narednom periodu olakšavati obavljanje obaveza svakome od nas.