TRADICIONALNI ISLAMSKI MOZAIK

Video prilog kako majstori keramičari ručno prave tradicionalni geometrijski mozaik za džamije i muslimanske kuće

 

Stari zanati na delu i ukrasna keramika. Video klip koji prikazuje kako se pravi obojeni tradicionalni islamski mozaik za džamije i muslimanske kuće, kako islam zabranjuje da se postavljaju slike ljudi a često i životinja, otuda su džamije pune mozaika sa geometrijskim šarama i apstraktnim slikama. To vekovno bavljenje apstraktnim formama je dovelo do stvaranja savršenih geometrijskih formi mozaika po kojima je islamska umetnost i arhitektura poznata.

Kako se pravi mozaik za džamije - video prilog

Tradicionalni islamski mozaik

Muslimanima zapravo nije bilo zabranjeno predstavljati figurativna živa bića, samo to nisu smeli raditi na džamijama, gde je to moglo dovesti do strogo zabranjenog idolopoklonstva. Ukrasi i mozaici na džamijama nastali su stiliziranjem modela iz antičke tradicije – vina, lišća, cvetova, verskih spisa i izreka, zvezda. Koristili su uzorke linija da stvore apstraktne elemente i mozaike kao što su zvezde i poligoni, ali su koristili i arapsko pismo, tako da su citati iz Kurana postali čista dekoracija i često su u obliku mozaika po džamijama i medresama.

U islamskim zgradama su za dekoraciju bili korišteni kreč, zidne opeke i pločice raznih oblika s uzorcima, dok su Seldžuci kasnije dodali glazuru i boju. Uvedena je i umetnost zidnih mozaika, u kojoj su boje paljene kako bi se dobio njihov puni intenzitet. Takva se umetnost otvaranjem novih radionica s područja Irana proširila i u Tursku. Ostala je islamska dekoracija u arhitekturi uključivala rezbarije u drvetu, obično presvučene sa slonovačom na prozorima i vratima minbera, i različitim strukturnim elementima. No rezbarenje u drvetu i slonovači je bilo korišteno i za ukrašavanje nameštaja, slonovih kljova i kutijica. Kameni reljefi i mramorne presvlake nalazimo na zgradama u Španiji, Turskoj i Egiptu. Svetlo i boju u zgrade obično unose bogato ukrašene svetiljke i tapete.

Pogledjate ovaj kratak video prilog kako se ručno pravi mozaik od sirove gline do obojenih mozaik pločica. Zanimljiv ručni rad majstora keramičara.