SLUŽBENA VOZILA VLADE SRBIJE

 

U SLICI I REČI

Posle više od godinu dana od najave da se broj službenih vozila sa 50.000 smanji na 25.000 počela je dugo očekivana akcija.

 

Akcenat na odgovornom upravljanju

 

JEDINI CILJ je „sprovodjenje programa ekonomskih ušteda i politika Vlade o ODGOVORNOM upravljanju sredstvima…“

Pitanje koje se nameće je – zašto se čekalo godinu dana, zašto su prvo smanjene plate i penzije a ostali „bolni potezi“, kao što je i prodaja vozila, odloženi na neodredjeno vreme?

Što se tiče vozila pronadjen je odgovor – EKOLOGIJA.

Ima li možda nekih kompenzacija?

 

Ako ne verujete pogledajte sledeće:

Ekologija

 

Važna je ekologija

 

Zaista je EKOLOGIJA jedini razlog obnove voznog parka, manje su važni troškovi održavanja Lexusa, Tojota, Mazdi – to je to ODGOVORNO upravljanje sredstvima.

Ipak, u svoj ovoj opravdanoj i društveno korisnoj akciji nešto se izgleda previdelo, slučajno ili namerno:

 

Šta zakon kaže

 

Da li je Vlada donela neku, nama nepoznatu, uredbu, ili je Skupština usvojila neki drugi zakon, ili se ne priznaju zakoni doneti pre mandata ove Vlade – tek u čl. 2 Zakona o donacijama i humanitarnoj pomoći stoji da PREDMET DONACIJE NE MOGU BITI PUTNIČKI AUTOMOBILI.

Pošto je malo verovatno da je u pitanju slučajni previd, a iskustvo sa ovom Vladom u prethodne tri godine ne daje nam ni jedan argument da joj se može verovati, zbog poplave dezinformacija, nerealnih i lažnih obećanja, medijske cenzure, potpunog uticaja na zakonodavnu i sudsku vlast, stiče se utisak da se Vlada otrgla kontroli do te mere da više i ne prikriva nezakonito i neustavno postupanje.

Šta to sad znači – da je Vlada iznad zakona, ili da svesno krši zakon a time i Ustav i svoj ustavni položaj kao izvršna vlast koja je zadužena za sprovodjenje zakona. Kako će na to da reaguju Uprava carina i Poreska uprava, koje treba da sprovedu postupak carinjenja i oporezivanja vozila, ili oslobadjanja od carinjenja i oporezivanja i Policijska uprava koja treba da ih registruje.

Kako će da reaguje Parlament koji je zadužen da kontroliše Vladu, kako će reagovati Poverenik za informacije ili Ombudsman?

Ovako neustavno ponašanje Vlade mi liči na ono – Vlada je pala samo nema ko da joj to i saopšti.

 

Aleksandar Zlatar