MERA MUŠKOSTI

Koja je prosečna dužina muškog polnog organa i koliko iznosi u cm. Koja je normalna veličina penisa po istraživanju naučnika

 

Kako se danas sve meri, tako je izmerena i prosečna dužina muškog polnog organa. Šta pokazuju evropske studije kolika je prosečna dužina penisa kod muškaraca, šta je normalna veličina penisa u populaciji, objašnjava tekst iz nemačkog Deutche Welle koji prenosimo u celosti.

Koja je normalna veličina penisa i koliko iznosi

Koja je normalna dužina penisa?

15.500 razloga zašto Vaš penis nije premali!

Muškarce često brine veličina njihovog polnog organa, ali jedna studija pokazuje da velika većina nema razloga za brigu. Većina pripadnika jačeg pola spada u kategoriju onih sa prosečnom veličinom.

Konačno! Izgleda da će muškarci konačno moći da odahnu. Jer istražena je tzv. prosečna veličina, odnosno dužina muškog polnog organa. Rezultati te istrage trebalo bi da primire većinu muškaraca. Jedan tim londonskog King’s koledža pozabavio se ovom temom. Pod vođstvom Dejvida Vealea naučnici su analizirali podatke iz 20 već postojećih studija – o dužini penisa u erekciji i bez nje. Ukupno je analizirano 15.500 „uzoraka“.

„Koristili smo samo studije koje odgovaraju našim kriterijumima. Kombinujući ih, pokušali smo da stvorimo jednu potpuniju sliku“, rekao je Veale u razgovoru za DW. Analiza njegovog tima objavljena je u britanskom stručnom časopisu za urologiju British Journal of Urology International. Ali iako su studije na kojima je zasnovana analiza međunarodnog karaktera (sprovedene u Nigeriji, Turskoj, Jordanu, Francuskoj, Južnoj Koreji, Indiji i Nemačkoj), one nisu baš pouzdane.

Neujednačene metode merenja

Jedan od razloga za to je činjenica da u njima nisu primenjene standardizovane metode. Testirane osobe bile su stare između 17 i 91 godinu i dolazile su iz potpuno različitih društvenih slojeva. Među njima su bili studenti medicine iz Nigerije, vojnici iz Turske, pacijenti nad kojima je izvršeno obrezivanje iz Tanzanije, pacijenti iz klinike za seksualnu disfunkciju iz indijske Kerale i stariji muškarci iz Nemačke.

Koja je normalna veličina penisa i koliko iznosi - dimenzije opsega penisa

Problematični su i uslovi u kojima su vršena merenja. Kod jednih muškaraca su vršena pri sobnoj temperaturi, kod drugih pod narkozom, kod nekih „u ležećem položaju, blago raširenih nogu“, drugi su morali da staje na nogama i „drže penis paralelno sa podom“.

Osim toga, većina naučnika je pri merenju koristila krojački metar, u Egiptu su, međutim, koristili lenjir.

BioProstata biljne kapi za prostatu, prostatitis, edem uvećanje i rak prostate

BioProstata biljne kapi za prostatu i prostatitis – preventivno ostanite dugo u formi

Zlatni prosek – prosečna veličina penisa

Ipak, uprkos ovim nejednakim uslovima i metodama, naučnici iz Velike Britanije tvrde da je moguće ustanoviti prosečnu veličinu penisa. I nadaju se da će zaključci njihove evaluacije umiriti većinu muškaraca. A oni glase ovako: prosečna dužina muškog polnog organakadanijeuerekcijijeste9,16 centimetara. U erekciji penis prosečno naraste na 13,12 centimetara. Prosečni opseg penisa u opuštenom stanju je 9,31 centimetar, a u erekciji 11,66 centimetara.

Ali koliko su ove brojke uopšte važne za nauku? „Ne puno“, kaže Dejvid. Ali što se više zna o prosečnoj veličini muškog polnog organa, to se lakše mogu odbaciti nadrinaučna istraživanja. Jer dužina penisa, suprotno nekim verovanjima, nema veze sa poreklom, veličinom stopala ili nosa. A zaključci do kojih su došli stručnjaci iz Londona mogli bi da imaju i praktični karakter: na primer u proizvodnji kondoma.

Koja je normalna veličina penisa i koliko iznosi - dimenzije dužine penisa

Šta je normalna veličina penisa?

U određenim slučajevima ova saznanja mogu da pomognu i u terapiji pacijenata koji pate od disformičnog telesnog poremećaja (BDD). „Neki muškarci imaju poremećenu sliku sopstvenog tela. Kod njih postoji velika diskrepanca između onog što oni vide među svojim nogama, onoga što misle da bi morali da imaju među nogama – i onoga što stvarno imaju među nogama“, kaže Dejvid Veale.

Takva poremećena slika može imati različite uzroke. „Možda su tu osobu kinjili prijatelji. Ili se njegova partnerka šalila na taj račun. A tu su onda i genetski faktori. Sve to ostavlja trag. Ključ za rešenje problema jeste sprečiti da se isti pojavi.“

Veale i njegov tim su zahvaljujući novoj evaluaciji starih studija stvorili nove kriterijume. Oni se nadaju da će nova saznanja pomoći muškarcima. Oni bi trebalo da uvide da je njihov polni organ prosečne veličine, odnosno da u svakom slučaju nije premali.“

Izvor teksta: DW