NAJBOLJA PRAZNIČNA VINA ZA GOSTE

U slavu vina i proleća i dane praznika napravili smo selekciju vina i izbor koja su to najbolja vina za praznike koje možete kupiti u IDEA i Roda prodavnicama

 

Vinska kultura se polako menja u našoj zemlji. Ranijih decenija naši roditelji su kupovali flaše jednog tipičnog belog i crvenog vina, bilo da je to bila Smederevka, Banatski rizling, Car Lazar i Carica Milica vino, i uz manje ili više sode i kisele vode, svi praznični obroci su protekli samo uz jedno do dva vina. Danas je situacija drugačija, pije se više različitih vina tako da izbor za najbolja vina za praznike i praznične trpeze ponekad broji i po 6 do 7 različitih vina, koja se piju lagano i kombinuju sa hranom.

IDEA katalog vina - u slavu vina i proleća

IDEA katalog vina – u slavu vina i proleća

Ranije je jedno belo i jedno crveno vino bilo dovoljno da se uz sarmu i pečenje praznik proslavi. Danas je koncept slow food hrane i veliki izbor domaćih i stranih vina koje prodavnice kao Idea i Roda imaju u ponudi, potpuno promenilo način kupovine i pijenja vina. Sada kada gosti dolaze u goste na praznični ručak, mi iznosimo najmanje 3 do 5 različitih vina koja se slažu uz hranu koja se servira. Za prvi maj i u slavu vina i proleća, pokazaću vam kako to kod nas izgleda. Uz to, tu vam je i katalog vina koje nudi IDEA i Roda megamarketi pa možete izabrati ono što je vama po volji od vina, poštujući svoj budžet i vinski ukus.

Danas su vina postala svima dostupna i jeftina, plemenitija su i zdravija od svih drugih alkoholnih pića, pa po meni predstavljaju najbolji izbor za prijatno druženje. Tim pre što vino lagano zagreje dušu, um i telo, otvara srce za radost i veselo druženje i prijatne razgovore. Stoga, najbolja vina za praznike birajte pažljivo i po meri svojih gostiju, za upućenije goste kupujte kvalitetnija i skuplja vina, za početnike ona odmerene vina koja će ih postepeno uvoditi u svet vinskih čarolija.

Članak se radi u saradnji sa IDEA i RODA prodavnicama, kako bi čitaocima lakše predstavili savremenu kulturu konzumacije vina. Stoga, pogledajmo šta IDEA nudi u svom asortimanu vina, izbor koji je dat kao Katalog vina – U slavu vina i proleća u Srbiji. Ovde možete videti veoma lep katalog vina i cene sve u pdf formatu: Katalog VINA IDEA i Roda

Otišli smo do IDEA prodavnice i kupili sledeća vina koja ćemo vam predstaviti. Vrlo sličnu ponudu vina ima i lanac Roda megamarketa.

Koja vina izabrati za praznik i zbog čega

U našem domu, kada je praznik, supruga i ja počnemo da pijemo vina već od podneva, kada počne da se priprema praznični ručak, da bi se lagano zagrejali. Za tu svrhu, popijemo po jednu do dve čaše Crnogorskog Vranca, Stobi Vranac, Aleksandrija crveno vino ili Ždrepčeva krv, šta nadjemo u ostavi. To su sve crvena vina koja nas greju. Supruga ponekad zaželi belo vino, pa otvorimo Krstač 13 juli, Aleksandrija belo vino ili italijanski Vero Pinot Grigio belo vino. Sam nikada ne pijem belo vino, pa se belo vino jedino njoj otvara. Sva ta bela i crvena vina u slavu vina i proleća su relativno jeftina, nijedno ne predje 400 do 500 dinara u u IDEA i Roda prodavnicama.

Jedna do dve čaše vina nam ne umanjuju radnu sposobnost, pogotovo što se vino polagano pijucka tokom 5 do 6 sati rada na spremanju ručka.

Dolazak gostiju i penušavo vino

Onda dolaze polako gosti. A mi ne pijemo rakiju i ne nudimo goste istom, čak ni viskijem ili likerima, zato što znamo da je vino mnogo bolje piće od bilo koje žestine. Jer, od vina ljudi možda i postanu pripiti, ali nikada ne budu agresivni, kao što to biva od ljute rakije ili žestokih alkoholnih pića. Uz to, vino ne izaziva cirozu jetre kao rakija ili viski.

Prva stvar koja se desi našim gostima kada dodju kod nas je da budu posluženi sa penušavim vinom. Preporučujem La Delizia prosecco italijansko penušavo vino čija jedna čaša, na prazan stomak, pre bilo kakvog jela, dovedi do toga da oči gostiju zasijaju i da se odmah stvori pozitivna atmosfera. Penušavo vino služimo u čašama za šampanjac. Uostalom, čaše za vino su postale jeftine i treba imati bar nekoliko različitih čaša u kući: čaše za šampanjac, čaše za belo vino i čaše za crveno vino.

Le Delizia je povoljno vino sa cenom, svega 400 dinara, pa i ako svako dobije po malo penušavog vina, ono puno podiže dobro raspoloženje. Ako su gosti važni i fini, služi se šampanjac.

Grickalice i roze vino

Nakon toga, gosti naši počinju da se druže sa nama uz grickalice. Tu se gosti posluže samo jednom čašom roze vina. S obzirom da se roze vina nalaze negde izmedju belih i crvenih, neko ih voli a neko ne, uvek gledam da uzmem kvalitetnije roze vino, pa bi u našem slučaju to bio Rose vino vinarije Zvonko Bogdan.

Predjelo i belo vino

Bilo koje predjelo da je pitanju a kod nas je najčešće u pitanju domaća pašteta od ribe ili piletine, domaća pita sa sirom ili povrćem, crnogorski sir i malo mesnih domaćih preradjevina, služi se belo vino. Najbolja bela vina za praznike bi u tom smislu po nama bila Sevdah – Aleksić, Chardonay Kovačević koga mnogo volimo ili Casillero Sauvignon Blanc koji takodje često želimo da pijemo. Kada hoće da istakne svoj rodni kraj, a moja supruga je rodom iz Topole, kupi kraljevska vina Sauvignon blanc ili Tribus cuvee – Toplički vinogradi.

Najbolja vina za praznike i vaše goste ne moraju uvek biti i najskuplja vina, jer mnogi naši i vaši prijatelji nisu veliki poznavaoci vina. Zato uvek treba ispitati koju vrstu vina vaši gosti piju i takva im vina ponuditi.

Video prilog – vina koja se preporučuju i cene u prodavnicama

 

Glavno jelo i crveno vino

Izabrati najbolja crvena vina za praznike je težak zadatak. S obzirom da volim jaka i robusna vina, uvek ću pre izabrati neka bolja i skuplja vina, na primer španski Cabernet Sauvignon Concha Y Toro ili odlični Cabernet Sauvignon Barrique – Podrum Radovanović Krnjevo, koji je već godinama klasik medju vinima.

Crvena vina uvek gledam da kupujem na akciji i to ona najskuplja, jer volim crveno vino i ono mi mora biti po meri. Vrhunska vina čine vrhunski doživljaj. Ali bez razmišljanja crveno vino Vrh Vladika – 13 juli, Tri morave – Temet ili Hermon rouge, bi bila vina koja bih takodje kupio u Idei za praznični ručak. S obzirom da su do tada gosti pili i penušavo vino, roze vino i belo vino, niko neće popiti više od jedne do dve čaše vina.

Često kada se nadjem u IDEA prodavnici, mada u ovom katalogu ih ne vidim, kupim hrvatski plavac ili moj omiljeni Dingač, koji stavljam ispred svih drugih hrvatskih vina.

Dezert i vina

Za kraj naše vinske gozbe u slavu vina i proleća gosti se posluže nekim dezertom. Moja supruga pravi fenomenalnu keks tortu sa crnom čokoladom i višnjama, uz koju ide odlično Sangrija. Sad, Sangrija se sprema sa komadima voća i idealna je za tople i sparne dane, dok za hladnije dane ostajemo na crvenom vinu.

Otidjite do Idea ili Roda prodavnica i izaberite vino po svojoj želji i meri svojih gostiju. Najbolja vina za praznike u slavu vina i proleća vas čekaju u policama.

Zlatko Šćepanović

Članak je nastao u saradnji sa IDEA i RODA prodavnicama u sklopu akcije U slavu vina i proleća za promovisanje vinske kulture u Srbiji