OPREMA ZA KUPATILO

Saveti kako opremiti i renovirati kupatilo

 

Oni koji su nekada planirali renoviranje kupatila od poda do plafona verovatno su svesni koliko to rada i vremena za planiranje oduzima. Umesto raspoređivanja nameštaja, tepiha, zavesa kao što se radi za većinu drugih prostorija, u kupatilu je proces nešto složeniji. Zbog sanitarija i instaliranja ispod pločica, usađivanje oprema za kupatilo može da bude veoma stresno. Ne postavljajte pločice pre nego što regulišete sve u vezi sa cevima i kanalizacijom, a poželjno je i da se konsultujete sa majstorima koji će ugrađivati kupatilski nameštaj.

oprema za kupatilo

Savremeno kupatilo

Oprema za kupatilo može da bude i bezazlena, tj. da ne zahteva ugradnju ispod pločica – kao kada je reč o spoljašnjem samostojećem ormariću. Ali ako je reč o visećim elementima ili pokrivnim policama, njihova osnova treba da bude ispod nivoa pločica da bi oprema za kupatilo održala stabilnost. O tome će vas najbolje posavetovati majstor kojeg unajmite da izvrši radove – ne samo da će znati kada šta treba kojim redosledom da radi, nego će vam i reći koja oprema za kupatilo je bolja, praktičnija, jeftinija, a koja oprema za kupatilo vam sigurno nije potrebna.

Kako se ugrađuje oprema za kupatilo

Kada majstori dođu do faze kada se ugrađuje oprema za kupatilo, do tada vi već treba da ste nabavili taj nameštaj, tj. radni materijal. Oprema za kupatilo za koju ste se odlučili treba da bude odgovarajućih dimenziija, sa svrhom, tj. jasnom namenom, napravljena od vodootpornih materijala koji nisu podložni vlažnosti iz vazduha koja je veća u kupatilu nego u drugim prostorijama stana ili kuće i tako dalje. Sve specifične zahteve koje imate za svoje kupatilo kažite majstorima pre nego što se dogovorite koja oprema za kupatilo je prava za vas. Boje koje se preporučuju i koje su najčešće kada se bira oprema za kupatilo jesu svetli tonovi ili kontrasti – najčešća je bela boja, ali i kombinacija bele boje sa crnom, zelenom, žutom, crvenom. Igra bojama ili bela boja kao spoj svetlosti svih boja znači da će prostor biti osvetljeniji i da će se osoba u njemu osećati prijatnije, komotnije. Ipak, ne odstupajte previše od boje pločica da ne izazovete suprotan efekat.

Oprema za kupatilo je važan element renoviranja kupatila, ali opremanje po sebi nije strašno: oprema za kupatilo se ne proizvodi u previše različitih modela, boja i dezena. Oprema za kupatilo je svedena, slična u svim oblicima i zato je lako ulopiti je sa ostatkom enterijera i kombinovati elemente iz različitih serija. Oprema za kupatilo ne mora ići u kombinaciji kako je prozvedena kolekcija. Najlepše je kada oprema za kupatilo kakvu ste vi sami osmislili ne postoji ni u jednom katalogu da se kupi odjednom.

Oprema za kupatilo se ne rabati lako. Osim ako vam estetski dosadi brzo ili je namerno fizički narušite, jedno ulaganje u kupatilo znači da će ta oprema za kupatilo trajati možda i duže nego neke od sanitarija u njemu. Glatki ormarići, ogledala na visećim elementima, instalirani aparati i pomoćni nameštaj jesu oprema za kupatilo koja će kupatilu obezbediti dugu udobnost, lakšu organizaciju čišćenja i skladištenja kupatilske galanterije.