KONAČNI ŠAH-MAT ISLAMSKOJ DRŽAVI?

Počinje li rušenje kulta krvavog polumeseca i države ISIL?

 

Među borcima Islamske države juče rano ujutro je zavladala tišina kada je radio Iran preneo vest o potencijalnoj smrti samozvanog kalifa Al-Bagdadija koji je navodno podlegao povredama.

kalif Al-Bagdadi vodja ISIL-a

Kalif Al-Bagdadi vodja ISIL-a

Ovakva informacija ne bi trebalo da bude uzeta zdravo za gotovo razmatrajući činjenicu da su i ranije izlagane objave o smrti poglavara ISIL-a koje su se pokazale netačnim, kao npr. brojne iz novembra i decembra prošle godine. Takođe, još uvek nije izdata zvanična potvrda o izdahnuću možda najpoznatije džihadističke figure.

Podsećamo, ranije je objavljeno kako je Abu Bakr Al-Bagdadi teško povređen u toku jednog od bombaških napada američke vojske na mesto El Badž, locirano na oko 320 kilometara od uporišta Islamske države, Mosula. Poznato je i kako je njegova glava bila ucenjena na preko 10 miliona dolara. Bio je sredovečan čovek, predpostavlja se u četrdesetim. Postao je vođa takozvane ,,Islamske države’’ 2010. godine.

Savetnik iračke vlade i anonimni diplomata sa zapada su potvrdili da je ranjavanje Al-Bagdadija nastupilo 18. marta prilikom bombaškog napada američkih snaga na 3 kolone vozila blizu granice sa Sirijom, pri čemu je cilj ataka bilo smaknuće predstavnika vođstva ISIL-a.

Podsećamo, Mosul je već duži vremenski period smatran uporištem islamista kao sunitska oblast, s obzirom da je van kontrole vojske sa zapada i u tom smislu idealan kao stratište terorističkih snaga džihadista.

 

Autor: Miodrag Milutinović