NAJPOZNATIJI SISTEMI ZA IZRADU SAJTA

U ovom tekstu se možete upoznati sa osnovnim prednostima i manama Velike trojke za izradu sajtova. Prednosti i mane tri najpoznatija sistema za izradu web sajtova

drupal-wordpress-joomla

Ukoliko ste razmišljali o izradi web sajta pred vama su dva puta. Da se potrudite i sami napravite svoj sajt ili da angažujete nekoga ko se bavi izradom sajtova i web dizajnom. Ako se odlučite da sami napravite web sajt ovaj tekst će vam sigurno biti od pomoći.

Postoji ogroman izbor „alata za izradu sajtova“, takozvanih content management system-a (u nastavku CMS), ali u suštini izbor se svodi na Veliku trojku: WordPress, Joomlu i Drupal. Dobra vest je da svi članovi Velike trojke postoje već nekoliko godina i da su developeri sva tri sistema učili jedni od drugih, tako da su ova tri sistema danas veoma slična (a biće još sličniji kako vreme prolazi). Developeri Velike trojke su svesni jedni drugih, čime se gradi zdrava konkurencija i stalno unapređenje sva tri CMS-a. A najveću korist od toga imamo mi, krejnji korisnici.

Ipak među ovim sistemima postoji razlika i u nastavku ćemo navesti glavne prednosti i mane svakog CMS-a pojedinačno.

WordPress

wordpress

Prednosti: WordPress je slavu stekao zahvaljujući tome što je veoma lak za upoznavanje i upotrebu. Ali ako mislite da je WordPress dobar samo za blog sajtove niste upravu. WordPress je dosta napredovao tokom godina, i sigurno će vam poslužiti ukoliko imate standardne želje kada je izrada sajta u pitanju. Takođe, WordPress ima i odlučnu zajednicu korisnika koja će vam sigurno pomoći ako negde zapnete. Ukoliko želite da napravite jedostavan i standardan sajt WordPress je najbolji izbor.

Mane: Ukoliko pravite kompleksan sajt, Drupal je verovatno najbolji izbor iako se korisnici WordPress-a možda neće složiti sa mnom. Možda su i upravu pošto danas postoji preko 15.000 dodataka (plaginova) za WordPress. Ali problem je u tome što nove verzije WordPress-a izlaze relativno često i može se desiti da neki dodaci ne rade lepo na novim verzijama WordPressa, a samim tim i na vašem sajtu. Kod Drupala se vodi posebna pažnja da nove verzije ne poremete rad postojećih dodataka. Drupal je napravljen da se nosi sa velikim brojem dodataka.

Naravno, ukoliko instalirate samo proverene i sigurne dodatke, vaš WordPress sajt će funkcionisati bez problema. Zato obavezno obratite pažnju da instalirate samo proverene dodatke.

Joomla

Joomla

Prednosti: Joomla je moćan CMS ali u isto vreme u pogodan za korišćenje. Pre svega je pogodan za upravljanje velikim brojem članaka. Ukoliko znate da će se na vašem sajti nalaziti veliki broj članaka i da nećete dodavati neke specijalne funkcije na sajt Joomla je najbolji izbor.

Mane: Glavna mana Joomle je to što je dobra u svemu, ali nije najbolja ni u čemu. WordPress je lak za upotrebu, lepo izgleda i najbolji za osnovnu upotrebu. Sa druge strane Drupal pruža najviše mogućnosti i programeri ga vole jer nije “za obične smrtnike”. Ukoliko znate da će vam trebati dodatne funkcije na sajtu Joomla nije najbolji izbor. Pored toga na internetu postoji veliki broj dodataka za Joomlu ali njih je teško naći, a još teže održavati. I WordPres i Drupal su mnogo zahvalniji za korišćenje po ovom pitanju.

Drupal

Drupal

Prednosti: Sa Drupalom možete skoro sve. Drupal je napravljen tako da koristi mnogo malih dodataka. Veliki broj ovih dodataka održavaju profesionalni programeri za velike klijente, ali vi ih možete uzeti besplatno.

Mane: Drupal prati reputacija da je komplikovan za korišćenje ukoliko se ne rezumete u programiranje. Ipak, poslednja verzija Drupala je značajno olakšana za korišćenje “običnim korisnicima”. Ali WordPress je i dalje lakši za korišćenje.

Ukoliko želite kompleksan web sajt koristite Drupal, čak i ako to znači da morate da angažujete programera.