POSNI PAPRIKAŠ SA SOJOM

Recept kako se pravi posni paprikaš sa sojom

 

Posni paprikaš sa sojom je ukusno jelo koje može biti vrlo nalik mrsnom paprikašu, samo uz malo iskustva u spremanju i dosta začina. U ovom receptu soja menja meso.

Recept za posni paprikaš sa sojom

Uz malo veštine posni paprikaš sa sojom može da nalikuje na klasičan paprikaš

Posni paprikaš je posno jelo koje je preporučljivo svima, od zdravih do bolesnih, od vernika koji poste, preko rekonvalescenata do vegetarijanaca.

Recept za Paprikaš sa sojom – sastojci

1 šolja soje u komadima

750 gr krompira

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

1 šargarepa

1 stabljika celera

1 suva crvena paprika

1 šolja graška

list lovora, soja sos

beli luk

kašičica brašna

ulje

aleva paprika (ljuta ili slatka, po izboru)

so, biber

mirođija, peršun

Kako se sprema posni paprikaš sa sojom

Komade soje potopiti u vruću vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseći na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takođe sitno iseckan. Dodati alevu papriku,  i kašičicu brašna i promešati da se napravi zaprška

Zatim dodati pripremljen krompir, komade soje i suvu crvenu papriku iseckanu na trake, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir, paprika i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, soja sos po želji, grašak i iseckan beli luk po želji i staviti da se kuva oko 20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirođije.

Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari na vodi. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri.

Uživajte!