SALATA SA ŽITOM I POVRĆEM

Recept za salatu od žita i povrća koja se lako sprema. Prolećna salata sa žitom je obrok ili užina kada čistite telo ili kada ste na dijeti

 

Salata od žita i povrća je fantastično i zdravo jelo koje se lako sprema, ne zahteva posebno kulinarsko umeće a pruža mnogo, pre svega ovo je zdrav obrok. Tim pre što salata od žita i povrća ne sadrži u sebi ništa štetno, lepo čisti creva, lako zasiti i daje energiju. Ko proba da je sprema i da je konzumira ubrzo shvata koliko je to odličan obrok koji se može koristiti za sve prilike, od doručka, užine, ručka do večere.

Recept za salatu od žita i povrća - letnja salata sa žitom

Proećna salata sa žitom

Recept za salatu od žita i povrća posebno preporučujemo deci i svima onima koji su na dijeti, da zamene suve musle i industrijske šejkove sa zdravim i izbalansiranim obrokom kao što je prolećna salata od žita i povrća.

Salata sa žitom i povrćem – sastojci

Za salatu od žita i povrća vam je potrebno kuvano žito u zrno i povrće koje imate u kući, malo ulja, soli i začina. Po želji, možete dodavati šta god hoćete, na primer jaja, sir, meso. Mi ćemo vam dati predlog i jedan recept za salatu sa žitom i povrćem koji mi volimo:

– kuvano žito

– kuvano jaje

– kašika sitnog sira kozjeg

– paradajz

– vlasac

– rotkvica

– praziluk

– kašika pinjola

– maslinovo ulje

– basilico sirće

– so i začini po želji

Kako se sprema salata od žita i povrća

Svaka salata se jednostavno sprema, sve se isecka i pomeša, te začini po želji. Medjutim, naveli bi da pošto je u ovoj salati glavni nosilac žito – pšenica, žito treba da je dobro skuvano i ekspandirano. Postoji klasičan način kuvanja žita u ekspres loncu ali mi volimo drugačiji način koji dovede do toga da se žito raspukne i da se lakše jede – prijatnije je za salatu.

Kako se sprema žito za salatu: Properete žito. Možete ga ostaviti preko noći u vodi da ogrezne, da bi se lakše skuvalo ali i ne mora. Uzmete pola kila žita i stavite u 2 litra vode, malo posolite i kuvate na jakoj vatri. Nakon što voda proključa i potamni od žita, krčkajte jedno pet minuta i prospite tu prvu vodu i zamenite je novom vodom – vrelom iz akvalije. Nastavite da kuvate žito na jakoj vatri još jedno pola sata, ali baš na jakoj vatri – na ringli od 10 nivoa neka bude izmedju 8 i 9. Pazite da uvek ima dovoljno vode da žito ne zagori.

Nakon što je žito pola sata kuvano na jakoj vatri, sklonite šerpu sa šporeta i pažljivo prospite svu vodu iz žita, pazeći da se ne ispečete a kada ste žito procedili, šerpu stavite pod mlaz najhladnije vode na česmi i ispirajte. Žito će usled temeperaturne promene početi da puca, kao kada se spremaju kokice. Nekoliko puta isperite hladnom vodom, napunite šerpu vodom do vrha, vratite na šporet da proključa ponovo, isključite šporet i sklonite šerpu sa štednjaka. Ostavite poklopljenu šerpu da se ohladi.

Rezultat će nakon sat vremena biti da se žito uvećalo i ekspandiralo, pa je prijatno za jelo. Tako dobijeno žito procedite i stavite u posudu koju ćete držati u frižideru i po potrebi uzimati žita koliko vam treba za salatu.

Za jedan obrok vam je potrebno 5-8 kašika žita, iseckajte jaje i povrće koje imate u kući, dodajte ulje, so i začine i salata od žita i povrća je spremna. Salata od žita i povrća može biti posna, može biti mrsna, dijetalna ili kalorična, bez ili sa začinima ali u svim varijantama je daleko zdravija od svih ostalih salata.

Probajte!