RECEPT ZA TATAR BIFTEK

Kako se pravi tatar biftek, kod nas poznat i kao tartar biftek od živog mesa. Ko je izmislio pripremu tatar bifteka

 

Tatar biftek je delikates koji se dobija od živog mesa. Vrlo je ukusan i kada se dobro spremi predstavlja gastronomsku poslasticu. Tatar biftek je pašteta od živog mesa. Poreklo kako je nastao Tatar bifteka vezuje se za Sibir i narod Tatara, koji su spremali sveže meso govedje ili konjsko meso sa začinima. S obzirom da u srednjem veku nije bilo frižidera a Tatari su bili nomadski narod koji se stalno kretao po širokim stepama, nije bilo lako održati meso a često nije bilo ni granja za vatru, tako da su se dosetili da usitne živo meso i pomešaju sa začinima, kako bi dobili koliko toliko ukusan obrok.

Recept za Tatar biftek - kako se pravi tartarski biftek

Kako se pravi Tatar biftek

Vremenom je recept za Tatar biftek usavršavan, posebno u Rusiji, odakle i dolazi način kako se sprema Tatar biftek. Danas svaki bolji restoran u svetu ima svoj recept za Tatar biftek i od načina na koji kuvar ume da napravi pikantan mesni namaz, možete proceniti i kvalitet kuhinje. Kod nas se Tatar biftek često naziva i Tartat biftek, što nije jezički ispravno, jer kao što rekosmo, jelo je nastalo od Tatara.

Recept za Tatar Biftek – sastojci

300-400 g bifteka

0,2 dl ulja

1 žumance

½ glavice crnog luka

sok od ½ limuna

kašičica senfa

kašičica kečapa

6 zrna kapra

5-6 kornišona

2 čena belog luka

ljuta papričica, po ukusu

pola kašičice vorčester sosa

ljuta papričica po ukusu

so i biber

0,2 dl konjaka

Kako se priprema Tatar biftek

Najbolje je da dok pripremate Tatar biftek proveravate njegov ukus i dozirate sastojke po želji. Neke od sastojaka možete ukloniti a neke možete i dodati, sve po vašem ukusu i kreaciji.

1. Kupiti svež biftek i sitno ga iseckati na uske tračice. Pomešati ga sa malo soli i uljem, i ostaviti da se marinira preko noći u frižideru.

2. Uzeti ujutru činiju i umutiti žumance sa ostatkom ulja, limunovim sokom, kečapom i senfom. Kada je smesa penasta dodavati meso i ostale sastojke po želji. Svi sastojci treba da budu sitno iseckani.

3. Kada je smesa za biftek gotova, proverite ukus i ako je sve u redu, stavite tartar biftek u kalup da se napravi forma, pa ga stavite na veliki tanjir i aranžirajte peršunom, lukom, kaprom, paradajzom, ili stavite jedno žumance na vrh i krupnije mleveni biber, kako se često čini u svetskim kuhinjama.

Tartar biftek se najčešće jede kao predjelo namazan na prepečen hleb ili dvopek sa maslacem. Pije se crveno vino, odgovara mu Merlot ili naš Vranac.

Uživajte!