RITUALI KOJI PRATE ISPIJANJE KAFE

Kako pijete kafu, da li je pijenje kafe ritual za vas, imate li svoj poseban način pripreme i služenja kafe

.

Počinje li i vama dan ispijanjem omiljenog napitka koji nam pružaju kafe automati? Miris i punoća ukusa kafe milionima ljudi širom sveta predstavljaju savršen početak radnog dana, naročito ukoliko se pred njima nalaze brojne obaveze na poslovnom i ličnom planu. Mnogi bez šoljice espresa ili neke druge vrste kafe s automata ne mogu da zamisle jutro, kako zbog ukusa, tako i zbog kofeinske doze – koja služi da nas razbudi i pripremi za dan pred nama.

NAJLEPŠE BUĐENJE

Kafe automati u kućnoj verziji pružaju nam mogućnost da onu prvu, po mišljenju mnogih i najbitniju, šoljicu kafe ispijemo u svom domu, i to uz rituale na koje smo navikli s godinama. Za neke, šoljica kafe bez kofeina je prava stvar ujutro, dok je mnogima potrebna jaka doza crne kafe kako bi se razbudili. Uz to, mnogi vole da prvu šoljicu ovog napitka podele s voljenim osobama, ili, s druge strane, da je ispijaju u potpunom miru.

Rituali koji prate ispijanje kafe jutarnja kafa

OMILJENA ŠOLJA

Psihološka istraživanja pokazuju da, osim onoga što nose kafe automati i ukusa koje njima kreiramo, mnogima je važan deo rituala ispijanja kafe i šoljica u kojoj se ona služi. Svaki pravi ljubitelj kafe zasigurno poseduje jednu posebnu, omiljenu šoljicu, prema kojoj gaji posebnu emotivnu vezanost. Iako ne mora da se radi o posebno skupocenoj ili čak lepoj posudi (mnogima su omiljene šoljice upravo one okrnjene od dugogodišnjeg korišćenja), ona za nas čini da kafa dobije posebnu aromu, drugačiju od one u drugoj šoljici. Prema istraživanjima, čak 60% osoba je emotivno vezano za određenu šoljicu, dok čak 38% odbija da posluži kafu drugima u svojoj omiljenoj šoljici.

ŠIROM SVETA

Rituali vezani za ispijanje prve jutarnje, pa i ostalih kafa u toku dana, razlikuju se takođe od zemlje do zemlje, u zavisnosti od kulture i tradicije. Za Italijane je nezamislivo piti bilo koji kafu s mlekom, poput kapućina, latte-a ili drugih vrsta napitaka koju nude kafe automati nakon jela. Takvi napici obavezno se piju izjutra, te ukoliko u restoranu nakon obroka naručite makijato, očekujte da vam konobar dobaci prekoran pogled.

Takođe, suprotno mišljenju uobičajenom u ostatku sveta, izraz espresso u italijanskom jeziku ne koristi se da označi vrstu kafe, već jednu dozu ovog napitka u kafe automatu. Za Italijane, espresso je jednostavno – un caffè. Uz to, Italijani kafu često piju u žurbi, bez nepotrebnog zadržavanja u barovima. Kafa se uglavnom naručuje u malim dozama (dupli espresso je veoma redak) i pije na nogama, za šankom.

S druge strane, potpuno suprotnu sliku možete videti u Turskoj. Stanovnici ove države, takođe poznate kao kafedžijske, odnosno zaljubljene u ritual ispijanja kafe, vole da se potpuno opuste i ispijaju kafu veoma dugo, najčešće u društvu prijatelja ili članova porodice. Brzinska kafa s kafe automata je ovde nezamisliva, jer se uz kafu odlučuje o važnim pitanjima, rešavaju problemi i sklapaju poslovni dogovori.

ritual ispijanja kafe

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

Mnoge osobe koje žele da žive zdravim stilom života trude se da svoj kafe-ritual prilagode ostalim zdravim navikama. Tako pre ispijanja jutarnjeg napitka kojim nas mame kafe automati često popiju veliku šolju vode, ili umesto kravljeg, dodaju u njega bademovo ili sojino mleko. Uz to, umesto standardnog šećera, preferiraju da u jutarnju kafu dodaju začine poput cimeta, ili ekstrakta vanile.