Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kafa

Rituali koji prate ispijanje kafe

 

RITUALI KOJI PRATE ISPIJANJE KAFE

Kako pijete kafu, da li je pijenje kafe ritual za vas, imate li svoj poseban način pripreme i služenja kafe

.

Počinje li i vama dan ispijanjem omiljenog napitka koji nam pružaju kafe automati? Miris i punoća ukusa kafe milionima ljudi širom sveta predstavljaju savršen početak radnog dana, naročito ukoliko se pred njima nalaze brojne obaveze na poslovnom i ličnom planu. Mnogi bez šoljice espresa ili neke druge vrste kafe s automata ne mogu da zamisle jutro, kako zbog ukusa, tako i zbog kofeinske doze – koja služi da nas razbudi i pripremi za dan pred nama.

NAJLEPŠE BUĐENJE

Kafe automati u kućnoj verziji pružaju nam mogućnost da onu prvu, po mišljenju mnogih i najbitniju, šoljicu kafe ispijemo u svom domu, i to uz rituale na koje smo navikli s godinama. Za neke, šoljica kafe bez kofeina je prava stvar ujutro, dok je mnogima potrebna jaka doza crne kafe kako bi se razbudili. Uz to, mnogi vole da prvu šoljicu ovog napitka podele s voljenim osobama, ili, s druge strane, da je ispijaju u potpunom miru.

Rituali koji prate ispijanje kafe jutarnja kafa

OMILJENA ŠOLJA

Psihološka istraživanja pokazuju da, osim onoga što nose kafe automati i ukusa koje njima kreiramo, mnogima je važan deo rituala ispijanja kafe i šoljica u kojoj se ona služi. Svaki pravi ljubitelj kafe zasigurno poseduje jednu posebnu, omiljenu šoljicu, prema kojoj gaji posebnu emotivnu vezanost. Iako ne mora da se radi o posebno skupocenoj ili čak lepoj posudi (mnogima su omiljene šoljice upravo one okrnjene od dugogodišnjeg korišćenja), ona za nas čini da kafa dobije posebnu aromu, drugačiju od one u drugoj šoljici. Prema istraživanjima, čak 60% osoba je emotivno vezano za određenu šoljicu, dok čak 38% odbija da posluži kafu drugima u svojoj omiljenoj šoljici.

ŠIROM SVETA

Rituali vezani za ispijanje prve jutarnje, pa i ostalih kafa u toku dana, razlikuju se takođe od zemlje do zemlje, u zavisnosti od kulture i tradicije. Za Italijane je nezamislivo piti bilo koji kafu s mlekom, poput kapućina, latte-a ili drugih vrsta napitaka koju nude kafe automati nakon jela. Takvi napici obavezno se piju izjutra, te ukoliko u restoranu nakon obroka naručite makijato, očekujte da vam konobar dobaci prekoran pogled.

Takođe, suprotno mišljenju uobičajenom u ostatku sveta, izraz espresso u italijanskom jeziku ne koristi se da označi vrstu kafe, već jednu dozu ovog napitka u kafe automatu. Za Italijane, espresso je jednostavno – un caffè. Uz to, Italijani kafu često piju u žurbi, bez nepotrebnog zadržavanja u barovima. Kafa se uglavnom naručuje u malim dozama (dupli espresso je veoma redak) i pije na nogama, za šankom.

S druge strane, potpuno suprotnu sliku možete videti u Turskoj. Stanovnici ove države, takođe poznate kao kafedžijske, odnosno zaljubljene u ritual ispijanja kafe, vole da se potpuno opuste i ispijaju kafu veoma dugo, najčešće u društvu prijatelja ili članova porodice. Brzinska kafa s kafe automata je ovde nezamisliva, jer se uz kafu odlučuje o važnim pitanjima, rešavaju problemi i sklapaju poslovni dogovori.

ritual ispijanja kafe

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

Mnoge osobe koje žele da žive zdravim stilom života trude se da svoj kafe-ritual prilagode ostalim zdravim navikama. Tako pre ispijanja jutarnjeg napitka kojim nas mame kafe automati često popiju veliku šolju vode, ili umesto kravljeg, dodaju u njega bademovo ili sojino mleko. Uz to, umesto standardnog šećera, preferiraju da u jutarnju kafu dodaju začine poput cimeta, ili ekstrakta vanile.

Ostavite komentar

Ostavite komentar