(NE) OBAVEZNA VAKCINACIJA

Spisak zemalja u kojima vakcinacija nije obavezna i zemlje u kojima je obavezna vakcinacija dece. Kalendar vakcinacije dece u Srbiji

 

Razvila se ogromna polemika u javnosti oko pitanja da li je potrebna i obavezna vakcinacija dece ili ne, da li roditelji mogu da odbiju vakcinu. Argumenti za i protiv su interesantni i ne uvek logični i sa jedne i sa druge strane. Očigledno je da su vakcine veliki posao koji donosi milijarde prihoda farmaceutskoj industriji i veliku proviziju onima koji odlučuju da se deca u jednoj zemlji vakcinišu. S druge strane činjenice su nepobitne, obavezna vakcinacija dece je smanjila smrtnost i iskorenila neke opasne bolesti.

U čemu je onda problem sa obaveznom vakcinacijom?

U kojim zemljama nije obavezna vakcinacija dece a gde jeste

U kojim zemljama je obavezna vakcinacija dece a gde nije

Problem je u tome što je vakcinacija obavezna u Srbiji ali nije obavezna vakcinacija u nekim zemljama Evrope. Zašto? U čemu su oni pametniji ili gluplji od nas?

Problem je što deca primaju sve više i više obaveznih vakcina i što ima više nus pojava vakcinacije. Štetni efekti obavezne vakcinacije rastu, što je i logično kad deci dajete sve više i više vakcina koje menjaju njihov urodjeni imuni sastav, uz to vakcine mogu da izazovu smrtno opasne alergije zbog sastojaka koji se stavljaju u njih. To niko ne istražuje i ti slučajevi se retko pominju da se javnost ne bi uznemiravala.

I treće, problem koji zagovornici obavezne vakcinacije nikako nisu logično objasnili – u čemu je problem ako neko dete nije vakcinisano voljom roditelja, ako su ostala deca vakcinisana. To dete ako se i razboli, neće bolest preneti na vakcinisanu decu, jer su ona zaštićena.

To je posebno delikatno etičko pitanje, jer država smatra da roditelj nije odgovoran prema detetu i da odbijanjem obavezne vakcinacije ugrožava zdravlje i život deteta. Država postaje veći roditelj od samih roditelja, država odlučuje o zdravlju vašeg deteta, po cenu da dete postane autistično i dobije komplikacije od vakcine i za to država ne snosi nikakvu odgovornost. A roditelje uz to i ne pita za mišljenje. Kao što se država nije pitala ni za bačene pare oko vakcina za svinjski grip i dizanja enormne panike od strane ministra zdravlja Dr Milosavljevića koji je pretio i lekarima i roditeljima koji nisu hteli da vakcinišu decu od svinjskog gripa. Ispostavilo se da je pandemija svinjskog gripa čista beskrupulozna farsa farmaceutske industrije i UN, i niko nije odgovarao, čak ni  dotični ministar koji je sejao paniku. Stoga su roditelji postali oprezniji prema obaveznim vakcinama i želji vlasti i farmaceutske industrije da vakcinacija bude obavezna.

Istine radi treba reći da štetni efekti vakcinacije nisu masovni i primetni, gledajući statistički i kroz par godina monitoringa ali dete koje strada od vakcine je strašan rezultat vakcinacije za njegove roditelje. I mi ne znamo kakvi su dugoročni efekti polivalentnih i sve brojnijih vakcina koje naša deca primaju, jer je to eksperiment uživo čije rezultate ćemo možda znati tek za par decenija.

U KOJIMA ZEMLJAMA VAKCINACIJA DECE NIJE OBAVEZNA

Vakcinacija je postupak kojim se određeni antigeni materijal unosi u organizam. Unošenje se vrši putem vakcine. Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacije se smatraju najjefikasnijim i najjeftinijim metodom spriječavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Vakcina može sadržavati žive ali oslabljene patogene bakterija ili virusa, mrtve ili deaktivirane patogene ili samo izdvojene specifične proteine datih patogena. Vakcinacija trajno utiče na imuni sistem osobe, menja ga.

Evropske zemlje u kojima VAKCINACIJA NIJE OBAVEZNA:

Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Latvija, Litvanija, Švajcarska.

Evropske zemlje u kojima je VAKCINACIJA OBAVEZNA:

Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Česka, Slovačka, Madjarska, Poljska, Rumunija.

Ovde treba napomenuti da je situacija po zemljama Evrope šarolika, kada se kaže da vakcinacija nije obavezna u zemljama Evrope, svaka zemlja je slučaj za sebe. Neke vakcine su obavezne a neke nisu. U Americi su vakcine obavezne za decu koja idu u državne škole ali nisu obavezne za decu koja idu u privatne škole, kao ni za pripadnike nekih verskih zajednica koje odbijaju vakcinaciju.

 

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE U REPUBLICI SRBIJI

Obavezna vakcinacija dece u Srbiji – vreme i mesto vakcinacije

Na rođenju – Porodilište

BCG – protiv tuberkuloze

HB – protiv hepatitisa B (prva doza)

+ HBIG *

* imunoglobulin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0,1,2,12 meseci

2. mesec HB – Dom zdravlja

protiv hepatitisa B (druga doza)

3. mesec (posle navršena 2 meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza)

OPV – protiv dečje paralize (prva doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (prva doza)

Sa navršenih 3,5 meseci – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (druga doza)

OPV – protiv dečje paralize (druga doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (druga doza)

5. mesec (do navršenog 6. meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (treća doza)

OPV – protiv dečje paralize (treća doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (treća doza)

HB – protiv hepatitisa B (treća doza)

2. godina (sa navršenih 12 do navršenih 15 meseci) – Dom zdravlja

MMR – protiv malih boginja, zauški i rubele

2. godina (sa navršenih 17 do navršena 24 meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (prva revakcinacija)

7. godina (pre upisa u prvi razred OŠ) – Dom zdravlja

DT – protiv difterije i tetanusa (druga revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (druga revakcinacija)

MMR – revakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele

12. godina (šesti razred OŠ) – Dom zdravlja u OŠ

HB – protiv hepatitisa B (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0,1,6 meseci)

14. godina (osmi razred OŠ) – Dom zdravlja u OŠ

dT –protiv difterije i tetanusa (treća revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (treća revakcinacija)