SAVRŠENA ESPRESO KAFA

Šta treba znati o pripremi espreso kafe. Pet korisnih saveta za ljubitelje espreso kafe. Kako se pravi i služi espreso kafa, razlike izmedju arabike i robuste

 

Ukoliko svakodnevno uživate u šoljici napitka koju za vas čuvaju aparati za kafu moguće je da sebe smatrate poznavaocem i ljubiteljem ovog napitka, te pročitajte sledećih nekoliko saveta, kako biste svoje znanje o pripremi ovog napitka dodatno proširili i obogatili.

Važno o kafi - pet korisnih saveta za ljubitelje kafe Don espreso kafa

Kako da se napravi savršena espreso kafa

1. Zašto se kafa služi s mlečnom penom?

Bogata mlečna pena u šoljici kafe mnogima se čini bespotrebnom, ili kao deo prolaznog trenda koji su lansirali marketing menadžeri lanaca kafeterija. Međutim, istinski poznavaoci mogu da potvrde kako je jedini pravi razlog za pravljenje pene od kuvanog mleka upravo uživanje u šoljici Vašeg omiljenog napitka. Kafa, a na prvom mestu napici na bazi espresso kafe kao što su kapućino ili latte, postaće još ukusniji ako se na njegovom vrhu nađe pažljivo pripremljena pena od mleka. A aparati za kafu u tome će vam sigurno pomoći.

2. Kako da napravim mlečnu penu?

Za dobru penu veoma je važna temperatura mleka. Ono nikako ne bi smelo da bude suviše toplo, već da ne prelazi temperaturu od 65 stepeni. Ljubitelji kafe treba da znaju da dobru šoljicu kafe zapravo odlikuje mlečna pena, bez mehurića, i da se ona dobija grejanjem mleka na stimeru (delu koji sadrže aparati za kafu). Ukoliko nemate aparat za kafu, možete se poslužiti i trikom: mleko sipajte u teglu, protresite je, a zatim ubacite nakratko u mikrotalasnu kako bi se pena podigla i stabilizovala.

Važno o kafi - pet korisnih saveta za ljubitelje kafe Don espreso kafa

PREPORUKA: Don caffe restoran u PC Ušće u Beogradu pravi fantastičnu penu za espreso kafu

3. Koliko kafe smem da popijem u toku dana?

Pravi zaljubljenici u kafu odgovorili bi na ovo pitanje sa „Ne postoji previše kafe!“ ali medicinski stručnjaci se ipak ne bi složili. Prema nekim istraživanjima, količina od 400 miligrama kofeina je gornja granica preko koje ne biste trebali da pređete. Ako preračunate ovu količinu u šoljice espressa, ili nekog drugog napitka na njegovoj bazi, to bi iznosilo pet šoljica na dan. Veća količina od ove može da izazove nesanicu ili probleme s varenjem, te ipak ne treba preterivati čak ni kada je ovaj ukusni napitak u pitanju.

4. Kako da odaberem aparat za kafu?

Aparati za kafu su sjajan dodatak u kuhinji svakog ko uživa u ispijanju kafe. Ipak, ukoliko se odlučite na kupovinu, morate biti spremni da za dobar aparat odvojite nešto veću svotu novca. Jedan od prvih saveta jeste da odaberete aparat koji ne radi sve automatski, već vam dozvoljava da određene opcije odaberete ručno. Pored automatskih, postoje i polu-automatski i ručni aparati, u zavisnosti od mogućnosti kontrole nad procesom pravljenja kafe. Polu-automatski aparati sami održavaju temperaturu tokom pripreme kafe, ali dozvoljavaju korisniku da sam uključuje i isključuje pumpu, i da uspe određenu količinu vode u šoljicu- prema svojoj želji.

5. Koja je razlika između vrsta kafe arabica i robusta?

Prva razlika je u količini kofeina koju ove dve vrste sadrže. U jednoj dozi kafe Arabica nalazi se 90 mg kofeina, dok je kod Robuste ova količina značajno veća i iznosi 220 mg. Upravo zbog ovoga postoji i velika razlika u ukusu. Kafa napravljena samo od zrna vrste Robusta bila bi veoma oporog, gorkog ukusa, i iz tog razloga proizvođači kreiraju mešavine ove dve vrste kafe. Robusta je veoma otporna vrsta i zbog toga se uzgaja u zemljama u kojima kafa arabica ne bi uspevala, kao što su zemlje jugoistočne Azije. Arabica s druge strane raste u tropskim područjima, poput Jamajke i Brazila.