DANI BEOGRADA

Skupština grada Beograda je još 26. decembra 2002. odlučila da se period između dva značajna datuma u istoriji Beograda svake godine obeležava kao „Dani Beograda“.

 

Ta dva značajna datuma su 16. april, dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto u jednom pisanom dokumentu (pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu) 878. godine; i 19. april 1867. Godine kada je poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na beogradskoj tvrđavi. Tada je, prekidom viševekovne turske okupacije, Beograd zvanično ponovo postao srpski grad.

dani beograda

Beograd je u svojoj dugoj i burnoj istoriji često menjao i imena i gospodare. Od trećeg veka, kada je keltsko pleme Skordisci na ušću Save u Dunav osnovalo utvrđenje Singidunum, grad na „raskšću svetova“ osvajali su mnogi: Vizantinci, Gepidi, Goti, Sloveni, Avari, Franci, Bugari, Mađari, Turci, Austrijanci, Nemci… Svaki od vladara davao mu je i svoje ime: Singedon, Nandor, Fehervar, Nandor Alba, Alba Graeca, Grieschisch Weisenburg, Alba Bulgarica, Taurunum, pa do nesuđenog imena Prinz Eugenburg koje su mu namenili Nemci 1941. godine. Ipak, najduže traje njegovo slovensko ime – Beograd. Britanska enciklopedija gradova ga opisuje kao grad “oko koga je vođeno najviše bitaka, ali i grad sa najviše simboličnih imena: Breg borbe i slave, Breg za razmišljanje, Kuća ratova, Misir Rumelije, Kuća slobode, Vrata Istoka – kapija Zapada”.

kalemegdan

Najduže je bio pod vlašću Turaka: od 1521. do 19. aprila 1867. godine. Ferman o predaji grada, kako je zapisano u Istoriji Beograda, svečano je obnarodovan na Kalemegdanu u prisustvu srpskih velikodostojnika, predstavnika velikih sila, srpske i turske vojske i celokupnog beogradskog građanstva. To je bio najsvečaniji dan za Beograd. Varoš je bila okićena cvećem i zastavama, a pred sadašnjim pozorištem, na Terazijama, u Savamali i na drugim mestima bile su podignute trijumfalne kapije. Pošto je pročitan ferman, Knez je projahao između srpske i turske vojske i otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša na simboličan način predao ključeve srpskih gradova (pored Beograda, uručeni su mu i ključevi Užica, Šapca, Smedereva, Kladova i Soko Grada).

NAGRADE GRADA BEOGRADA

U okviru svečanog obeležavanja “Dana Beograda”, svake godine dodeljuju se Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrada grada Beograda “Svetislav Stojanović’. Nagrada grada Beograda dodeljuje se stvaraocima za najvednija dostignuća u Beogradu u oblastima: umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, poljoprivrede, novinarstva, obrazovanja, sporta, za herojsko delo, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda, kao i specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograda. Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se učenicima i studentima za najvrednija ostvarenja u naučnom i umetničkom radu. Nagrada grada Beograda “Svetislav Stojanović“ dodeljuje se pojedincu i vatrogasnoj jedinici za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda.

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je oko 10,000 građana. Organizatori kažu da su se Beograđani i ovog puta odazvali u velikom broju. Muzeje Beograda je prvog dana u okviru programa „U ritmu istorije“ posetilo oko 1.200 ljudi. Veliko interesovanje je bilo i za program „U ritmu muzike“, pa je u Knez Mihailovoj bilo dosta publike u trenucima nastupa bendova.

Pored ovih, Beograđani su imali priliku da posete ukupno 40 programa obogaćenih kulturnim, istorijskim i muzičkim sadržajima.

Beograd je grad u kome se stalno nešto dešava, zato i jeste među omiljenim gradovima u očima mnogih turista. Za vreme, a i van ovakvih manifestacija, Beograd je idealan za kraće i duže posete. Apartmanski smeštaj Beograd nudi u najprometnijim delovima grada. S obzirom da je prioritet mnogih turista da im je apartmanski smeštaj u centru grada, uređene i moderne apartmane možete naći i tu.