URUŠAVANJE KROVA SVETA

Zemljotres u Nepalu snage 7,9 stepeni po Rihteru odneo preko 2500 života.

 

Nad glavnim gradom južnoazijske države nadvio se tamni oblak kada je razorni zemljotres snage 7,9 stepeni po Rihterovoj skali (izvor: Američki geološki zavod) pogodio teritoriju Nepala i severne Indije. Državni organi navode kako je do sada život izgubilo vise od 2500 ljudi, dok je oko 6000 povređeno. Broj poginulih se povećava iz sata u sat. Strahuje se da bi broj žtrava mogao da bude daleko veći, što ne može da se potvrdi sa sigurnošću zbog nemogućnosti spasilaca da pristupe brojnim manjim mestima usled potpunog prekida drumskog i železničkog saobraćaja koji je nastupio. I gradski aerodrom je van funkcije za saobraćaj.

Zemljotres u Nepalu i na Himalajama bazni kamp Mont Everest

Zemljotres se osetio i na Himalajama – bazni kamp Mont Everest

Epicentar se nalazio 83 kilometra severozapadno od prestonice, Katmandua. Usledilo je još bar 15 potresa čija je snaga dostizala i 4,5 stepeni Rihterove skale. Iako je reč o trusnoj oblasti, ovo je najdestruktivniji zemljotres koji je pogodio ovo podneblje u poslednjih 80 godina. Naneta je i velika šteta na području glavnog grada Indije, kao i u Pakistanu i Bangladešu.

Meštani pogodjenih oblasti su panično istrčali na ulice ne bi li se sklonili od objekata kojima preti urušavanje. Medicinsko osoblje pruža pomoć i vrši zahvate na otvorenom.

Život je izgubilo i 18 planinara koji su pokušavali da osvoje vrh sveta nastradalih u velikom odronu. Među njima je bio i jedan od generalnih direktora renomirane kompanije ,,Google’’, Den Fredinburg.

Oko 50 ljudi je zarobljeno u tornju Darara sagradjenom u 19. veku koji se usled potresa urušio time odnevši veliki broj života. Bio je otvoren za posetioce kao velika turistička atrakcija sa velelepnim vidikovcem na 8. spratu. Policija je blokirala prilaz urušenoj gradjevini i počela da otklanja beživotna tela desetina žtrava.

Ambasador Srbije u Indiji javlja kako su Srbi u Nepalu bezbedni, živi i zdravi i da nema razloga za brigu.

Predstavnici sedmočlanog srpskog planinarskog tima koji se hrabro uputio prema vrhu Himalaja su van svake opasnosti i domaći organi vlasti navode kako nastoje da im u što kraćem periodu obezbede avionski povratak kući.

Evropska bezbednosna komisija je pod pokroviteljstvom Grčke, Poljske, Holandije , Finske, Belgije i Nemačke izdvoijla 3 miliona evra za hitnu pomoć Nepalu. Pozivaju se i sve ostale zemlje članice EU da u što kraćem roku pošalju pomoć. Takodje su poslati brojni spasilački timovi da pruže pomoć i podršku lokalnim jedinicama.

,,Mobilisao sam sva sredstava neophodna da bi se hitno pomoglo preživelima i vlastima posle ove tragedije. Najpotrebniji su medicinski timovi i najneophodnije potrepštine. Pozivam sve zemlje članice EU da se pridruže koordinisanoj evropskoj akciji„, izjavio je evropski komesar zadužen za humanitarnu pomoć, Hristos Stilijanides.

Autor: Miodrag Milutinović