ZVER IZ TORINA – FIAT S76

Fiatov automobil sa najvećom zapreminom motora na svetu iz 1910 godine je ponovo na putu i zvuk motora je nezaboravan

 

Kako klasifikovati šta je veliki motor automobila? Bugatti Veyron ima motor od osam litara W16? Viper je 8.4-litreni V10? Kako onda razmišljati o italijanskom četverocilindričnom automobilu sa ne manje od 28,5 litara?

Zver iz Torina - Fiat S76 automobil sa najvećom zapreminom motora

Zver iz Torina – Fiat S76 na putu

Da, automobil sa gotovo 30 litara zapremine motora. I, kao što možete videti u ovom prilično lepom videu, automobil je tek počeo da se vozi po prvi put u više od jedne decenije. Britanski gospodin Duncan Pittaway je napokon ostvario svoj san kada je remontovao  Fiat S76 i vratio ga natrag u život, a taj auto zvuči kao nijedan drugi auto na zemlji.

Prikladno nazvan ‘The Beast of Turin“ – Zver iz Torina, Fiat S76 je izgrađena 1910. godine s izričitim namerom da ostvari rekord postizanja najveće brzine, koji je u to vreme držao Blitzen-Benz auto. Ima motor obično rezervisan za supertankere, i da pohvalimo – prema današnjim standardima – neke prilično vrhunske delove motora: četiri ventila po cilindru, multi-spark i bregasta osovina čija tehnologija pomaže da se proizvede 300 bhp. Zamislite 300bhp! Godine 1910!

Samo dva Fiat S76 automobila su ikada izgrađena. Gospodin Pittaway je otkrio ostatke jedne šasije u Australiji, i na kraju je sve ujedinio s preživelim Fiat S76 motorom iz drugog automobila.

Poslušajte kako Zver iz Torina zvuči i juri po putu. Nezaboravno.

 

Fiat S76 – Auto sa najvećom zapreminom motora na svetu – Zver iz Torina