SARAJEVO, LJUBAVI MOJA

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine. U njemu možete naći spoj orijentalne i zapadne kulture, vesele ljude i odličnu hranu. Saznajte 10 razloga zbog kojih treba posetiti ovaj grad.

sarajevo-baš-čaršija

  1. Sjajno polazište

Grad je stacioniran  u srcu Jugoistočne Evrope i idealna je polazna tačka za obilazak čitavog regiona. Suncem okupan Mostar nalazi se  na oko 126 km južno od Sarajeva, čiji glavni simbol – Stari most je pod zaštitom UNESCO-a. Treba pomenuti i nezaobilazni i fascinantni Dubrovnik, živi priobalni muzej i jedan od bisera Hrvatskog turizma, koji se nalazi na 246 km od Sarajeva. Treba pomenuti i da je razdaljina od Beograda do Sarajeva nešto manja od 300 km.

  1. Fascinantna istorija grada

Sarajevo predstavlja savršen spoj između Evrope i Istoka. U njemu možete osetiti duh i uticaje vizantijskog i otomanskog carstva istoka kao i uticaje ugarskog, mletačkog i rimskog carstva. Zidine grada kriju mnoštvo fascinantnih priča koje se prepričavaju decenijama i vekovima unazad i bude strahopoštovanje.  Samo u poslednjih 100 godina grad je promenio 6 država i svedok je najduže opsede jednog grada u modernoj istoriji.

  1. Zanimljiva kulturalna i verska raznolikost

Bogata istorija grada, kao i vekovno graničenje dva velika carstva, dovelo je do mešanja dve vere, zbog čega Sarajevo predstavlja  neobičan spoj  dve kulture Istoka i Zapada koje se na mnogo načina idealno uklapaju u celinu. Desetominutna šetnja gradom je dovoljno da vidite najznačajnija verska izdanja triju monoteističkih religija sveta (pravoslavnu i katoličku crkvu, sinagogu i džamiju).

  1. Idealna površine

Grad je dovoljno prostran da ga ne možete upoznati za jedan dan, ali opet savršeno kompaktan da ga pešice možete celog istražiti. Posebnu čar predstavlja šetnja kroz uske ulice Starog grada, čije impozantne fasade sa unikatnim reljefima ostavljaju ljude bez daha.  Arhitektura grada predstavlja prelepu mešavinu stilova Evrope i Istoka koji mu oba, na svoj način daju poseban sjaj.

  1. Za svačiji džep / Pristupačan

Sarajevo se nalazi na samom vrhu liste evropskih glavnih gradova gde za prisupačan novac, možete osetiti neverovtan duh grada koji  posetiocima uvek širi ruke dobrodošlice.

Odnos cene i kvaliteta su iznad svačijih očekivanja.

  1. Umirujući ritam grada

Svaki grad ima specifičan i jedinstven ritam, a u Sarajevu je on lagodan i hedonistički. Stanovnici satima uživaju u baštama kafića i druže se, a ovu naviku vrlo brzo usvoji i svaki novi posetilac koji oduševljeno uživa u svim tradicionalnim specijalitetima i đakonijama  koje nigde na svetu nemaju takav ukus kao u ovom gradu.

  1. Nesvakidašnja priroda i veličanstveni predeli

Ako ste ljubitelji netaknute prirode , ovo je pravo mesto za vas. Čuvena reka Miljacka i dobro poznate planine Jahorina i Bjelašnica čine pravi ukras ovog grada. Na kraju Sarajeva vas očekuju i  prostranstva kanjona Gornje Drine, nesvakidašnja priroda i zelene površine, koje iz celog sveta privlače veliki broj avanturista.

  1. Mirna i bezbedna destinacija

Uprkos vidljivim tragovima ratnog razaranja, Sarajevo se danas smatra jednim od najbezbednijih gradova u Evropi, ali je preporuka da se u kasnim satima držite osvetljenih ulica zbog ličnog osećaja sigurnosti.

  1. Eksplozija ukusa tradicionalne hrane

sarajevska kafa

Jutra u Sarajevu tradicionalno počinju kafom u Baščaršiji, koja nigde nema takav ukus kao u ovom gradu. Takođe iz grada ne smete otići ukoliko niste probali čuveni burek, koji prema pisanju britanskog “Gardijana”, predstavlja najpopularniju uličnu hranu na Balkanu.

  1. Topao i gostoljubiv narod

Ono što je najveće bogatstvo Sarajeva jesu njegovi žitelji – toplii i gostoljubivi, u čijem društvu ćete se osećati kao kod svoje kuće. Jednom kada doživite ovaj grad, vratićete mu se ponovo i nemojte se  iznenaditi ukoliko u Sarajevo dođete kao turista, a iz njega odete kao Sarajlija.

Autor:

Jelena Lečić

https://www.youtube.com/watch?v=lPpOpy2CSYU