Kulturni centar Pančeva i Balkanska kamerna akademija Vas pozivaju na

CLASSIC FEST 2015.

Peti međunarodni festival klasične kamerne muzike
6. i 7. jun 2015.

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se 6. i 7. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Balkanske kamerne akademije održati peti po redu međunarodni festival klasične kamerne muzike CLASSIC FEST 2015.

CLASSIC FEST 2015 - Program festivala 6 i 7 jun 2015

Ove godine festival će trajati dva dana, a publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom programu za decu i odrasle. Prve večeri, nakon svečanog otvaranja, u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog, nastupiće Ansambl Balkanske kamerne akademije. U nedelju, 7. juna, na programu je matine koncert od 11 časova (na sceni Kulturnog centra Pančeva), a od 17.00 koncert talentovanih učenika muzičke škole ,, Jovan Bandur’’ Pančevo. U večernjem terminu, od 20 časova, u istom prostoru, premijerno će biti izveden specijalan muzički program „Meet the Beatles“.

Reč je o koncertu na kom će biti izvedeno desetak odabranih pesama čuvenih Bitlsa, posebno obrađenih za ovaj festival. Publika će imati priliku da prvi put u Pančevu čuje instrumentalne aranžmane velikih hitova, i to kroz spoj klasične, rok i džez muzike, a u izvođenju kamernog ansambla. Nakon koncerta biće održan i jam session.

Ulaz na sve programa CLASSIC FEST-a je besplatan, osim za koncert „Meet the Beatles“ (200 dinara). Umetnički direktor festivala je muzičar Ognjen Popović. Pokrovitelji manifestacije su grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Više o manifestaciji CLASSIC FEST:

„Festival kamerne muzike Classic Fest se veoma brzo pozicionirao i utemeljio kao manifestacija koja je grad Pančevo stavila na mapu izuzetnih kulturnih dešavanja. Činjenica da se u sredini i vremenu u kome je umetnost potpuno marginalizovana, održao i sa godinama rastao, samo dokazuje da se kvalitet uvek prepoznaje i opstaje. Iako Srbija kroz istoriju nema veliku praksu kamernog muziciranja, pažljivo izabran program festivala koji obuhvata širok dijapazon različitih žanrova u izvođenju raznovrsnih kamernih ansambala, osigurava opstanak i dalji progres ove sada već tradicionalne manifestacije. U četvrtoj godini njegovog postojanja, organizatori su publici ponudili da, tokom tri dana trajanja festivala, čuje neka od najatraktivnijih dela iz oblasti kamerne muzike. Tako ćemo u njegovom ovogodišnjem izdanju imati priliku da čujemo šest tematski različito koncipiranih koncerata koji obuhvataju raspon od klasične, preko literature namenjene deci, domaćeg muzičkog stvaralaštva, do džeza. Pravu poslasticu za ljubitelje muzike, ali i stručnu publiku, svakako predstavlja premijera Evergrin svite Anta Grgina, koja je nastala kao specijalna porudžbina festivala.

Zahvaljujući našem izuzetnom klarinetisti Ognjenu Popoviću, idejnom tvorcu ove manifestacije, kao i organizatorima – KC Pančeva i Balkanskoj kamernoj akademiji – Pančevo i čitava Srbija imaju festival koji svojom koncepcijom i visokim izvođačkim nivoom danas stoji rame uz rame sa najpoznatijim događanjima ove vrste u regionu, ali i čitavoj Evropi.

Nadamo se da će u narednim godinama Pančevo postati poznato kao grad u koji se dolazi zbog Classic Festa.“

Danica Maksimović i mr Asja Radonjić
muzikolozi / urednice programa Beogradske filharmonije

5. CLASSIC FEST

Međunarodni festival klasične kamerne muzike
Pančevo, 6. – 7. juna 2015.
umetnički direktor festivala Ognjen Popović

 

PROGRAM CLASSIC FEST 2015

 

Svečano otvaranje
Subota, 6. jun
Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20.00
ANSAMBL BALKANSKE KAMERNE AKADEMIJE

Eszter Haffner- violina
Ognjen Popović- klarinet
Nenad Janković- fagot
Boštjan Lipovšek- horna
Ansambl BKA
Violine- Miladin Batalović Selena Jakovljević, Miljana Popović Materni, Sanela Blagojević, Milica Žugić, Jelena Matović, Aleksandra Tajdić
Viole- Saša Mirković, Aleksandra Stanić
Čela- Pavle Savić, Eli Krsteva
Kontrabas- Slobodan Gerić
Flaute- Milena Lipovšek, Daliborka Malenić
Horne- Igor Lazić, Višnja Jović

 

Matine koncert
Nedelja, 7. jun
Scena Kulturnog centra Pančeva u 11.00

Eszter Haffner- violina
Milena Lipovšek- flauta
Boštjan Lipovšek- horna
Nenad Janković- fagot
Uki Ovaskainen – klavir

 

Koncert talentovanih učenika muzičke škole ,, Jovan Bandur’’ Pančevo
Nedelja, 7. jun
Scena Kulturnog centra Pančeva u 17.00

„Meet the Beatles“
Ognjen Popović – klarinet
Bojan Nikolić – harmonika
Ivan Aleksijević – klavir
Slobodan Gerić – kontrabas
Aleksandar Cvetković – bubanj
Sanela Blagojević, Milana Vlaović – violine
Ivana Uzelac – viola
Eli Krsteva – čelo

 

Jam session
Nedelja, 7. jun
Foaje Kulturnog centra Pančeva u 22.00