DAN MLADOSTI

U nekadašnjoj SFRJ 25 maj je bio Dan mladosti, Titov rodjendan kada mu je predavana štafeta moći u ime svih gradjana Jugoslavije

 

Dan mladosti

25 maj Dan Mladosti. Taj datum proglašen je za njegov službeni datum rođenja, iako je Tito bio rođen 7. maja.

Dan mladosti i predaja štafete moći za Titov rodjendan

Predaja štafete Titu na stadionu JNA

Povod za obeležavanje Dana mladosti je različit. U Turskoj se obeležava pod nazivom „Dan sporta i mladosti – Ataturkov dan“ u znak sećanja na početak nacionalnog oslobađanja predvođenog Kemalom Ataturkom.

U Kini je to 4. maj kada se nacija podseća na osnivanje Četvrtomajskog pokreta, koji je vezan za Komunističku partiju Kine ali i za porast kineskog nacionalizma.

U Indiji, Dan mladosti se obeležava svakog 12. januara, u znak sećanja na Svami Vivikenadu, mističara i osobe koja je hinduizam pronela kroz ceo svet.

Iranska omladina slavi rođenje jednog od Muhamedovoh sinova, dok se na Tajvanu isti dan naziva Dan pismenosti, kada se naglašava uloga obrazovanja u životima mladih ljudi.

U Venecueli Dan mladih je komemorativnog karaktera i vezan je za stradanje 12 mladih ljudi u ratu za nezavisnost Venecuele.

Slično je i u Južnoafričkoj republici, gde se svakog 16. juna mladi prisećaju Hekrota Pitersona, crnog učenika koga je policija Aparthejda ubila tokom pobune u Sovetu, kada su afrikanci zahtevali da upravljaju svojim školama.

Titova štafeta – šta je to?

Štafetna palica je kao simbol moći poznata još iz antičkog doba kada je označavala vlast i predstavljala skraćenu verziju počasnog vladarskog štapa. Iako je isto značenje zadržala u svim istorijskim periodima, štafetu je u duhu rimske tradicije, posebno koristio Napoleon Bonaparta.

Štafeta mladosti je palica koja je išla kroz celu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodeljivana je tadašnjem jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu.

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“.

S obzirom na to da štafetna palica simbolizuje moć, veoma je važno posmatrati ko je predaje vladaru. U slučaju predsednika Tita, to su uglavnom bili anonimni građani, čime se pokazivalo da su građani ti koji Titu daju vlast i moć.

Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „JNA“ u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavlja svoj život i posle smrti Josipa Broza i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

1988, poslednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. 1989. godine SSOJ je ukinuo ovu, nekada popularnu, priredbu.

Nazivi ove manifestacije za Titov rodjendan su bili: Titova štafeta (1945—1957), Dan mladosti (1957—1980), I posle Tita-Tito (1980—1988)

 

Boban Stojanović

Izvor: Borba, Wikipedia