DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Svake godine se 9 maj tradicionalno obeležava kao dan pobede nad globalnom pretnjom koja je došal iz nacističke Nemačke u Drugom Svetskom Ratu

 

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Dan pobede nad fašizmom 9 maj - Napred Rusija Oleg Gazman

Oleg Gazman – Napred Rusijo!

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Predstavljamo vam jedan odličan video spot posvećen pobedi Rusije u II Svetskom ratu. Vredi ga pogledati jer je odlična produkcija.

Олег Газманов – Вперед, Россия!