FILIP DAVID GOST MANIFESTACIJE MAJSKI DANI KNJIGE

 

Majski dani knjige su međunarodna kulturna manifestacija koju već deset godina uspešno organizuje Gradska biblioteka Pančevo. Za nedelju dana održi se 20-25 književnih, muzičkih, likovnih i stručnih bibliotekarskih programa za decu i odrasle. Nastupaju ugledni gosti iz zemlje i inostranstva. „Dane“ prati i sajam knjiga na otvorenom na kome izlažu ugledni srpski izdavači.

Filip David gostuje u Pančevu - Majski dani knjige

Filip David i roman Kuća sećanja i zaborava

Cilj ove manifestacije je da postane što „vidljivija“ u javnosti, da privuče širu publiku (ne samo iz Pančeva), obezbedi veći krug kvalitetnih izdavača i realizuje atraktivne i edukativne programe u kojima ima mesta za vrhunske stvaraoce, ali i savremeno stvaralaštvo i kulturnu tradiciju Pančeva i Banata.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.

Filip David gostuje u Pančevu na Majskim danima knjige

DATUM: Sreda, 27. maj 2015. u 19.30

LOKACIJA: Gradska biblioteka Pančevo

Manifestacija Majski dani knjige, koja ove godine nosi naslov „Panonski bukvar prožimanja“, ugostiće pisca Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, 27. maja u 19.30 u čitaonici Gradske biblioteke. Tom prilikom biće promovisan njegov poslednji, nagrađeni roman, Kuća sećanja i zaborava u izdanju izdavačke kuće „Laguna“.

Sada već tradicionalno, u okviru manifestacije „Majski dani knjige“, organizatori, Gradska biblioteka Pančevo, organizuju književni program posvećen aktuelnom dobitniku NIN-ove nagrade. Osim autora, Filipa Davida, publika će ove godine imati priliku da se druži i sa drugim učesnicima večeri: Božom Koprivicom i Vuletom Žurićem.

Fokus ovogodišnje manifestacije Majski dani knjige – Panonski bukvar prožimanja“ biće na prožimanju književnosti na mađarskom i srpskom jeziku u panonskom podneblju. Svakog dana, počev od utorka, 26. maja, do petka, 29.maja, na programu će biti promocije, predavanja, tribine, književne večeri i radionice. Književna druženja će upotpuniti i kvalitetan program namenjen najmlađim čitaocima.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Video najava „Kuća sećanja i zaborava“:

 

 

Biografija pisca:

Filip David (1940, Kragujevac). Diplomirao je na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača „Nezavisnih pisaca“, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije, osnivač „Beogradskog kruga“ (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, „Foruma pisaca“ i član međunarodne književne asocijacije „Grupa 99“ osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, „Sabrane i nove priče“; romane: „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“ i „Kuća sećanja i zaborava“; knjige eseja: „Fragmenti iz mračnih vremena“, „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio „Knjigu pisama1992–1995.“

Pripovetke i romani su između ostalih dobili nagrade: Mladosti, „Milan Rakić“, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za knjigu godine, kao i Andrićevu nagradu. Dobitnik je Ninove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“ 2014. godine.

Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Ko to tamo peva“, „Bure baruta“ (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), „Poseban tretman“ (nagrada u Kanu), „Paviljon 6“, „San zimske noći“ (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), „Optimisti“ (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

Više o ovogodišnjoj manifestaciji „Majski dani knjige“:

„Pripremajući ovogodišnje „Majske dane knjige“, manifestaciju koja je kontinuitetom i kvalitetom zauzela važno mesto u kalendaru važnih kulturnih događaja u našem gradu, poželeli smo da ne napuštamo našu lepu Panoniju, a da svim istinskim ljubiteljima umetnosti priredimo još jedno nezaboravno putovanje.

Zato ćemo se tokom četiri majska dana, u čitaonici Biblioteke, družiti sa stvaraocima koji pišu na različitim jezicima, pripadaju različitim kulturama, žive u dve različite države a opet pod istim nebom, na istoj panonskoj zemlji. Ne znamo koliko u Evropi i svetu ima sličnih primera, ali znamo da možemo da se ponosimo kulturnim prožimanjem srpske i mađarske kulture u velikoj, plodnoj ravnici.

Tokom trajanja ovogodišnjih „Majskih dana“ knjige o tim prožimanjima govoriće ljudi koji čine ovu jedinstvenu a raznorodnu i kulturno bogatu sredinu. Naši gosti biće pisci i kulturni poslenici koji pišu na srpskom, mađarskom ili i na srpskom i na mađarskom jeziku, te su u svakom smislu naši, i to dragi pisci.

Pančevačka publika će imati priliku da čuje i vidi i Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika najprestižnije domaće književne nagrade, Ninove nagrade, a za najmlađe čitaoce dečje odeljenje Biblioteke priprema bogat i lep program.“

Vule Žurić, književnik, član Organizacionog odbora manifestacije „Majski dani knjige“