FRANCUSKI HUMANITARAC DOBIO SRPSKO DRŽAVLJANSTVO

Heroj: Francuski humanitarac Arno Gujon vratio osmeh na lice kosovskim Srbima!

 

Francuski dobrotvor Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo (i autor knjige ,,Svi moji putevi vode ka Srbiji“) koja je u znak pomoći siromašnom srpskom življu sa Kosmeta za deceniju delovanja prikupila preko milion evra, 11. maja je postao državljanin Srbije, na šta je dugo čekao. Knjige, igračke, odeću, ćebad i druge vidove pomoći je dopremao kamionima i šleperima o svom trošku zalazeći u najzabačenije srpske enklave i najopasnije predele tamošnje nadri ,,republike“.

Francuski humanitarac Arno Gujon dobio srpsko državljanstvo

Francuski humanitarac Arno Gujon (levo) prima srpsko državljanstvo

Mladi dobrotvor je zahtev za odobrenje boravišta podneo još 2011. godine, od kada i živi u Beogradu, no nije uspeo da izdejstvuje sebi željena dokumenta usled birokratske greške i sopstvenog kašnjenja. Njegova potražnja za istim porasla je pred porođaj njegove supruge, Ivane, koja je pre petnaestak dana na svet donela još jednu buduću državljanku naše republike, Milenu. Francuski humanitarac i junak nebrojanih Kosovljana je ponosan što su uređene prilike za odrastanje njegove ćerke u državi u koju je zaljubljen.

Nakon što je list ,,Blic“ rasplamsao priču obavestivši ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, dogovoreno je izdavanje lične karte i pasoša, koje francuskom humanitarcu uručio domaći šef policije u palati Srbije uz velelepnu svetkovinu istakavši kako je Gujon mnogo zadužio Srbiju. Fascinantno je što je formulare potpisao ćiriličnim pismom, što ni mnogi maternji govornici našeg jezika ne bi učinili.

Iako njegovim telom ne teče ni kap slovenske krvi, navodi da ga je nastanio srpski duh, što je najvažnije. Zadovoljan je i presrećan, bez obzira što je borba za srpska dokumenta, na koja je još ranije ostvario pravo, trajala dugo.

,,Ali, život je čudo. Ponekad se zapitam kako sam kao običan francuski mladić bez ikakvih srpskih korena stigao dovde. Život nam otvara mnoge puteve, a na nama je da izaberemo jedan od njih. Izabrao sam onaj koji mi se čini pravim putem“, rekao je Arno Gujon.

,,Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam saopštim da ću zvanično postati državljanin Srbije“, napisao je Arno Gujon na svom „Tviter“ nalogu najavljujući današnji događaj.

Francuski humanitarac je poreklom iz Vizija kod Grenobla. Zahvalnost za ovu veliku čast i ostvarenje najveće želje, kako navodi, duguje svojoj ženi, MUP-u Srbije, ali i porodici čiji su mu članovi još od malena pričali epske priče o Srbiji ističući neraskidivo prijateljstvo i plemenitost naša dva naroda u skoro svakom pogledu.

Pogledajte ceremoniju prilikom dodele državljanstva francuskom humanitarcu

 

Kao što možete da vidite, twitter nalog francuskog humanitarca odiše ojbavama na srpskom, uključujući i postove o njegovoj novoj domovini kojom se ponosi:  https://twitter.com/arnogujon

 

Autor: Miodrag Milutinović