KAFEČAJNICA TEFERIČ

Kafa i čaj na stari način. Starinski način pripreme kafe. Fotografije kafenisanja u Novom Pazaru

 

Kafečajnica Teferič se nalazi u Novom Pazaru. Specifična je po toplom i prijateljskom raspoloženju, mirisu i izgledu, kao i načinu pripreme kafe.

Kafečajnica Teferič - atmosfera - photo by Anđela Petrovski

Nalazi se u staroj čaršiji u centru grada, okružena zanatlijskim dućanima, pekarama i pržionicama kafe. Ispod nje se nalazi Isa – Begov hamam čije dvorište, ograđeno debelim zidovima, leti služi kao bašta.

Kafečajnica Teferič - komšije na kafi - photo by Anđela Petrovski Kafečajnica Teferič - ispijanje kafe - photo by Anđela Petrovski

U uglu kafečajnice je kuhinjica, gde se kuva kafa u prosutom žaru. Čovek iza šanka vešto i brzo kuva kafu i sipa u šoljice. Prostorija je uvek puna ljudi, onih koji se zadube u priču i onih koji popivši prvu kafu nastavljaju svojim putem.

Kafečajnica Teferič - sipanje kafe - photo by Anđela Petrovski Kafečajnica Teferič - deo atmosfere - photo by Anđela Petrovski

Momak iz kafečajnice prenosi kafe od dućana do dućana po narudzbini, tako da se, svakog momenta na nekom mestu ispija ta kafa, spremljena na žaru u Teferiču.

Kafečajnica Teferič - zamisljenost uz kafu - photo by Anđela Petrovski

Ovde su svi prijatelji, kolege ili komšije. Ljudi se smeju, dinamični su, često šetaju od stola do stola pozdravljajući se sa poznatim i sa nepoznatim ljudima. Naruče novu turu i kreću u novu priču.

Kafečajnica Teferič - ispijanje čaja - photo by Anđela Petrovski

Ovo mesto predstavlja nezaobilaznu tačku na putu skoro svakog čoveka koji u tom trenutku prolazi čaršijom. Jednostavno odiše takvom atmosferom, da nas zove da na momenat napravimo pauzu za kafu, nasmejemo se, sretnemo ljude, podelimo određene trenutke smeha i priča, i nastavimo dalje.

Kafečajnica Teferič - živeli sa kafom - photo by Anđela Petrovski

Kafečajnica Teferič – živeli sa kafom – photo by Anđela Petrovski

 

Anđela Petrovski

https://andjelapetrovski.wordpress.com/