KAKO KUPITI AUTO

O čemu voditi računa pri kupovini automobila, kako kupiti auto koji će vam odgovarati. Mali saveti za kupovinu vozila

 

Kako kupiti auto je veliko pitanje za prosečnu porodicu. Tu ne mislim na način kupovine, nego na izbor automobila. Do sada sam sticajem raznih okolnosti imao prilike da vozim na desetine različitih autmobila, što me ne svrstava u stručnjake da vam dam savet kako kupiti auto, ali ću ipak pokušati da na osnovu iskustva napišem članak o čemu voditi računa pri kupovini automobila. Jer, saveti za kupovinu automobila mogu da vam skrate vreme traganja, analize i razmišljanja oko toga kakav automobil izabrati za sebe.

Kako kupiti auto – saveti za kupovinu vozila

Kako izabrati auto po svojoj želji i meri

Savremena auto industrija je stvorila mnoštvo modela i izbor je veliki. S druge strane pojedina tržišta automobila imaju svoje karakteristike, filtere i izbore pri kupovini. Odluka kako kupiti auto postaje složen proces koji zahteva pažnju i analizu kupca. Hajde da sad navedemo o čemu sve treba da razmišljate kada kupujete automobil za sebe. A vi ćete sami prosuditi koji saveti za kupovinu vozila su adekvatni za vas.

O čemu voditi računa pri kupovini auta

1. Za šta vam služi auto – funkcija automobila

Automobil je savremena verzija srednjovekovnog konja, tako da može da vam služi kao tegleća marva, trkački konj, viteški konj za pokazivanje i udvaranje ili pak sredstvo da putujete od mesta A do B mesta sa ili bez zaprežnih kola pozadi. Svakako da neki konji – automobili mogu da budu u više uloga u isto vreme. Ipak, suština je za šta vam automobil suštinski služi: porodični auto, gradski auto, auto za posao, auto za krstarenje, tegleći auto, auto za pokazivanje i zavodjenje, auto za planinu i nepristupačne predele, auto za prevoz dece, auto za invalide,  itd.

2. Da li vam ja auto važan i zašto

Nekome je auto nebitan, a nekome je fetiš. Kod prvih kupaca automobila deluje racionalni deo mozga a kod drugih kupaca je bitna emocija, zaljubljenost u neki brend, izgled, perfomanse. Ako ste fan sportskih automobila ili nemačkih auto brendova, onda ćete se kretati samo u tom okviru, ostale opcije vas ne zanimaju. Isto tako, neko ima životni stil koji mu definiše brend i tip automobila koji će da vozi.

3. Da li vam je bitna sama vožnja autom – uživanje u vožnji

Automobili se razlikuju, imaju svoj karakter, čak i u okviru istog brenda, dva automobila mogu biti potpuno različita ako se drugačije trimuju. Običan porodični auto srednje klase može da se pretvori u sportski auto u kome je potpuno drugačiji doživljaj vožnje. Ovo je bitno pitanje za vozače koji vole da imaju direktan volan i precizno upravljanje, tvrdo vešanje, kako bi osetili put i imali kontrolu auta pri većim brzinama i u krivinama. Takvi sportski vozači ne biraju i ne kupuju umrtvljene limuzine i vanove za krstarenja po putu, oni hoće sportsku dinamiku, čak i u gradu.

Upravljanje, trimovanje, menjač, elastičnost motora, to je ono što sportski nastrojen vozač gleda kada bira automobil. Razlika u tim detaljima je ogromna. To i čini da neki automobili i brendovi imaju fan klubove širom sveta iako se nisu pokazali kao kvalitetni automobili ali imaju emociju koju nose.

4. Ekonomičnost – dizel ili benzinski motor,

Kod ekonomičnosti automobila ima nekih nelogičnosti. Skuplji automobili su ekonomičniji, imaju mnogo bolje motore nego osrednja i niska klasa, jer pružaju mnogo bolje perfomanse. Bolja limuzina može da bude manji potrošač nego osrednji auto. To je jedno od najbitnijih pitanja koje pokreću kupce, i gde se kupci mogu prevariti pri izboru. A tu je i klasičan izbor motora i pogonskog goriva. Dizel motori su štedljiviji od benzinaca ali su skuplji za održavanje i za registraciju u nekim zemljama, komplikovaniji su i osetljiviji i ne isplate se ako ne prelazite više od 15 do 20,000 km godišnje. S druge strane benzinski motori su pouzdaniji, življi, snažniji i zabavniji za vožnju.

5. Veličina motora i KS konjske snage – veća kubikaža ili manja, više konja ili manje

Što veći, to bolji, rekao bi neko. Veći motor je lepši za vožnju, daje vam sigurnost u preticanju i na uzbrdicama, ima snagu da vas izvuče u kriznim situacijama i sve u svemu je ugodniji za vožnju. Uvek je lepše i bolje imati više nego manje snage. Opet, veća kubikaža motora donosi skuplje održavanje, skuplju registraciju i eksploataciju, jer obično troši više goriva. Bitno je da pronadjete optimalan odnos izmedju težine auta, veličine motora i vaših potreba. Posebno ako kupujete veliki i težak automobil, on mora biti uparen sa odgovarajućim motorom, jer ako nema snagu da potera auto, bićete neutešni i rezignirani što imate auto mrcinu. Zamislite veliku limuzinu koja se jedva vuče jer ste zbog štednje izabrali slab motor za nju?

6. Spoljašnost automobila

Jedna od najpresudnijih osobina, uz odluku supruge šta joj se svidja, jeste izgled automobila. Na osnovu izgleda se stvaraju želje i projekcije kupaca šta bi oni voleli da imaju i voze, u kom automobilu bi voleli da budu. To je normalno, biramo ono što nam se svidja. Spoljašnost automobila je bitna, jer ako svaki dan vozite autoimobil i volite ga, bolje da vam je dopadljiv i da sa radošću ulazite u njega, nego da ste indiferentni prema njemu ili nezadovoljni jer ste uzeli ružan auto koji vam se ne svidja.

7. Unutrašnjost automobila

Isto kao i spoljašnost automobila, unutrašnjost automobila može da bude presudna kod finih detalja. Kako izgleda volan, gde je ručica menjača, kako izgleda instrument tabla, da li ima dovoljno fioka i pregrada, da li su velike ili male staklene površine, da li se sedi uzdignuto – šoferski, ili polegnuto sportski, sve je to dosta bitno. Bitna je udobnost sedišta, kvalitet materijala unutra, boje, svetlost instrument table, presvlake. Tek kada to osetite steknete bolji utisak o automobilu. Zato svi koji kupuju auto treba da u isti udju i provozaju ga, da steknu utisak o njemu.

8. Klima automobila

Svi automobili imaju klimu ali ne može svaka klima da brzo ohladi ili zagreje svaki automobil. Automobili koji imaju veliki volumen unutrašnjeg prostora, to su bično veći automobili i venovi, koji uz to imaju i veliku instrument tablu, teško se hlade tokom leta. Široka crna instrument tabla se lako zagreva na suncu i isijava, a klima uredjaj nije u stanju da ohladi veliki prostor koji ima takvo dodatno „grejanje“. Otuda su venovi leti problematični za hladjenje i zimi za grejanje, posebno ako klima uredjaj nije pojačan. Ko ne zna, klima uredjaj se podešava prema automobilima za koje tržište idu. Jedan isti automobil koji se pravi za Afriku neće imati dobro grejanje za Skandinaviju i obratno, u Skandinaviji hladjenje klime nije bitno, koliko grejanje. Zato pazite ako kupujete auto sa drugih geografskih lokacija.

9. Oprema automobila

Više opreme u automobilu je svakako bolje nego manje, samo je pitanje šta vama treba. Tu su jako bitni detalji, mada su noviji automobili sve opremljeniji. Nešto od opreme što se danas doplaćuje će za 4 do 5 godina biti standardna oprema. Mojoj supruzi je na primer od suštinske važnosti da ima parking senzore i kameru, meni je dragoceno da imam naslon za ruku, jer takav mi je stil vožnje da volim da naslonim ruku na naslon. Danas je moguće mnogo od opreme ugraditi naknadno, čak i da je nemate u startu, na primer audio uredjaj, navigacija, led svetla, tablet tv, frižider. Dodatna oprema zna dramatično da poskupi auto, pa razmislite da li vam baš treba pogon na sva 4 točka, panoramski krov, prednja kamera, radar, i koliko ćete te funkcije stvarno koristiti.

10. Boja automobila

Crna je seksi boja, ali je na njoj svaka prljavština vidljiva i na suncu se jako greje. Bela boja se lako prlja. Siva je najzahvalnija za prljavštinu i fleke, ali je najdosadnija. Sve ostale boje su stvar vaše mašte i želje, mada treba znati da se neke boje jako teško prihvataju, pa možete imati veliki problem u daljoj prodaji ako pokušate da brzo i uspešno prodate auto u roze, zelenoj, ljubičastoj boji.

11. Dimenzije automobila

Veliki auto je udoban za vožnju ali zna biti veliki problem za parkiranje i manevrisanje u gradu. Razlika izmedju automobila takozvanog B segmenta (Golf klasa) i limuizine u dužini je pola metra. Pola metra je razlika u dužini izmedju modela Citroen C4 i limuzine C5. To je velika razlika za parkiranje u gradu, posebno ako živite u kraju sa uskim ulicama i malo mesta za parking. Zato dobro proučite dimenzije automobila, mogu da vam dosta toga reše u startu.

12. Prtljažnik automobila

Za porodice jako bitno pitanje je koliki je prtljažnik automobila, posebno ako se ima više dece, jer razlika od 100 litara izmedju dva prtljažnika je ogromna u praksi, nije isto imati 250, 350 ili 450 litara prtljažnik.

13. Ekologija i ekološki automobil

Žene posebno potenciraju priču da automobil malo zagadjuje, one bi najradije da kupe električni automobil, ali je to jako malo bitno, pogotovo za Srbiju. Mi smo kao zemlja ekstremno mali zagadjivači prirode u odnosu na razvijene zemlje zapada i naš doprinos ekologiji u pozitivnom ili negativnom smislu je minoran. Tim pre što tek električni automobili sa ogromnim i teškim baterijama koje su toksične imaju problem ekologije.

14. Položaj u automobilu

Za ljude koji su visoki i gabaritni položaj u automobilu i ulazak i izlazak iz automobila može da bude vrlo bitna stavka. Neko ko je krupan i bucmast teško ulazi u nizak sportski auto, pa mu sve to postaje muka. Zato mnogi vozači vole šoferski položaj, kada u automobilu koji voze kao da sede uspravno u stolici. A ima i onih koji vole da zalegnu nisko i da iz „kreveta“ voze.

15. Egzotičan automobil i cena polovnog automobila

Mnogi kupci pri izboru automobila odmah u startu razmišljaju po kojoj ceni će auto prodati nakon veka eksploatacije, bilo to nakon par godina ili duže. Razmišljaju da li se i model tog automobila lako prodaje ili ne, da li će imati problema sa daljom prodajom. I to je vrlo racionalan razlog kod izbora automobila, jer automobil košta dosta, konkurencija polovnih automobila je ogromna i nije lako nekada prodati neki egzotični automobil. A opet, ima ljudi koji vole da imaju egzotičan automobil koji je redak, za koji se skup servis i za koje nema delova, ali oni ga baš vole i hoće to da voze. To se zove ljubav po svaku cenu. Pitanje kako kupiti auto je nekada i pitanje kako posle prodati automobil.

16. Troškovi automobila – eksploatacija, servis, održavanje, registracija

Suštinski bitan detalj za kupovinu automobila su troškovi eksploatacije auta, jer neko jednostavno nije u stanju da održava skup auto ili da plaća skupu registraciju. Većina vozača bi želela da ima moćan automobil, snažan, skup i udoban, ali malo ko može da plaća troškove održavanja takvog automobila. Sve stavite na papir, koliki su troškovi i da li vaš budžet može da podnese takve izdatke. Automobil je potreba ali zna da bude i luksuz. Na primer, neko bi rado kupio stariji polovan džip ili veliku limuzinu, ali su troškovi registracije i održavanja veliki i sve postaje neekonomično za prosečnog gradjanina. Samo gume za velike automobile mogu da budu ekstreman trošak.

17. Bezbednost automobila

Bezbednost automobila je za mnoge kupce postala bitna stavka, zahvaljujući i pričama proizvodjača o tome. Da se razumemo, novi automobil je uvek bezbedniji od polovnog, i veći automobil je mahom bezbedniji od malog automobila. Nije apsolutno pravilo jer zavisi od proizvodjača do proizvodjača i kvaliteta automobila, ali je neko pravilo. Izbegavajte polovni auto koji je imao udes i sudar, jer je njegova bezbednost pod velikim znakom pitanja. Air begovi ako se nisu otvorili, može da znači da se neće nikada ni otvoriti.

18. Pouzdanost automobila

Čini se da su najveće kompanije na svetu i one koje imaju najpouzdanije automobile, mada i nije tako, posebno ako se pogledaju američki proizvodjači. Pa ipak, pouzdanost automobila je jako važna stvar i većini kupaca to jeste jedna od najbitnijih stavki, da se auto ne kvari. Danas ipak svi bitni proizvidjači prave dovoljno pouzdane automobile i razlike su male. Sudeći po povratu automobila i povlačenju serija, stvar je više u dobavljačima delova nego u samom brendu.

19. Cena automobila – novi ili polovni automobil

Na kraju krajeva, sve naše želje i potrebe se svedu u okvir novca koji imamo za kupovinu automobila. Čemu voditi računa pri kupovini automobila ako nemamo dovoljno novca? Pa ipak, analiza kupovine automobila po prethodnim tačkama nas dovede do nekih odluka, makar do toga da neki automobil eliminišemo iz izbora. Moja supruga i ja, na primer, imamo potpuno različite strategije za izbor automobila. Ona želi i prihvata samo novi auto, za onoliko para koliko ima, dok sam ja radiji i hrabriji da kupim za iste pare polovni auto ali više klase i sa boljom opremom. Tu se vraćamo na početak priče o tome koliko vam je auto važan i zašta vam služi.

U svakom slučaju moji saveti za kupovinu auta vam možda nisu rešili dilemu ali se nadam da će vam pomoći da napravite sadržajniju analizu kako kupiti auto za sebe. Idući korak po korak sa ovakvom analizom možete sebi odrediti idealan auto za porodicu, a onda iznenada kupiti auto potpuno iz druge priče, jer vas je iznenadna ponuda i želja da imate takav auto povukla.

I to je život, izbor automobila i odluka kako kupiti auto je uvek borba izmedju racia i emocija.

.

Zlatko Šćepanović