KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE U GRAČANICI

Razgovor sa članovima Beogradske filharmonije o koncertima za decu održanim u Gračanici

Koncertna muzika i u enklavama

Cilj održavanja dečjih kocerata klasične muzike jeste da se deci na interesantan način približi ova vrsta muzike. Beogradska Filharmonija priprema još nekoliko koncerata za gostovanja na Kosovu i Metohiji, ističe PR institucije, Jelena Milašinović

Jelena Milašinović  PR BF - Koncert Beogradske filharmonije u Gračanici

Jelena Milašinović PR Beogradske filharmonije

Kamerni sastav Beogradske filharmonije, ostao je pod snažnim utiskom povodom nastupa i boravka u Gračanici kada su izvedena dva koncerta, za decu i za odrasle u večernjim satima. Beogradska filharmonija je i na ovaj način potvrdila da ne pripada samo Beogradu a posebno je važno što je odlučila da dopre i do publike koja je u izolaciji, do publike koja nema često priliku da uživa u umetnosti. Za izvođače su, takođe, veoma važni nastupi i osvajanje publike uživo i van Beograda. Po povratku iz Gračanice o utiscima i planovima razgovarali smo sa PR-om Beogradske filharmonije, Jelenom Milašinović i nekoliko članova ove institucije.

Vivaldi za decu u Gračanici

Budući da smo želeli da se što više publike upozna sa Beogradskom filharmonijom, pripremili smo dva programa, za decu i za odrasle. Najmlađa publika imala je priliku da uživa u koncertu Četiri godišnja doba kompozitora Antonija Vivaldija. Za večernji koncert izvođači su pripremili i izveli kamerne kompozicije Mocarta i Mendelsona. Kroz najinteresantnije delove iz Vivaldijevih Četiri godišnja doba solisti su zvuke iz prirode imitirali putem instrumenata tako da je to privuklo pažnju dece. Reakcije su bile nezaboravne, iskrene i dirljive. Deca su pokazala disciplinu i dobro poznavanje instrumenata. Posebno nas je obradovalo njihovo neposredno i iskreno učešće. Cilj dečjih koncerata klasične muzike jeste da se mladima muzika približi na interesantan način. Deca iz Gračanice su puna utisaka napustila koncert Beogradske filharmonije, a sigurni smo da su uticali na roditelje da dođu na večernji koncert kada je takođe bilo dosta publike, kaže Jelena Milašinović.

Beogradska filharmonija priprema još nekoliko gostovanja. Svaki nastup pratiće i program za decu, koji će pored koncertnog dela obuhvatiti interaktivnu radionicu prilikom koje će deca moći da se neposredno upoznaju sa filharmoničarima i sa muzičkim instrumentima, kaže Jelena Milašinović.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pokrenulo saradnju između Beogradske filharmonije i Doma kulture u Gračanici jer su dostupnost kulturnih sadržaja i decentralizacija definisani kao prioriteti za naredni period i treba da unesu novu dinamiku kulture u Srbiji.

Kamerni sastav Beogradske filharmonije izveo je Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ pred najmlađom publikom u Gračanici. Nakon koncerta, orkestar je pozdravljen gromoglasnim aplauzom i ovacijama. (RTV KiM)

Nova dinamika kulture u Srbiji

Beogradska filharmonija je, inače, imala lepo iskustvo u saradnji sa Muzičkom školom „Stevan Hristić“ iz Gnjilana koja je u jednom periodu prestala sa radom i izmestila se u mesto Stanišor.

Filharmonija je učestvovala u nabavci instrumenata za rad u školi. Poklonjeno je deset violina, a u akciji je učestvovala i publika Beogradske filharmonije , koja je donirala sredstva za kupovinu klavira za ovu školu. Gudački kvartet Beogradske filharmonije je gostovao 2011. godine povodom proslave dana muzičke škole u Gnjilanu, kada je deci poklonjen pijanino, podseća Milašinović.

Tijana Milošević, koncert-majstor Beogradske filharmonije o svojim utiscima sa koncerta u Gračanici kaže:

Divna je prilika kada naš orkerstar može da ostvari jedan od svojih ciljeva, a koji se odnosi na društveni angažman i na novu dinamiku kulture u Srbiji. Naša je dužnost da širimo umetnost ka socijalnim kategorijama koje nemaju prilike da uživaju u njenim lepotama. Svesni smo da je narodu u Gračanici svakodnevnica često siva, zato smo mnogo srećni što smo uspeli da je ulepšamo veselijim tonovima.

Violinčelistkinja Katarina Stanković o svojim utiscima kaže: Gostovanje u Gračanici je bilo jako emotivno, pokazalo se da je ovaj nastup podjednako značajan za publiku kao i za nas muzičare. To se pogotovo odnosi na dečji koncert.

Aleksandra Milanović, violinistkinja, je posebno istakla gostoprimstvo domaćina u Gračanici. Posebno mi je drago što sam videla manastir Gračanicu budući da sam prvi put na Kosovu, rekla je ona.

Slavica Đukić

Izvor: Dnevne novine Jedinstvo