KREŠIMIR ĆOSIĆ

Dokumentarni film hrvatske televizije Čovjek ispred svojeg vremena je posvećen Krešimiru Kreši Ćosiću, prvobitno igraču KK Zadar i Jugoslovenske košarkaške reprezentacije

 

Čuveni hrvatski i jugoslovenski košarkaš i trener Krešimir Ćosić je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj i domaćoj košarci. U svakom pogledu je i kao košarkaš i kao košarkaški trener bio ispred svog vremena i ovaj dokumentarni film to delomi i prikazuje. Vredi ga pogledati i prisetiti se neobičnog i jedinstvenog košarkaša koji je pomerao granice košarke, posebno njegova veština da kao visoki centar igra plejmejkera i organizuje igru svog tima.

Krešimir Ćosić - Čovjek ispred svojeg vremena film

Krešimir Ćosić i nastup za Kuguarse u Američkoj univerzitetskoj ligi

Krešimir Ćosić (Zagreb, 26. novembra 1948. – Baltimore, SAD, 25. maja 1995.), ex jugoslovenski i hrvatski košarkaš i trener. Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u univerzitetskoj američkoj košarci – bio je draftovan 1973 godine za LA Lejkerse kao prvi evropski igrač i ponudjen mu je ugovor od milion eura, neverovatna cifra za to doba, ali je odbio ponudu i vratio se u Evropu i u KK Zadar, odakle je i potekao.

Krešimir Ćosić je igrao za sledeće klubove:

Zadar (1965.–1969.)
BYU Cougars (1970.–1973.)
Zadar (1973.–1976.)
Olimpija (1976.–1978.)
Synudine (1978.–1980.)
Cibona (1980.-1983.)

Bio je proglašen za najboljeg evropskog centra.

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta

Poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, Krešimir Ćosić je plenio i svojim prijatnim karakterom i dobrotom, te je mnogima služio i kao sportski i lični uzor.Zaslužan je za stvaranje zlatne generacije jugoslovenske košarke Radja – Kukoč – Divac – Djordjević – Danilović koja je osvojila sve što se može osvojiti u svetskoj košarci.

Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridoneli Evroligi a uvršten je 1996 godine i u Kuću slavnih košarkaša u Americi.

Rano je preminuo od raka limfoma u 47 godini života. Sahranjen je u Zagrebu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GWLiIxLuO5E