MANIFESTACIJA „DANI VAJFERTA“

Pančevo je 12 i 13 juna 2015 godine domaćin manifestaciji pod nazivom Mesto odakle je sve počelo. Organizator je Turistička organizacija Pančeva

.

Dani Vajferta je nova gradska manifestacija koja će se ove godine prvi put održati u Pančevu, 12. i 13. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“. Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Manifestacija Dani Vajferta u Pančevu

Manifestacija Dani Vajferta u Pančevu

Mesto odakle je sve počelo

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene i/ili živele.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će 12. i 13. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao (marljivost, radoznalost, istraživački duh, odgovornost, čovekoljublje) manifestacija „Dani Vajferta“ ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva, po kome su građani Pančeva bili prepoznatljivi kroz istoriju.

Naš cilj je da Đorđe Vajfert i ideje koje je on promovisao kroz svoj odnos prema zajednici postanu svetski prepoznatljiv brend Pančeva. Vredan rad, inovatorstvo i ljubav prema bližnjima, to je ono što nam je i danas potrebno kako bismo podstakli privredu grada da pokaže jak preduzimački duh, ali i da istovremeno neguje i društveno-odgovorno poslovanje.

Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančeva

Manifestacija Dani Vajferta počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja, dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra, 12. i 13. juna. Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo turistički (ekskurzije srednjoškolaca i promocija nove turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom grada Pančeva.