RADOMIR NAUMOV IN MEMORIAM

Upokojio se bivši ministar i osnivač DSS-a, Radomir Naumov, zvani Rade, posle naporne borbe sa dvostrukim rakom.

Bivši ministar vera (od 15. maja 2007.) i energetike i rudarstva (2004.-2008.) u nekadašnjoj vladi Vojislava Koštunice, Radmir Naumov, preminuo je u 69. godini života nakon bezuspešne borbe sa teškom bolešću, dan po prijemu u beogradsku bolnicu. Jedan je od osnivača Demokratske stranke (posle DSS) u kojoj je od postanka bio istaknut i veoma aktivan kao poslanik.

Radomir Naumov
Radomir Naumov

Rođen je 12. maja 1946. u Čoki, FNRJ. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nedugo zatim se zaposlio u institutu elektronskog inženjerstva ,,Nikola Tesla“ u svojstvu višeg savetnika, a neko vreme je bio i direktor istog. Od 1993. godine je bio ponosni nosilac zvanja potpredsednika istoimenog društva za širenje naučnih saznanja. Predavao je na Tehničkom fakultetu u Boru.

Naumov je predsedavao naučnim komitetom CIGRE – Međunarodne konferencije za velike električne mreže. Bio je i upravitelj Saveznog saveta za standardizaciju kao i član više tehničkih odbora istog. Bio je i šef upravnog odbora JP ,,Elektroprivreda Srbije“ i JP ,,Beogradske elektrane“.

Autor je više od 60 stručnih i naučnih radova objavljenih na konferencijama, kako u domaćoj, tako i u stranoj štampi. Za mnoga je dobio posebna priznanja. Bio je jedan od članova izdavačkog saveta renomiranog naučnog časopisa ,,Elektroprivreda“.

Krajem 2014. godine ga je patrijarh srpski, njegova svetost, gospodin Irinej, odlikovao Ordenom Svetog Save drugog reda izdatog za doprinos srpskoj državi i narodu, kao i za časno i efikasno obavljanje svojih dužnosti.

,,Zvoni telefon. Ženski glas odgovara. Bata je umro!

Kako?! Ne, nije. Ni Nikola Tesla nije mrtav! Veliki ljudi nas nikad ne napuštaju… Ostaju da žive sa nama kroz velika dela koja su učinili u bitki za blagostanje svoje države i naroda. Hvala ti za sve što si učinio za Srbiju i za svaku žrtvu koju si podneo zarad nje, kao i za svoje prijatelje, porodicu i voljene.“, – sadržina je jednog od mnogih telegrama koji su stigli na telefonsku adresu utučene porodice Naumov.

Ožalošćeni su supruga Maja, sin i ćerka, kao i familija i brojni prijatelji. DSS je već održala komemoraciju i prva sprovela nemilu vest o upokojenju ovog dobrotvora. Sahrana će da se održi u ponedeljak, 25. maja u Beogradu; opelo počinje u 14:30.

http://en.wikipedia.org/wiki/Radomir_Naumov

 

Autor: Miodrag Milutinović