POSTOJI LI PRIVATNOST NA INTERNETU

Svima je odavno jasno da na Internetu nema baš mnogo privatnosti. Naravno, postoje ljudi kojima ovo nije bitno i koji bez problema dele svaki svoj privatni momenat na društvenim mrežama, ali postoje i oni koji žele da sačuvaju svoju privatnost na Internetu.

Skoro svi servisi na Internetu prikupljaju podatke o svijim korisnicima (naročito oni besplatni) i te podatke koriste uglavnom u svrhe internet marketinga, odnosno radi preciznije segmentacije ciljnih grupa kojima se prikazuju oglasi. Računica je jasna, vi koristite Facebook besplatno ali zato vam se prikazuju oglasi od kojih Facebook živi. Ista stvar je i sa Google-om, najpopularnijim pretraživačem na svetu. Kako bi zarađivao, Google vam servira plaćene oglase u pretrazi iznad standardne pretrage. Naravno ovi oglasi su uvek relevantni u odnosu na pretragu koju ste izvršili, jer Google ne želi da odbije svoje korisnike napadnim reklamama. Stvari gledane iz ovog ugla i ne izgledaju tako loše, jer sve ovo deluje kao win-win situacija. Međutim, razni servisi često umeju da preteraju sa izvlačenjem podataka korisnika, a dešava se i da se ti podaci pordaju trećoj strani (iako ovo nikada nije zvanično potvrđeno). Svetska javnost sve više vrši pritisak po ovom pitanju, i zbog brojnih pritužbi o ugrožavanju privatnosti Google je bio primoran da omogući svojim korisnicima da sami odaberu šta Google sme da “pamti” o njihovim aktivnostima na Internetu, ali to je tema za neki drugi tekst. U nastavku ovog teksta ćemo navesti 5 stavki koje Google pratiti kod vas, a mogu koristiti i vama:

  1. Vaša interesovanja i demografski podaci

Google je veoma stalo da zna što više o vama. Google želi da zna koliko godina imate, vaš pol, gde živite… Google prati stranice koje posećujete kako bi procenio vaša interesovanja, a sve to sa ciljem da vam prikaže oglase za koje smatra da vas zanimaju. Treba pomenuti da Google ne krije (od vas) koja su vaša interesovanja i ukoliko ste ulogovani u Google Chrome možete lako videti koja interesovanja vam je Google dodelio (i izbaciti netačna interesovanja). Samo ukucajte u Google “Google ads settings” i izaberite “Interests” kategoriju.

  1. Istorija vašeg kretanja

Google location history

Ukoliko vaš telefon koristi Android i ako ste uključili ovu opciju, vaš mobilni će slati podatke Google-u o vašem kretanju. Tako pomoću Google-a možete videti gde ste sve bili određenog dana, kojom ste se brzinom kretali i sl. Sve što treba da uradite je da u Google ukucate “Google location history”

  1. Istorija vaših pretraga na Google-u

Predpostavimo da ste neki sajt našli preko Google-a, ali ne možete da se setite koju frazu ste koristili prilikom pretrage i ne možete da ga nađete u istoriji poseta. Srećom, Google pamti sve upite, tako da je dovoljno da ukucate “Google history” i prikazaće vam se stranica sa svim pretragama koje ste izvršili putem Google-a.

  1. Uređaji koje ste koristili za logovanje na vaš Google nalog

Google devices and activity

Ako sumnjate da je neko koristio vaš Google nalog, to možete lako proveriti. Dovoljno je samo da ukucate “Google devices and activity” i prikazaće vam se svi uređaji koji su se povezivali na vaš Google nalog, njihova IP adresa i okvirna lokacija.

  1. Izvlačenje podataka

Ako na Google-u ukucate “Google takeout” možete eksportovati svoje podatke, kao što su: kontakti, slike, video zapise, kalendar i još mnogo toga. Veoma korisna stvar ako ste izgubili telefon.