PROVIDNI AVIONI OSVAJAJU NEBO

Jasno je kako tehnologija beleži napredak na dnevnim bazama, a kreacija prvog ,,providnog’’ aviona je dokaz istog. Šta je providni avion i kako je nastao

 

Kompanija sa sedištem na severoistoku Engleske u Ujedinjenom Kraljevstvu iznela je koncept takozvanog ,,providnog’’ aviona, čiji dizajn, uradjen od strane francuske firme ,,Tehnicon Designs’’, privlači pažnju i osvaja srca brojnih eventualnih investitora.

Velika je mogućnost da će već u bliskoj budućnosti da nam se ukaže prilika za let u providnom avionu što bi pružilo neverovatan osećaj prostornosti, a samim tim bi dalo i značajan doprinos užitku tokom putovanja aviosaobraćajem.

Providni avioni - Ixion providni avion spoljni izgled

Ixion providni avion – spoljni izgled providnog aviona

Način funkcionisanja novokomponovanog transportnog uređaja je lako shvatljiv. Unutrašnjost kabine je obložena supersavitljivim ekranima visoke rezolucije koji bi prikazivali snimke kamera ravnomerno raspoređenih po spoljašnjosti. Međutim, tu nije kraj mogućnostima ovih monitora. Nude i opcije video konferencija, gledanja filmova, ličnog izbora vrste pozadine koja može da se prikazuje nezavisno od podataka koje prenose kamere, kao i brojne druge vrste sadržaja…

,,Došli smo do interesantne ideje o uklanjanju prozora iz kabine koristeći postojeću i tehnologiju koja će se uskoro da se pojavi, kako bi na što bolji način uspeli da prikažemo ono što se dešava oko nas dok letimo po nebu“, izjavio je Garet Dejvis, director dizajna. Svojoj revolucionarnoj kreaciji je pripisao mitsko ime ,,Ixion’’, koje je, prema predanju, nosio čuveni kralj drevnog tesalskog plemena.

Providni avioni - Ixion providni avion i pogled na Pariz noću iz aviona

Pogled na Pariz noću iz providnog aviona

Izneta je razumljiva predpostavka da će ovi avioni relativno brzo preplave tržište i odnesu prevagu u porodici metalnih ptica, ne samo zbog magičnih vizuelnih efekata koje nude, već i zbog povećane ekonomičnosti. Istraživanja su pokazala da su znatno lakši od prosečnih aviona, što je velika prednost (smanjenje mase daje značajan doprinos smanjenju rizika od brojnih potencijalnih komplikacija), pri čemu troše manje goriva.

Nema sumnje da će isprva da budu dostupni samo bogatijima ili značajnim državnicima. Ali, sa porastom popularnosti i proširenjem upotrebe, jasno je da će da postane prepoznatljivi deo svakodnevice. Isti put prelazi svaka tehnološka inovacija od svog postanka (setimo se mobilnih telefona devedesetih). No, pitanje koje stoji glasi: Da li biste se usudili da putujete ,,Ixionom’’? Istoimeni kralj je bio prvi čovek u istoriji koji je prolio krv svoje rodbine.

Pogledajte video kakve sve uzbudljive mogućnosti providni avion pruža.

. . .

Technicon France: IXION Windowless Private Jet Concept

https://www.youtube.com/watch?v=FsJnaoYYpVA

.

Autor: Miodrag Milutinović