SUSRET

 

– Koliko je prošlo?

– Ima…

– Sigurno dvadeset godina, a?!

– Tako… malo više…

Susret kratka priča

– Lepa si. Uvek si bila lepa. Kosa ti je isto onako crna, prelepa. Hoću da kažem da se, ustvari, nisi ni malo promenila. Godine te zaobilaze. Meni si onda bila najlepša. Sećaš se. Kod mene je baš suprotno. Svaki dan jedna muka, jedna bora, jedna seda, jedan propali zub. Nije mi bilo baš lako. Nego neću da te zamaram
pričom o sebi, pa nismo se videli tol’ke godine. Želim da slušam o tebi. Čuo sam neke stvari. Sve lepe.

Dobar glas i treba da te prati. A ono što je bilo… to je iza nas, progutano u magli prošlih godina. Zagubljeno. Bar što se mene tiče. Voleo bih da popijemo kafu negde zajedno. Ili da odemo na palačinke. Jednom. Da malo sedimo. Ne moramo ništa da pričamo. Ne moraš mi ništa reći. Ako ne želiš. Evo ja se sad raspričao, a nikad ne govorim ovoliko. Ne znam šta bih još mogao da kažem. Ništa. Možda tebe ništa i ne zanima.

Ipak blebećem. Čudno je što smo se baš ovde sreli.

Posle toliko godina.

– Da… čudno… a možda i nije tako čudno.

– Možda i nije, u pravu si. Možda je baš tako trebalo da bude. Ko će ga znati. Ti si i dalje lepa, a ja još neizlečivo zbunjen. Ništa se nije promenilo. Osim moje kose i lica. Smežurao sam se k’o Bogart.

– Nikad nisi ni bio lep. To je baš ono što sam kod tebe volela. Ajde sad, čeka te ćerka. Mora je neko dopratiti do oltara. Nemoj da moj sin predugo stoji tamo sam. Dosta je iznenađenja za jedan dan.

 

Ana Vušović Marković

Najlepša ostvarenja sa XIII konkursa za najkraću kratku priču IK Alma