TAJNE USPEHA „UPITNIKA“

Tajne uspešnosti voditeljke emisije Olivere Jovićević

 

Građani Srbije sa sigurnošću mogu da potvrde trenutni primat 2 politička tok-šoua: ,,Da, možda, ne’’ autorke Olivere Kovačević i ,,Upitnik’’ Olivere Jovićević. Značajan doprinos publicitetu istih doprinelo je ukidanje Bećkovićkinog ,,Utiska nedelje’’.

Iako ne popularna koliko ,,Utisak nedelje’’, emisija autorke Olivere Jovićević je daleko sigurnija, te niko ne može ni da pokuša da je ukine, pa je integritet njenog emitovanja neugrožen i stabilan.

Tajna uspeha emisije Upitnik i Olivera Jovićević

Olivera Jovićević i emisija Upitnik

Prvenstveno, Olivera Jovićević je profesionalna novinarka, verovatno daleko edukovanija od brojnih aktuelnih publicista. Služi se identičnim metodama i mehanizmima vođenja emisije kao i ostali radnici medijskog servisa istog profila, samo daleko odmerenije, staloženije i uzdržanije ne dovodeći postojanje ,,Upitnika’’ u pitanje.

Većina novinara koja čije se emisije emituju u udarnim terminima neguje snažnu tendenciju za ispoljavanjem sopstvenog stava, kojim se, najčešće, protive vlasti koja se u korenila i u vladajućim sektorima medija ne bi li istakli hrabrost i doprineli povećanju gledanosti. Jovićevićeva postiže isto na drugojači i pametniji način.
S obzirom da je ,,Upitnik’’ cenjen i vrednovan u javnosti, jasno je kako zvanice ozbiljno shvataju mogućnost pojave u emisiji ovog značaja i stoga, gosti dolaze upravo sa političke scene naše republike.

Umesto da, kao i većina voditelja, ulazi u otvoren verbalni sukob po pitanju vođenja politike, Jovićevićeva isto učini odmerenom učestalošću uređujući susret istaknutih predstavnika vladajuće koalicije i opozicionara, te ne mora da se angažuje po pitanju rasprave sa gostima, s obzirom da će u tome verodostojno i pravovremeno da je odmeni neki od gostujućih protivnika gorepomenutih. Stoga, u situaciji kada neko od sukobljenih sprovede izjavu koja ne ide u korist režimu, niko nema pravo da upre prstom u voditeljku koja je konstantno uzdržana s neprikosnovenim dostojanstvom, a bez problema postiže realizaciju konstruktivne rasprave u studiju, što bi svi novinari i želeli.

Zamerka nekih menadžmentu ,,Upitnika’’ bi bila izraženija popustljivost po pitanju kontrole afera koje se odigravaju u studiju mežu zvanicama. Ipak, kada zatreba, ne strahuje da saseče sukob u korenu, strogo opomene, podvikne ili, pak, pređe na blok reklama. Jasna je činjenica da je voditeljka emisije čiji je i autor, te da kontrola smera kretanja diskusija pripada isključivo njoj, tako da joj verovatno ne bi štetilo intenzivnije sprovođenje doze ,,strahovlade’’ u studiju.

 

 

Autor: Miodrag Milutinović