DA LI JE EU U KRIZI

Teška vremena za EU – Evropska unija u političkoj krizi

Evropska unija sve više klizi u političku krizu. Posle 60 godina srastanja, tu organizaciju nagrizaju sukobi najrazličitijih interesa i zahteva, smatra dopisnik DW iz Brisela Bernd Rigert.

Teška vremena za EU - Evropska unija u političkoj krizi

Teška vremena za EU – svi bi veće sledovanje novca a manje dugova

Najnoviji uspesi evroskeptičara na izborima u Poljskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Finskoj, jasna su poruka da Evropska unija ima velike probleme – koji će narednih meseci samo da se povećavaju. Iz različitih razloga, u čitavom nizu zemalja-članica je prisutno nezadovoljstvo. U jezgru EU koje se polako smanjuje – Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu, delom i Francuskoj – vlade se uzdaju u geslo: „teraj dalje!“ To na kraju neće biti dovoljno: centrifugalna sila je suviše jaka.

Pritisak sleva i zdesna

Grčka se premanentno nalazi pred bankrotom i izlaskom iz evrozone. U Velikoj Britaniji će biti održan referendum o izlasku iz EU. Ishod je neizvestan. U Španiji i Portugaliji jačaju levičarski pokreti koji dovode u neprilike konzervativne zagovornike dosadašnjeg kursa EU. U Poljskoj je na predsedničkim izborima nenadano pobedio kandidat koji po svojoj evroskepsi nimalo ne zaostaje za Britancima. A predstojeći parlamentarni izbori u toj zemlji bi mogli da dovedu do povratka evroskeptičara na vlast.

U Finskoj je prvi put u vladu ušla stranka koja je kritična prema Evropskoj uniji. U Mađarskoj je na vlasti evroskeptičar, koga je predsednik Evropske komisije – makar i u šali – već nazvao diktatorom. Samo u Italiji je socijalističkom premijeru uspelo da obuzda kritičare EU. Šta se to dešava sa starom damom Evropom kada njeni kritičari tako dobro prolaze?

Više Evrope?

Kada se pogleda na geografsku kartu, vidi se da je Nemačka gotovo opkoljena. Vlada u Berlinu na sve veću skepsu na obodu Evropske unije reaguje podižući barikade oko sebe. Na sledećem samitu EU, kancelarka Angela Merkel će, zajedno sa francuskim predsednikom Olandom, predložiti produbljivanje saradnje u okviru 19 zemalja evrozone. On odbacuje izmene u ugovorima EU kakve traži britanski premijer Dejvid Kameron. Ubedljiva pobeda na izborima dala je Kameronu vetar u leđa. A taj vetar bije pravo u lice Angeli Merkel. U trenutno zategnutoj situaciji nije moguće menjati ugovore EU, za šta bi u različitim državama-članicama bilo potrebno i održavanje referenduma.

Veća solidarnost?

Velika reforma Evropske unije je teška i zbog toga što su zahtevi kritičara krajnje različiti. Britanci žele manje Evrope i manje troškova. Njima ekonomski još nekako ide. Oni veruju da im EU nije potrebna. Poljaci i Španci profitiraju od EU, a njihova privreda jača. I pored toga, ljudi projektuju svoje frustracije na Evropu. Južne članice zajednice traže od Nemačke veću solidarnost i zajedničko upravljanje dugovima, odnosno – više novca. No, za tako nešto Nemci nisu spremni. Nemačkoj ide dobro, a težnja da se pomogne siromašnijim susedima nije baš izražena.

Nekakav očigledan izlaz iz ove situacije ne postoji. Evropska komisija i dalje pokušava da finansira svoj investicioni plan koji bi trebalo da donese radna mesta. Države-članice čekaju. Evropska komisija predlaže pravedniju raspodelu izbeglica. Države-članice to odbacuju. Evropska komisija pokušava da izdejstvuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD. Posebno Nemci su skeptični prema tom projektu. Kud god čovek da pogleda, sve teže se raspoznaju pravi zajednički ciljevi 28 šefova država i vlada.

Bez snage pred ponorom?

Ulazak u temeljne reforme, koje bi namah zadovoljile Britance, Špance, Grke, Poljake i Nemce, ne može da se očekuje. Najverovatnije će se i dalje sve ovako nastaviti, bar do predsedničkih izbora u Francuskoj u proleće 2017, na kojima bi desnopopulistički Nacionalni front – neprijateljski raspoložen prema EU – mogao da ostvari značajan uspeh. Ako Francuska pređe u tabor evropskeptičara, Unija, koja je srastala 60 godina, naći će se pred svojim krajem. Zbog toga i Nemačka mora da se pokrene. Postavljanje barikada nije dovoljno.

 

Bernd Rigert

Izvor: DW