Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Vaznesenje Gospodnje – šta se dogadjalo na nebu

 

VAZNESENjE GOSPODNjE

Šta se dešavalo na nebu nakon Vaznesenja Gospodnjeg na nebo, šta se dogadjalo na nebu svedoče tajnovidci

 

Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje je hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa.

Po Bibliji, vaskresenjem Gospod Isus Hristos je pokazao da je jači od smrti i 40-og dana od Vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Gospod Isus Hristos ponovo javio i rekao:

Idite po svemu svetu i propovedajte Evanđelije svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.

Da bi u tome apostoli uspeli Gospod Isus Hristos im je obećao Duha Utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri – odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo – Uznesenje, tako se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Vaznesenje Gospodnje - šta se dogadjalo na nebu
Vaznesenje Gospodnje – freska

Poklonjenje Hristu po Vaznesenju

Neki tajnovici Božji dokučili su, šta se događalo na nebesima između Vaznesenja Gospoda našeg i Spasa Isusa Hrista i Duhovdana.

Njima je davno bilo od Boga da vide ono što je drugima bilo nedostupno. Oni, dakle, vele da su se u te dane od Vaznesenja Gospodnjeg do Sošestvija Duha Svetoga na apostole. anđelske vojske po činu i redu poklanjale Gospodu Isusu, koji je krvlju svojom prečistom oprao rod ljudski od greha i smrću svojom umrtvio smrt, i silaskom u Ad, oplenio satanu, i Vaskresenijem svojim posvedočio vaskresenije svih svojih vernih i Vaznesenijem otvorio i pokazao put u carstvo nebesno.

I tako, dakle, devet činova anđelskih po redu iz dana u dan i u svojim mirijadama mirijadi klanjali su se Hristu Pobediocu i to:

• prvog dana po Vaznesenju – Sveti Prestoli

• drugog dana po Vaznesenju – Sveta Načala

• treći dan po Vaznesenju – Svete sile

• četvrtog dana po Vaznesenju – Sveta Gospodstva

• petog dana po Vaznesenju – Svete Vlasi

• šestog dana po Vaznesenju – Sveti Serafimi

• sedmog dana po Vaznesenju – Heruvimi

• osmog dana po Vaznesenju – Sveti arhangeli

• devetog dana po vaznesenju – Sveti anđeli.

Dakle, devet dana – devet čina anđelskih, a desetog dana Sošestvije Sv. Duha.

Šta sam naučila od Gospoda moga

Svojim rođenjem naučio me je Gospod Isus preporođenju. Moram se, dakle, ponovo roditi i preporoditi, da bi se udostojila biti njegova i u njegovom carstvu.

Svojim krštenjem naučio me je On neophodnosti moga očišćenja. Krštenjem sam se očistila od prastarih praroditeljskih greha. Ali sam grešila i posle krštenja. I od tih greha moram se očistiti. Čime – kad nema drugog krštenja (osim mučeništva) nego Pokajanjem. Kao što svaki dan perem telo vodom, tako moram svako dan prati i umivati dušu pokajanjem, molitvom i suzama.

Svojim Preobraženjem naučio me je On, da se i ja moram preobražavati više i više, kao što sveti apostol Pavle govori: „Mi že vsi otkroveni licem slavu Gospodnju vzirajušča, v toj že obraz preobrazujemsja ot slavi vo slavu jakože ot Gospodnja Duha“ (Kor. 3,18). Svojim stradanjem naučio me je Gospod strpljenju i junaštvu na putu moga stradanja. Kad ga udarahu, On ne udari; kad ga pljuvahu, On ne popljuva nikoga; kad mu se rugahu, On ćutaše; kad ga klevetaše Čivuti pred Pilatom, On ne odgovaraše; kad Mu staviše trnov venac na glavu i krv mu obli lice, On opet ćutaše; kad ga raspeše, On trplješe. Hriste moj, daruj mi bar hiljaditi deo Tvoga strpljenja.

Svojim Vaskrsenijem naučio me je Gospod moj, da se moram s Božjom pomoći potruditi da još u ovom životu vaskrsnem dušom, da bih u dan onaj, u Dan Suda vaskrsnuta bila i telom i dušom, i bila „čedo vaskresenija“ i „kći videla“, a ne tame.

Svojim Vaznesenijem naučio me je Gospod, da mi je prava i večna otadžbina na nebesima; zbog toga se moram stalno i strogo i pravilno spremati za tu svoju otadžbinu, to jest, za povratak milome i svetome Ocu mojemu iz tuđine, kao onaj bludni sin.

Isuse moj, sve dobro moje, pomozi mi da ovu nauku utvrdim i izvršim. Amin

 

Vladika Nikolaj Velimirović

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280