STATE WITHOUT EXIT (DRŽAVA BEZ IZLAZA)

Više novca se iz budžeta države izdvaja za muzički festival EXIT (Egzit) nego za autoput Obrenovac–Ljig

I republička i pokrajinska vlast uplaćuju milionske svote novca na račun organizatora svetski poznatog muzičkog festivala

Udruženja koja se bave organizacijom festivala Egzit, koji se već petnaest godina održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, država finansira sa stotinama miliona dinara. Iako, prema zvaničnim podacima, Egzit organizuje istoimeno udruženje građana, od ove organizacije poteklo je čak šest firmi, a dve od njih su fondacije. Sve su registrovane u Novom Sadu, a prema podacima Agencije za privredne registre, kao vlasnici i direktori pojavljuju se iste osobe.

Više novca za festival Egzit nego za autoput Obrenovac–Ljig EXIT_Fest

Srbijo, da li si spremna za budućnost? Exit festival

U pitanju su Bojan Bošković i Miloš Ignjatović. Oni su osnivači i zakonski zastupnici Udruženja građana Egzit, koje je registrovano na adresi Vase Stajića br 18. Bošković i Ignjatović su, prema podacima Agencije za privredne registre, i vlasnici društva sa ograničenom odgovornošću nazvanog The State of Exit, registrovanog 2005. godine na istoj adresi. Osim ovog društva, Udruženje Egzit je pet godina kasnije, 2010. godine, osnovalo Fondaciju The State of Exit. Tako se u ovoj novosadskoj ulici, na istom mestu, nalaze tri firme posvećene ovom muzičkom festivalu.

Miloš Ignjatović je 2011. godine postao direktor još jednog preduzeća, nazvanog Exit Festival & Brands, a preduzeće Egzit tim osnovalo je 2008. godine Fondaciju Egzit u Kisačkoj ulici br. 5 u Novom Sadu. Ignjatović je takođe osnovao i udruženje „Sinema siti”, koje organizuje međunarodni filmski festival. Ove godine je za potrebe ovog festivala iz republičkog budžeta izdvojeno dva miliona dinara („Fest” je, recimo, dobio šest miliona).

Organizatorima ovog muzičkog festivala, zapravo njihovoj službi za odnose sa javnošću, uputili smo pitanja elektronskom poštom, ali već mesec dana dogovori ne stižu. Pitali smo ih koliko novca godišnje dobijaju od države za organizaciju Egzita, potom koliko ukupno košta organizovanje ovog velikog festivala i koji procenat zarađenog novca odlazi u republički i pokrajinski budžet. Takođe nas je zanimalo u kakvoj su međusobnoj vezi firme, fondacije i udruženja povezani sa Egzitom.

Prema podacima Ministarstva finansija, najviše novca je do 2012. godine država uplaćivala na račun Udruženja Egzit, ali iste te godine kada je ovo udruženje dobilo „skromnih” 2,5 miliona dinara, Fondaciji The State of Exit uplaćeno je oko 98,6 miliona dinara. Uplate su stizale od Ministarstva kulture i informisanja (10 miliona dinara), Ministarstva ekonomije (10 miliona dinara), pokrajinske vlade i Skupštine grada Novog Sada (78,6 miliona dinara). Godinu dana kasnije (2013. godine), Fondacija Egzit skupila je malo više od 200 miliona dinara, a najveće uplate su stizale od Ministarstva kulture Srbije, AP Vojvodine i Skupštine grada Novog Sada. Opština Inđija je u toku 2007. i 2008. godine na račun The State of Exit d. o. o., koje se bavi marketinškom delatnošću, ulatila oko 11 miliona dinara.

Na račune pobrojanih fondacija, preduzeća i udruženja uplate su stizale od pet različitih ministarstava. Među njima su Ministarstvo kulture, ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo ekonomije i nekadašnje Ministarstvo za zaštitu životne sredine Olivera Dulića i Fond za zaštitu životne sredine. Reč je o uplatama koje se uglavnom mere milionima ili desetinama miliona dinara. Fond za zaštitu životne sredine je 2011. godine uplatio 20 miliona dinara ovom udruženju. U oktobru prošle godine na račun Fondacije Egzit Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija uplatilo je 39 miliona dinara iz, kako kažu, budžetskih rezervi. Ministarstvo omladine i sporta je 2011. godine uplatilo Udruženju Egzit oko 1,8 miliona dinara na ime troškova brze pošte.

koliko-iz-budzeta-dobija-exit - koliko para daje vlada za festival

Pitali smo predstavnike republičkih i pokrajinskih vlasti da li znaju gde završava novac poreskih obveznika kojim se finansira Egzit, koliko država ukupno izdvaja novca za ovaj muzički festival i ko dobija najveći deo kolača i koji deo zarađenog novca odlazi u budžet, republički ili pokrajinski. Ipak, odgovore do sada nismo dobili.

Organizatori Egzita nisu odgovorili na pitanja koja smo im uputili.

U Ministarstvu kulture nisu imali odgovor na pitanje ko finansira Egzit. Objasnili su da od prošle godine ne finansiraju ovu manifestaciju, već samo projekte koje dostave pomenuta udruženja organizatora „Egzita”! A da li će dobiti novac, određuju članovi nezavisne komisije.

Pre dve godine Ministarstvo kulture je za ovu manifestaciju izdvojilo 30 miliona dinara, ali, kako su istakli predstavnici ove ustanove, novac je uplaćen za vreme mandata Bratislava Petkovića. Od 2010. do 2013. godine Ministarstvo kulture je za ovaj muzički festival izdvajalo po 10 miliona dinara.

Ipak, Državna revizorska institucija, koja kontroliše način trošenja sredstava poreskih obaveznika, u poslednjih nekoliko godišnjih izveštaja nije utvrdila da je novac koji je dodeljen udruženjima koja organizuju ovaj festival nenamenski trošen.

Ne treba zaboraviti da je reč o muzičkom festivalu tokom kojeg se obrne velika svota novca. Baš zbog toga su se, pre nekoliko godina, bunile novosadske kulturne ustanove, žaleći se da Egzit i Sinema siti dobijaju najviše novca poreskih obaveznika iako su profitabilni i bez državnih davanja. Njihove žalbe su, međutim, bile uzaludne.

Egzit je pre dve godine proglašen najboljim velikim muzičkim festivalom u Evropi, a karte za ovaj višednevni muzički festival puštaju se u prodaju svake godine u decembru. Od posetilaca koji kupuju karte unapred zapravo se isplaćuju honorari svetskim zvezdama koje nastupaju u Novom Sadu. Jedna karta košta od četiri do deset hiljada dinara, a Egzit poseti oko 200.000 ljudi. Ukoliko se uzme u obzir da se proda samo 100.000 karata, i to po najjeftinijoj ceni, direktna dobit od ulaznica je 400 miliona dinara. Neophodno je istaći da velike zvezde koje nastupaju na ovom festivalu imaju ogromne honorare. Nastup popularne grupe „Fejtles”, koja će ove godine nastupiti u Novom Sadu, košta oko 100.000 evra, i to bez troškova produkcije, prevoza i smeštaja muzičara i članova njihovog tima. Ali, ostaje otvoreno pitanje koliko novca organizatori ovog festivala dobijaju od sponzora.

Egzit je pohvalio i premijer Aleksandar Vučić, napominjući da će država uvek podržavati ono što je predstavlja u najboljem svetlu.

Niko ne može da potvrdi niti opovrgne da će i ove godine organizatori ovog festivala računati na višemilionsku državnu pomoć. Činjenica je da je budžetom za 2015. godinu 100 miliona dinara izdvojeno za izgradnju autoputa E-763 Obrenovac–Ljig. Baš toliko je namenjeno za gasifikaciju Čačka i za rešavanje smeštajnih problema javnih tužilaštava u Somboru.

Da li će i ove godine Egzit dobiti više novca?

Jelena Popadić
Izvor: Politika.rs