BEOGRADSKI ZOO VRT – VRT DOBRE NADE

Ukoliko ste u nedoumici gde za vikend, gajite ljubav prema životinjama i želite da ga provedete na otvorenom sa svojim prijateljima ili porodicom, idealna destinacija je Beogradski Zoo Vrt u samom srcu Beograda.

Beogradski Zoo vrt ili Vrt dobre nade je jedno od najveselijih mesta u Beogradu. Nalazi se u samom centru grada, u Kalemegdanskom parku, odlično uklopljen uz zidine Beogradske tvrđave – Kalemegdana. Omiljeno je odredište, ne samo dece, već i njihovih roditelja, baka i deka.

Kada dođe prvo lepo vreme, najradije se upućujemo upravo ka ovom mestu. Ono je puno prelepih životinja, pozitivne energije, nepresušan izvor znanja, mesto na kome uvek uživamo, naučimo nešto novo i ugledamo nekog novog mladunca.

Zoo vrt je osnovan 1936. godine na Kalemegdanskoj tvrđavi. Njegovi prvi stanovnici bili su: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Beli africki lav

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od omiljenijih mesta Beograđana. Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević.

Kada je formiran, 12. jula 1936. godine, Zoološki vrt je zauzimao prostor od oko tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a kasnije, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara. Dva puta je bombardovan tokom Drugog svetskog rata; najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog ovog razaranja, površina Vrta se svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima. Među retkim životinjama, koje su preostale, i koje i danas žive u vrtu, su nilski konj Buca i aligator Muja, koji je najstariji živi aligator na svetu!

Nilski konj

U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi 211 životinjskih vrsta i oko 2 000 jedinki. Od toga 52 vrste čine ptice, 47 sisari i 12 gmizavci. U Vrtu žive domaće životinje, ali i mnogo ugroženih vrsta. Beo Zoo vrt poseduje i veliku kolekciju belih životinja: albino nandue, valabije i bengalske tigrove, koji su retka pojava i u divljini. Beli lavovi su posebna vrsta kojom se Vrt ponosi.

Poznate životinje u istoriji Vrta su keruša nemačkog ovčara Gabi i šimpanza Sami. Zajedno sa aligatorom Mujom čine heroje Vrta koji su poznati široj javnosti. Gabi je zbog svoje hrabrosti postala simbol zoo vrta – spasila je noćnog čuvara jedne noći kada je ženka jaguara pobegla iz kaveza. Zbog njenog veličanstvenog podviga, radnici Zoološkog vrta doneli su odluku da joj se za života podigne spomenik, koji će za sva vremena podsećati na odvažnost i neustrašivost keruše Gabi. Ona je još mnogo godina revnosno obavljala svoj posao, patrolirala sa noćnim čuvarem ili ležala pored kapije spremna da skoči ako neko pokuša da ugrozi vrt, njegovo osoblje ili stanovnike.

Sami je još jedan, možda i najpoznatiji, simbol Zoo vrta. Ova šimpanza je prvi primerak svoje vrste u Beo Zoo vrtu, ali i životinja koja je najviše puta pobegla iz zoološkog vrta – 2 puta u februaru 1988. godine. Tako šetajući ulicama Dorćola, postao je miljenik stanovnika.

Ovo je zaista jedno od najinteresantnijih i najveselijih mesta u Beogradu, omiljeno svakom Beograđaninu, a i svakome ko je ikada imao prilike da ga poseti. Nezaobilazna je atrakcija koju posećuju i brojni turisti, i često kada traže komforan smeštaj u Beogradu, najviše vole da im stacionarna tačka  bude locirana u blizini ovog dela raja u užurbanom gradu!

Mapa Beogradskog Zoo Vrta