TOČAK ŽIVOTA

Dokumentarni film Samsara bez reči koji samo slikom prikazuje ponekad i bizarnu stvarnost čovečanstva. Sniman 5 godina u 25 zemalja sveta

 

Predstavljamo vam ne-narativni dokumentarni film iz 2011 godine u režiji Ron Fricke-a i producenta Mark Magidsona, koji su takođe sarađivali i na filmu Baraka (1992) na sličan način. Samsara je dokumentarni film koji je sniman više od pet godina u 25 zemalja širom sveta. Sastoji se od niza odvojenih prikaza veoma bogato vizuelno predstavljenih. Snimljen je u 70-mm formatu i preveden je i u digitalni format. Film Samsara je premijerno prikazan na Toronto International Film Festivalu 2011. godine.

Dokumentarni film Samsara - Točak života

Scena iz filma – Devojka sa 1000 ruka

Samsara istražuje čuda našeg sveta na poetičan način, gleda u nemerljiv opseg čovečanstva i ljudskog iskustva. Nije ni tradicionalni dokumentarac, niti putopis, Samsara poprima oblik neverbalne, vođene meditacije. Dokumentarac Samsara prenosi nas na sveta tla, zone katastrofe, industrijska područja i prirodna čuda. Odričući se dijaloga i opisnog teksta, Samsara priča svoju priču o ljudima i društvima, te podriva naša očekivanja vezana uz tradicionalni dokumentarac i potiče nas na unutrašnje interpretacije inspirisane prizorima i muzikom koja prožima drevno modernim.

Samsara u budizmu znači Točak života – tok radjanja, života, umiranja i ponovnog radjanja.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6rgqPH0wdq4