OSTRVO KUKURUZA

Gruzijski film i drama koju vredi pogledati

 

Emotivan gruzijski film Ostrvo kukuruza koji je snimio Giorgi Ovashvili 2014 godine. Film je dobio glavnu nagradu Kristalni globus 49.-og Filmskog festivala u Karlovim Varima. To je drama o prirodi i ljudima, o gruzijsko abhazijskim odnosima,  snimljen je u koprodukciji Gruzije, Nemačke, Francuske, Češke i Kazahstana.

Gruzijski film Ostrvo kukuruza - Corn Island

Scena iz filma Ostrvo kukuruza

Svаke godine, prolećnа bujicа Inguri reke donosi stene i zemlju iz Kаvkаzа do Crnog morа, formirаjući mаlа ostrvcа u svom koritu. Tа ostrvа su blаgoslov zа svаkog lokаlnog seljаkа, koji dolаze sа nаtopljenih rečnih obаlа, nа plodno zemljište ostrvа. Tokom letnjeg periodа, oni tu mogu dа uzgаje dovoljno kukuruzа dа prehrаne svoje porodice, tokom duge i hlаdne zime. Sаmo аko im prirodа i ljudi to dozvole …

Ovašvili je od svoje minimalističke i neobične psihološke drame, očaravajućim slikama i snažnim vizuelnim izrazom, načinio pravo malo filmsko remek-delo, dokazujući koliko je filmski dijalog nepotreban kada je kreativnost glavni oslonac umetnika. U „Ostrvu kukuruza” malo je reči, dijalozi su svedeni na kratku, osnovnu konverzaciju, protagonisti komuniciraju na neverbalnom nivou. Sve što je važno trebalo da se kaže, reditelj je rekao kroz raskošnu fotografiju (35-milimetarska kamera snimatelja Elemera Ragaljija) i svojih filmskih junaka i predela u koji je smeštena i divna i potresna filmska priča.

Ti čarobni i naizgled pitomi i zeleni predeli što se protežu uz obale reke Inguri, sa malenim pustim ostrvom plodne zemlje što predstavlja pa i simboliše oazu mira, poprište su snažne drame. Reka Inguri je granica između Gruzije i Abhazije. Ostrvce je zapravo ničija zemlja između dve sukobljene strane. Mesto gde u tišini stari, ogrubeli seljak i njegova 16-godišnja unuka sade kukuruz stvarajući intenzivnu vezu između prirode i ljudi, gotovo ritualno dokazujući da je život uvek sposoban da pobedi.

Taj savršeni mir i čvrstu vezu između čoveka i prirode, remete povremene rečne patrole ratnika sa obe strane granice i pucnji koji se čuju iz zelenih šuma, dok starac ogrubelog lica brine o kukuruzu, kao da će u najmanju ruku na tom mestu boraviti najmanje deset godina i kao da će i njegova unuka baš tu stasati u slobodi. Od svega toga Ovašvili stvara čistu magiju kreirajući neodoljive, realističke scenske kompozicije unutar kojih intenzivni izrazi lica protagonista govore više od hiljadu reči, dok njihova lična drama doseže i do simbola bezvremenosti.

Izvanredan Ovašvilijev film koji će se dugo pamtiti i o kojem će se tek govoriti.

 

Trejler za film Ostrvo Kukuruza

 

https://www.youtube.com/watch?v=b5Fc9ydpP_Q

 

Ceo film Ostrvo kukuruza – prevod vam nije ni potreban

 

https://www.youtube.com/watch?v=ypVQ1Rsgmv8