NARODNI VIDAR

Iskustvo kako radi narodni iscelitelj i kako vas namešta. Seoski vidar i tradicionalno znanje o zdravlju i bolestima

 

Da li ste nekada sreli narodnog iscelitelja? Pravog narodnog iscelitelja, koji svoje znanje nosi iz porodične tradicije i osećaja koji ima u sebi? Ako niste, onda nastavite sa čitanjem i saznaćete kako radi pravi seoski vidar iz Šumadije. I još par zanimljivih stvari ćete pročitati u ovom tekstu.

Iskustvo kako radi narodni iscelitelj i leči vidar

Ruke koje leče

Bili smo pozvani kod jedne naše prijateljice u goste. Tokom razgovora ona je nekoliko puta ponovila da ima jednu ženu vidarku koja je masira i koja je održava zdravom i pokretljivom, pošto ima ozbiljne reumatske probleme. Preporučila nam je tu ženu vidara da i mene i suprugu pregleda. Zvaćemo tu narodnu isceliteljku u tekstu Dobra Vila, jer ćemo njeno ime sačuvati u tajnosti, pošto narodna vidarka izbegava publicitet i radi samo sa poznatim ljudima.

Verovatno će neko od vas koji ovo čitate tražiti da vas povežem sa isceliteljkom, ali vas molim da mi to ne tražite, jer narodna vidarka to ne želi. Radi samo sa ljudima koje poznaje i preko preporuka poznatih ljudi. Tako da ne tražite kontakt sa vidarkom iz ovog teksta.

Imao sam priliku da upoznam dosta narodnih iscelitelja i vidara, mada sam po prirodi zdrav, ali se eto tako desilo da imam iskustvo sa njima. S obzirom da se dosta njih bavi bioenergijom, radiestezijom, šamanizmom, homeopatijom, kao i slobodnim eksperimentima na pacijentima, da skoro uvek leče bez tačne dijagnoze i znanja o samoj bolesti, nisam baš imao želju da me Dobra Vila pipka i baja na meni. Gledao sam ruske i domaće bioenergetičare i šamane, reiki majstore i joga lekare kako činodejstvuju na pacijentima, pa nisam želo da primam na sebe domaću šamansku varijantu okultnog lečenja. Tako sam nešto i spomenuo prijateljici domaćici. Ona mi je objasnila da Dobra Vila nije šamanka, da se ne bavi nikakvim bajanjima, bioenergijom i slično, naprotiv, vrlo je pobožna žena i ceo njen tretman se svodi na masiranje i nameštanje plećke i stomaka. Malo po malo nas je domaćica ubedila da nas Dobra Vila pretrese, pogotovu moju suprugu.

Na kraju smo se dogovorili da naša domaćica pita Dobru Vilu da li hoće da nas primi, pošto narodna vidarka ne radi svakoga, neke ljude jednostavno odbije kao pacijente. Nakon par dana smo dobili pozitivnu potvrdu i otišli na tretman kod Dobre Vile.

Šta i kako radi narodna isceliteljka

Vidarka je zanimljiva osoba, poreklom je iz Šumadije, odrasla na selu, gde i danas povremeno boravi. Snažna i odlučna žena, koja je dosta toga preturila preko glave. Prvo što mi se dopalo kod nje je što je bila poštena i oprezna, jer nije tvrdila da sve bolesti može da leči ili da pomogne, nego je samo govorila šta stvarno može da pomogne a za sve ostale tegobe je upućivala kod lekara.

Njen metod rada i lečenja je neobičan. Kaže da sve oseća rukama i da ima ruke koje leče time što pronalaze vaše ključne tačke i namešta ih. Legnete na stomak i ona vas opipava po desnoj plećki, gde mahom ubode u par tačaka koje su dosta bolne. Onda uzme vašu desnu ruku i vrti je u krug na razne načine i namešta vam nešto oko plećke. Kaže da su tu glavne tačke za ceo organizam, nešto kao akupunkturne tačke, i da ona oseća pod prstima koja tačka je blokirana, pa pomeranjem ruke pokušava da je namesti da bude u ispravnoj poziciji. To malo uradi i sa levom plećkom, a onda vas ispipa po rukama i nogama, pritiskajući žile i tetive na nekim tačkama, nameštajući vas.

Onda vas okrene na ledja i malo vam podiže glavu, opipavajući vrat. Zatim pregleda noge s prednje strane i na kraju glavni deo posla, rad na stomaku. Zabije svoje ruke u vaš stomak i daje vam uputstva kako da dišete dok vas vidar pritiska rukama i kao da vam namešta unutrašnje organe. Ponekad vam kaže kakvo vam je stanje unutrašnjih organa, šta je slabo, da li je neki organ pomeren, da li negde ima neka izraslina, neki ožiljak ili problem.

Pitao sam Dobru Vilu kako ona to vidi unutrašnje organe. Rekla mi je da jednostavno sve oseti pod prstima, ima osećaj u rukama za koji ne ume da objasni odakle joj. Njene ruke koje leče su stalno tople i imaju sposobnost da vizuelno osete unutrašnjost tela. Nema kod nje nikakve koncentacije ili meditacija, dok radi slobodno ćaska sa okolinom ili pacijentom. Kako sama kaže ona je potpuno samouka, mada ima porodičnu tradiciju, jer joj je pokojna baba bila seoski vidar. Kaže da je baba negde pred smrt pozvala njih tri sestre i zamolila ih da joj izmasiraju noge. Sve tri su joj masirale noge a onda im je baba rekla: „Vas dve ste se trudile ali nemate u sebi isceliteljski dar. Ti Dobra Vilo imaš u rukama dar za isceljenje, ti možeš pomagati ljudima.“

I to je bilo sve što joj je baba rekla. Baba je nije učila, već je ona sama gledala kako baba radi i pamtila šta govori, pa je tako skupljala svoje vidarsko iskustvo. Sve što je baba ikada rekla o lečenju ili lekovitom bilju je zapamtila do tačnina, iako nije kao mlada planirala da se bavi lečenjem ljudi. Tako na primer, ona radi samo sa 15-20 lekovitih biljaka koje ima kod sebe u selu i koje sama skuplja, kao što su list divlje jagode, kruška, nana, žalfija, kantarion, maslačak, čičak, kopriva, itd. Pitao sam je za neke druge lekovite biljke i iznenadio se kada sam čuo da ne radi i ne poznaje lekovito dejstvo majčine dušice, matičnjaka, lavande. Ali, kako Dobra Vila kaže: „Ono što ja znam da napravim to deluje 100% i uvek deluje„.

BioCapillary biljne kapi za cirkulaciju jačanje kapilara i čišćenje krvi

BioCapillary biljne kapi za cirkulaciju jačanje kapilara i čišćenje krvi

Šta leči narodni vidar Dobra Vila

Moram reći da sam od vidarke čuo stvarno zanimljive stvari. Njena glavna specijalnost, tako da kažem, je nameštanje želudca i stomaka. Tu se pre svega misli na stegnuta creva, uvrnuta creva, stegnut i podignut želudac, grč stomaka, zatim ubrzanje metabolizma, lečenje astme, nameštanje mehanike tela i tetiva, poboljšanje krvotoka. Moram priznati da je nisam pitao baš detaljno šta sve leči, nego smo kroz razgovor došli do tih saznanja, jer nam je druženje bilo zanimljivo i veselo, pa smo išli u mnogim pravcima. Stoga po sećanju iznosim par saveta narodnog vidara.

Sinusi i uši. Ko slabije čuje i ima hronične probleme sa sinusima, verovatno ima zapušene suzne kanale, jer suze imaju funkciju da „podmazuju“ i održavaju nosne i ušne kanale, pa kada su oni zapušeni, suze ne dolaze do tkiva. Kako su suze jak antiseptik i kako ne vlaže sluzokožu unutrašnjih kanala tamo se razvijaju svakojake bakterije i plesni, jer im je pogodno tlo. To izaziva hronične upale i promenu tkiva. Lek je mazanje očiju kombinacijom propolisa, meda i mleča, koju ona sprema, pa se razblažuje i onda svakodnevno stavlja u oči, dok se ne otvore suzni kanali i ne izvrši dezinfekcija sinusa i unutrašnjih ušiju. Zanimljivo, zar ne. Ne pokušavajte sami, jer recept kako se to radi ne znam.

Udarci u tkiva. Uvek kada se udarite, stavite nešto hladno na to mesto. Ne samo da ne bi oteklo nego i zbog naknadnih posledica koje mogu nastati jer dodje do kontuzije krvnih sudova na tom mestu, pogotovu ako je kost udarena.

Masna jetra se leči jedino domaćim jabukovim sirćem (bez meda naravno). Pije se kašika jabukovog sirćeta 3 puta dnevno u velikoj čaši vode. Nikako ne kupujte i ne koristite jabukovo sirće u prodavnici, sami ga napraviti. Često je jabukovo sirće u prodavnicama pravljeno od drveta a samo aromatizovano jabukom. To je štetno jabukovo sirće. Ubedljivo najbolje je jabukovo sirće od divlje jabuke ali ga je teško napraviti jer divlja jabuka nema šećera u sebi pa se teško pravi sirće, dug je proces.

Astma je posledica lošeg varenja. Kad je slab želudac i slabo vari, podiže se usled gasova, pritiska dijafragmu i ona izaziva gušenje i napad astme. Zato sredjivanjem želudca i varenja nestaje i astma.

Kiselo je dobro. Uvek jedite kiselo, prirodno kiselo. Prirodno kiselo nije industrijsko sirće, na primer, niti gazirani sok, turšija i konzervirano povrće, nego domaće jabukovo sirće, voće, povrće, fermentisane stvari.

Meso. Treba izbegavati jesti meso što više. Jesti ga samo za slave i praznike.

Mleko se pije samo do 18-te godine, dok se osoba razvija, posle toga je štetno za zdravlje.

Beli sir se jede samo dobro pečen, u piti. Ne preporučuje se kao jelo dok je u svežem stanju.

Limun ne upotrebljavajte. On steže creva. Odličan je lek za proliv, kada imate stalne stolice iscedite pola limuna i popijte i nakon 15 minuta proliv je stao. Zaboravite priče kako je limun alkalna namirnica, on steže creva, sputava varenje i stvara gojaznost.

Pivo nije nikako za punije osobe, pivo prija samo mršavim i suvim osobama. Pivo u sebi ima dosta kvasca koji širi telo u svim pravcima, nadima sve unutrašnje organe.

Vino treba piti, posebno ako je domaće pravljeno, u umerenim količinama. Gojazniji bolje da piju vino umesto bilo čega drugog.

Beli luk i vino. Najbolji prirodni antibiotik na svetu je beli luk u vinu, ali tako da se nadje domaći neprskani beli luk, što ljući i smrdljiviji, da se isecka u blenderu i stavi u domaće belo vino bez sulfata i soda bikarone. Vinari dodaju sulfate u vino da bi se održalo kao i soda bikarbonu da prekine fermentaciju, tako da ne možete bilo koje vino da upotrebite jer će biti štetno za vas. Nadjite pravo domaće belo vino. Iseckan luk stavite u belo vino i kuvajte na tihoj vatri dok trećina tečnosti ne ispari, jer mora sav alkohol da ispari iz vina, ne sme ga biti u smesi. Ohladite, procedite u flašu i stavite u frižider. Koristiti 3-5 puta dnevno po jednu kafenu kašičicu, za sve vrste upala, čisti telo od svih infekcija bolje nego bilo koji antibiotik. Malo ćete mirisati na beli luk, ali zdravlje nema cenu.

Dodao bih da se kod upala i hroničnih infekcija unutrašnjih organa uz belo vino i beli luk koristi i tinktura Ehinacea-e ili BioImunitet kapi za imunitet, jer ta kombinacija vina sa belim lukom i Ehinacea preparata čuda čini. Provereno u mom domu više puta.

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta

Zašto je važna voda i kako se pije voda

Voda se pije samo na sobnoj temperaturi, nikada hladna. Ako želite da postanete gojazni i da usporite metabolizam pijte gazirane sokove i hladnu limunadu. Čak i kada trenirate ili je napolju toplo, nikada ne pijte hladnu vodu, ona je stres za organizam. Posebno nakon velikih napora popijte vodu sa malo jabukova sirćeta.

Metabolizam se ubrzava samo vodom i fizičkom aktivnošću, ali je voda suština. Mora se popiti dva do tri litra čiste vode dnevno.

Voda iz česmovače se sipa u stakleni bokal i pusti da odstoji nekoliko sati. Voda tako promeni ukus jer se dosta hemijskih jedinjenja veže za staklo. Takav bokal se mora posle oprati, da se skine talog sa stakla.

Većina voda u Srbiji se drastično pokvarila od 2000 godine na ovamo, nešto se desilo u atmosferi što je pokvarilo sve vode, čak i bunarske i izvorske i na mestima gde nema zagadjenja.

Voda iz flaša nije najzdravija za piće, jer je dejonizovana flaširanjem, izgubila je svoju životnost. Bolje je piti korektnu česmovaču nego vodu iz flaše.

Da li leči narodni iscelitelj Dobra Vila

Na kraju ovog pisanja očekuje se odgovor da li narodni iscelitelj leči i pomaže. Da, pomaže ali i ne znam da li leči teže bolesti. Nisam imao neke posebne tegobe da bih mogao da svedočim da me je narodni iscelitelj izlečio ali mi jeste pomogla kod nekih sitnih smetnji. Moja supruga kaže da je njoj dosta bolje oko nekih hroničnih manjih tegoba. Mi smo generalno zdravi, pa nije imalo šta posebno ni da se leči.

Ali ono što me je posebno iznenadilo je to što je Dobra Vila zaista dobar dijagnostičar. Zanimljiv je način na koji ona opisuje vaše telo, to čini dosta slikovito i pronicljivo. Meni je stvarno otkrila neke činjenica koje su istinite a nisam ih primećivao decenijama i nisam ni imao svest o njima. Vrlo bih pozitivno ocenio njen rad, mada priznajem, nije bilo lečenja nekih ozbiljnih bolesti. Ali je cela priča bila tako životna i zanimljiva da sam morao da je podelim sa publikom.

 

 Zlatko Šćepanović