NAJEZDA RUSA

Rusi beže iz otadžbine kako zbog vojne obaveze koja se vrši u ratom zahvaćenim zemljama, tako i zbog nametnutih sankcija pogubnih po tamošnju privredu

.

Sve više maloletnika ruske nacionalnosti sa porodicama napušta rodnu zemlju ne bi li izbegli obavezanost na vršenje vojne službe na koju su primorani po sticanju punoletnosti. Od zemalja za iseljenje biraju prvenstveno evropske i to balkanske, Srbiju pogotovo, kao njihovu jedinu bratsku zemlju u dovoljno udaljenom regionu i značajnoj raskrinici kontinenta. Kao finalnu destinaciju, najčešće biraju upravo Beograd. Privlačne su im i Crna Gora i Bugarska.

Reč je o pravoj najezdi Rusa. Pojedina odeljenja najrazličitijih obrazovnih institucija naše republike broje do polovinu djaka ruskog porekla, što samo ukazuje na ozbiljnost situacije oskudne i štetne po bezbednost među dve zavađene bivše Sovjetkse republike, kao i opasnost koju ista predstavlja po stanovnike obe, pre svega maloletne.

Ne, nije reč o ilegalnim migrantima. Njihov boravak na teritoriji naše države je u potpunosti u skladu sa pravnim sistemom, bez izuzetka. Naseljavaju Srbiju do daljnjeg. Ne bi li eventualno zaobišli regrutaciju u Rusiji, neophodno je da ili promene državljanstvo (što nije ni malo lako, jer sticanje dokumenata neke zemlje najpre zahteva boravak u istoj) ili da se ne vraćaju pre dostizanja starosnog doba usled kog bi bili pošteđeni. Najčešće odbijaju da govore o pravom razlogu svog dolaska i problemu koji im on predstavlja i pravi na bazama svakodnevice.

Ipak, Rusi su pokazali veliku sklonost ka učenju srpskog i neverovatan i brz uspeh u hvatanju u koštac sa komplikovanim južnoslovenskim jezikom, za razliku od naših sunarodnika koji kao najveći rusofili, kako se neretko predstavljaju potpuno ozareni, ne umeju da sklope prostoproširenu rečenicu na našem sestrinskom jeziku, inače veoma značajnom i često presudnom po život pojedinca srpskog državljanstva.

Da li aktualna najezda Rusa koja je na snazi može da digne Srbiju na noge i doprinese još većem unapređenju bilateralnih odnosa naših dvaju zemalja? Koje su moguće komplikacije uslovljene naglim povećanjem broja stanovnika ruskog porekla i kako je najbolje da se prebrode sa što manje potencijalnih incidenata najrazličitijih vrsta?

Svakako je red na srpsku državu da izađe u susret svojoj braći po prvi put nakon dugog vremenskog perioda i ukaže im očajnički potrebnu pomoć. Došlo je vreme. Ukoliko je prema tvrdnjama srpskog šefa diplomatije, Ivice Dačića, Srbija zaista širom otvorenih vrata i za ilegalne imigrante, vreme je da naša država pokuša da vrati neizmiriv dug prema Rusiji, ali i da istakne da je srce Balkana značajni strateški saveznik kora nekadašnjeg istočnog bloka koji je ponovo u usponu. Brojne uzajamne kulturne, socijalne, verske i političke manifestacije održavane u svim krajevima Srbije sa velikom učestalošću sigurno doprinose cilju ove vrste. Ali, uvek može još.

Sledi video snimak o rusko-srpskom prijateljstvu:

 

Autor: Miodrag Milutinović