KAKO OTPUŠITI WC ŠOLJU

Par korisnih saveta za neprijatnu situaciju iz WC-a. Koliko god vam zvučalo banalno, neke od najvećih neprijatnosti koje vas mogu zadesiti, vezane su za eventualna loša iskustva sa tuđim toaletima

 

Užasna iskustva onih koji su preživeli zapušenu wc šolju u stanu svoje devojke ili verenika, često su postajale urbane legende. Na žalost, pre nego li dođete u priliku da se smejete sopstvenoj neprijatnosti, nije zgoreg da saznate neke od načina kako otpušiti wc šolju.

  • Nemojte prepuniti i preliti wc šolju

Ne dopustite sebi da upadnete u paniku. Mnogi ljudi, suočeni sa zapušenom wc šoljom, u napadu panike i obuzeti neprijatnošću, puštaju vodu iz vodokotlića u čestim intervalima, pre nego što se voda prethodno sakupljena u šolji odlila u septičku jamu ili kanalizaciju. Ovo je svakako pogrešno i gotovo uvek dovodi do još veće nevolje, izlivanja vode iz šolje.

  • Pokušajte sa najlogičnijim rešenjem

Najjednostavniji način, koji je po pravilu i najneprijatniji, jeste otpušavanje zapušene šolje rukom. Svaki toalet krije u nekom od svojih uglova ili ormarića, par gumenih rukavica. Što se pre rešite za ovaj metod, to će vam ukupna situacija biti manje neprijatna, a problem ćete rešiti bez da je iko primetio bilo šta.

vakum cetka

Mnogi toaleti ih nemaju, ali ukoliko imate sreće i pronađete vakuum gumu za odgušenje kanalizacije, nezgodan problem ćete rešiti u minutu. Svakako, najbolje rešenje jeste korišćenje sajle za kanalizaciju, koja garantuje da ćete čišćenje šolje uraditi na najbolji način. Vakuum gumu za otpušavanje koristite na ispravan način. Najpre, pozicionirajte gumu tačno na otvor wc šolje, a zatim lagano okrećite dok ne napravite vakuum. Tada, krenite sa laganim pomeranjem na gore i na dole i nakon desetak ponavljaja, wc šolja će biti otpušena. Nakon ovakvog čišćenja, obavezno pustite vodu kako bi bili sigurni da je sve urađeno baš kako treba. Ukoliko imate sreću da se u toaletu u kome ste u nevolji nalazi sajla za kanalizaciju, uz ispravno rukovanje, uspešno ćete rešiti problem koji vas je zadesio.

  • Soda bikarbona, stari lek za sve

Pre nego padnete u paniku zbog situacije u kojoj ste, ostavljeni bez vakuum gume ili rukavica, pokušajte da u nekom od ormarića u toaletu, pronađete pakovanje sode bikarbone. Plastičnu kofu napunite vrućom vodom i u nju rastvorite nekoliko prstohvata sode bikarbone. Temperatura vode je takođe važna, te stoga nemojte koristiti potpuno vrelu vodu. U zapušenu wc šolju najpre nalijte malo tečnog sapuna ili kupke za tuširanje i nakon par minuta izručite kofu tople vode sa rastvorenom sodom bikarbonom. Nakon desetak minuta i najzapušenija wc šolja biće otpušena.

  • Improvizujte

Ako ste u opasnom problemu i nemate ništa od navedenog, možda ćete imati sreću da negde u toaletu visi neka žičana vešalica. Pošto ćete teško imati drugog izbora, žrtvujte ovu vešalicu i od nje načinite žicu za otpušavanje kanalizacije. Budite uporni i baš kao što biste to učinili sa sajlom za kanalizaciju, otpušite zapušenu šolju.

  • Zaštitite se

Naravno, u kućnim toaletima ćete gotovo uvek pronaći neko od hemijskih sredstava za čišćenje ili otpušavanje sudopere i drugih odvoda, pa ih bez problema možete iskoristiti i olakšati sebi nezgodu u koju ste upali. Kod korišćenja hemijskih sredstava obavezno obratite pažnju na mere opreza i zaštite ruku, disajnih puteva i očiju. Upotreba gumenih rukavica je obavezna.

Ipak, ako ne možete sami da rešite problem sa zapušenom WC šoljom, pozovite profesionalnu firmu za hitne intervencije – GAGA DOO

Korisnički servis: 011 34 7777 2; 063 225 950