GUŠČIJA PAŠTETA

Recept kako se pravi pašteta od guščije džigerice

 

Pašteta od guščije džigerice je francuski delikates i predjelo koje se svojevremeno služilo samo na francuskom dvoru. Guske su bile posebno tovljene da bi se dobila masna guščija džigerica od koje se pravila guščija pašteta. Danas je teže doći do guščije džigerice, pa ipak ekskluzivni restorani koji drže do sebe imaju na meniju domaću guščiju paštetu.

Recept kako se pravi Pašteta od guščije džigerice jetre

Pašteta od guščije džigerice

Domaća guščija pašteta se pravi od svežih sastojaka i ako kuvar ume da je spremi kako treba, nezaboravno je jelo, daleko ukusnije i prefinjenije od bilo kakve industrijske paštete. U nastavku dajemo recept za paštetu od guščije džigerice.

Recept za guščiju paštetu  – sastojci

– 600 g guščije džigerice

– 150 g slanine

– 150 g svinjskog mesa

– 150 g teleće džigerice

– 50 g šampinjona

– 2 dcl belog vina

– so i biber

– peršun

– mirođija

– majčina dušica

– lovorov list

Kako se pravi pašteta od guščije džigerice

Guščiju džigericu marinirajte preko noći sa francuskim konjakom, dobrim vinom i seckanim začinima.

Teleću džigericu, slaninu, svinjsko meso i pečurke iseckajte na kocke. Prvo slaninu malo propržite pa je izvadite. Na istoj masnoći od slanine koja je dala šmek, propržite sve ostale sastojke. Ohladite smesu i izmešajte sa začinima iz marinata. Zatim dodajte guščiju džigericu. Posolite i pobiberite po želji.

Sve zajedno sameljite dva puta kroz mašinu za meso. Dodajte konjak i vino iz marinata. Dobro zamesite. Hladiti u hladnjaku 24 sata. Paštetu poslužiti na velikom pladnju ukrašeno sa bobicama šumskog voća ili u tanjiru, sve preliveno topingom od šumskog voća. Guščiju paštetu možete odmah namazati u debelom sloju na malo parče prepečenog hleba ili ostaviti gostima da se sami služe.

Pašteta od guščije džigerice se jede kao predjelo uz kvalitetno belo vino.

Uživajte!