MEDOVINA

Medovina uništava bakterije kao prirodni antibiotik. Recept kako se pravi medovina – pčelarski eliksir

 

Medovina ili gvirc (gverc) je vino od meda i, pored medene rakije (medica, medenica, medovača), najverovatnije je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovek konzumirao.

Naučnici kažu da je, kroz istoriju, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima i naučnici veruju da je i “Pčelarski eliksir “ jedan od načina za suzbijanje i sprečavanje infekcija.

Recept kako se pravi Medovina - prirodni antibiotik

Naučnici u Švedskoj su na bazi jednog starog recepta napravili, lekovito alkoholno piće mešavinom fermentiranog meda i vode, za koji kažu da uništava bakterije otporne na antibiotike.

U saradnji sa pivarom, naučnici koji su godinama proučavali pčelinji med, napravili su napitak koji su nazvali “Pčelarski eliksir”. Naučnik sa univerziteta Lund, Tobias Olofson kaže da je odavno poznato da je medovina zdrava.

„Medovina je alkoholno piće pravljeno samo od meda i vode i smatrano je pićem bogova. Ljudi su pili medovinu jer su verovali da će biti besmrtni i zdraviji. Pili su je i veoma cenili Vikinzi. Maje i stari Egipćani.“

Srž istraživanja su proizvodi od meda. Ranijim istaživanjem, čiji su rezultati objavljeni 2014. Olofson i Alehandra Vaskez su otkrili da, laktoacidne bakterije uzete iz mednog stomaka pčela, pomešane sa procesovanim medom, leče hronične rane na koži konja, odnosno uništavaju bakterije otporne na antibiotike.

Švedski naučnici kažu da je njihovo istraživanje dokazalo da laktocidne bakterije imaju moć da sarađuju i ubijaju patogene bakterije koje oštećuju organizam, uključujući i one rezistentne, tako što proizvode na hiljade antibakterijskih supstanci sličnih antibioticima.

Ono po čemu se “Pčelarski eliksir” razlikuje od ostalih mednih napitaka je to što se za njegovu proizvodnju koristi svih 13 korisnih pčelinjih laktocidnih bakterija i divlje gljivice kvasca, koje pomažu da med vremenom fermentira.

Istraživački tim je zaključio da med koji je u komercijalnoj proizvodnji ne sadrži laktocidne bakterije, jer se med i voda sa kojom se meša prethodno sterilišu, a kasnije im se dodaje industrijski vinski kvasac zbog čega uginu mnoge korisne komponente u medu, uključujući divlje gljivice kvasca.

Olofson kaže da je, kroz istoriju, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima i naučnici veruju da je i “Pčelarski eliksir “ jedan od načina za suzbijanje i sprečavanje infekcija.

„Volonteri će konzumirati eliksir i merenjem različitih parametara će pratiti da li ono što bakterije proizvode ulazi u sastav krvi kako bi se sprečila ili izlečila infekcija“, kaže naučnik Alehandra Vaskez.

Vaskez kaže da se još uvek radi na tom istraživanju.

„Trenutno ne znamo tačno koju ćemo vrstu infekcija moći da tretiramo ubuduće, ali znamo da bakterija proizvodi vrlo zanimljive spojeve, različita jedinjenja, poput antibiotika, ali mnoga od njih koja uništavaju bakterije otporne na antibiotike, su ključna u našem istraživanju.”  

Iako alkoholno piće koje podiže raspoloženje, a ujedno i leči zvuči kao fantazija, ako ispitivanja na ljudima pokažu željene rezultate, to bi moglo da pomogne u borbi sa rastućim brojem bakterija otpornih na antibiotike, u razvijenim zemljama ali i zemljama u razvoju u kojima je prirodni, sveži med, daleko pristupačniji od antibiotika.

Recept za medovinu – Kako se sprema medovina

Medovinu dobijemo fermentacijom otopine prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje (medljika, kesten…) da dobijemo što tamniju boju medovine. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno piće, obično oko 13-14% alkohola ali i kao bezalkoholno piće. Kvaliteta obe vrste zavisi o kvalitetu meda, samom postupku prilikom fermentacije i skladištenja, kao i od grožđa. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.

Medovina – recept je za 10 litara.

Sastojci smese:

  • 1 litra prokuvane i ohlađene vode
  • 10 dkg meda
  • 2 kg opranog zrnevlja grožđa

Priprema smese za medovinu:

Grožđe stavimo u čistu posudu i u njoj ga izmuljamo. Dodamo vodu i med. Dobijenu smesu dobro promešamo i ulijemo u 3-4 litarnu bocu. Nekoliko puta dobro protresemo da ljuske grožđa padnu na dno. Smesu ostavimo da počne vrenje na sobnoj temperaturi. Za 2-5 dana počinje vrenje koje završava za otprilike 7 dana. Tada je smesa spremna za pripremu medovine.

Sastojci medovine:

  • 4 litara vode
  • 2 kilograma meda

Priprema medovine:

U veći lonac ulijemo 4 litre prethodno prokuvane i ohlađene vode. Dodamo 2 kilograma meda promešamo i stavimo na vatru. Prilikom kuvanja trebamo skidati penu, a u slučaju da nam tečnost počne ključati ulijemo malo hladne vode. Ohlađenu smesu prelijemo u 10 litarnu staklenku i dodamo prethodno pripremljenu smesu od groždja, promućkamo i pokrijemo gazom ili cediljkom. Staklenka se drži na toplom i mućkamo je svaki dan. Nakon 6-7 dana počinje vrenje. Kad počne vrenje u staklenki (šum) dopunimo je prokuvanom i ohlađenom vodom, začepimo čepom od plute kroz koji prolazi plastična cev za fermentaciju.

Vrenje i zrenje medovine traje otprilike 3 meseca. Tokom tog vremena odvajamo talog. Prelijemo pažljivo u drugu posudu. Staklenku operemo i vratimo medovinu u nju. Tako čuvamo do proleća na sobnoj temperaturi. Čistimo od taloga i tad medovina treba dozrevati kao vino do leta. Medovina spremljena na taj način ima oko 14% alkohola, a količina alkohola zavisi o dužini i načinu vrenja medovine.

 

Izvor: VOA, Wikipedia