RECEPT ZA PREBRANAC NA VODI

Kako se pravi posni Prebranac na vodi bez ulja

 

Prebranac je omiljena hrana na Balkanu i ima nekoliko varijanti pripreme. Prebranac može biti pripremljen kao pasulj sa mesom, kobasicama, rebarcima, suvim mesom, slaninom, ili pak postan prebranac na ulju. Malo ko uspeva da napravi dobar i ukusan prebranac bez ulja. Dajemo recept za prebranac na vodi, bez upotrebe masnoća.

Recept za prebranac na vodi (bez ulja)

Recept za prebranac na vodi

Ime Prebranac verovatno vodi poreklo od prebiranja pasulja, jer se pre pripeme prebranca prebiralo po pasulju da se probere zdrav od lošeg ili insektima zaraženog pasulja.

Recept za prebranac na vodi sastojci

400 gr belog krupnog pasulja Tetovca

4 glavice crnog luka

glavica belog luka

2 šargarepe

1 crvena paprika

100 gr paradajz pire

kašika brašna

so, biber, začini od povrća

Recept kako se pravi prebranac na vodi

Oprati i potopiti pasulj da odstoji najmanje dva sata ili čak preko noći ako je pasulj star i tvrd. Skuvati pasulj u ekspres loncu i sačuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao.

U tiganju propržiti na vodi crni luk isečen na tanka rebarca, pa dodati šargarepu i crvenu papriku iseckanu na kockice, pa još malo dinstati.  Zatim dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati. Izručiti u pleh ili keramičku posudu. Onda u tiganj staviti malo vode i belog luka i prodinstati, pa dodati kašiku brašna i  napraviti zapršku. Pred kraj sipati paradjz pire, sol i začine da se napravi zaprška sos. Sve vreme mešati. Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papričicu.

Zatim sve prebaciti u pleh ili keramičku činiju sa pasuljom, dodati oko 2 šolje tečnosti u kojoj se kuvao pasulj, i peći na umerenoj vatri oko 30 minuta. Dodavati još vode ili tečnosti od pasulja u toku pečenja ako se pasulj mnogo suši. Peći poklopljeno. Kad je prebranac pečen, posuti ga sitno iseckanim peršunom.

Prijatno!