SHOPIFY NA WORDPRESS SAJTU

Kako najlakše implementirati e-prodavnicu na WordPress sajt

 

Da li znate koliko novca je prošle godine potrošeno na online kupovine? 1,47 triliona (milion miliona) dolara! Zbog ovoga bi svako ko se bavi prodajom trebao da proširi svoje poslovanje na internet. A Shopify i WordPress su odlično rešenje za to!

WordPress je trenutno najpopularnija platforma za kreiranje web sajtova. Razlog zašto je WordPress toliko popularan je to što ga gotovo svako može koristiti, odnosno ne morate se razumeti u programiranje i web dizajn kako biste napravili svoj web sajt. WordPress se nadograđuje plaginovima (dodacima), koji mu dodaju raznorazne funkcije. Jedno od takvih funkcija je i e-prodavnica, a Shopify je trenutno najbolje rešenje za implementaciju e-prodavnice na WordPress sajt.

Zašto odabrati Shopify?

Pre svega Shopify svakome omogućava dodavanje e-prodavnice, jer ne zahteva tehničko znanje. Takođe, ovaj servis je proveren i bezbedan što je veoma bitno kod elektronske trgovine, omogućava 70 različitih načina plaćanja, izbor načina dostave, računanje poreza i dostupan je na više jezika. Ukratko, ovo je kompletno rešenje za vlasnike biznisa koji sami rade na svom sajtu, a nemaju prevelikog iskustva.

Kako podesiti Shopify

Prva stvar koju treba uraditi je registracija na Shopify sajtu. Nakon toga izaberite željeni paket (od 29$ do 179$ mesečno), i obavezno iskoristite besplatni probni period od 14 dana. Ukoliko ne budeti zadovolni nakon probnog perioda niste u obavezi da uzmete pretplatu.

Kada se ulogujete Shopify će kreirati vašu online prodavnicu koja će se nalaziti na Shopify podomenu vašsajt.myshopify.com i prikazaće vam se Shopify konzila za administraciju koja izgleda ovako.

Shopify admin panel

Dodavanje proizvoda se vrši pomoću ove konzole, klikom na “Prodacts” pa “Add a prodact”. Popunite potrebna polja (naziv proizvoda, slika, cena, način dostave…), kliknite “Save product” i isti postupak ponovite i za ostale proizvode.

Shopify dodavanje proizvoda

Kako dodati Shopify na sajt

Postoje dva načina da dodate Shopify na vaš sajt. Lakši način je da dodate link Prodavnica/Store u meni. Sve što je potrebno je da u WordPress admin panelu kliknete na Appearance pa Menus.

dodavanje menija wordpress

Kliknite na “Custom Links” i dodajte link vaše Shopify prodavnice. Kratko i prosto. Ovo je jednostavno rešenje koje “radi posao”, a jedina mana ovog rešenja je što u ovom procesu korisnik menja sajt, prelazeći sa vašeg sajta na vaš poddomen na Shopify sajtu. Zato je tu i drugo, malo kompleksnije rešenje.

Kako integrisati Shopify na sajt

Da biste integrisali Shopify na vaš sajt, prvo morate aktivirati Buy Button aplikaciju. U Shopify admin paneli kliknite na Apps i posetite njihovu prodavnicu aplikacija. Potražite Buy Button i kliknite na “Get” kako biste aktivirali ovu opciju na vašoj Shopify prodavnici.

Kada aktivirati ovu opciju, bićete prebačeni na stranicu za njena podešavanja. Ovde možete odabrati proizvode (ranije ubačene) koje želite da dodate na sajt.

Otvoriće vam se novi prozor u kome treba kliknuti “Sellect product to sell” i u sledećem prozoru će vam se prikazati kako će taj proizvod izgledati na sajtu. Kliknire “Generate embedded code” da biste nastavili dalje.

Nakon toga će vam se prikazati kod i obavezno čekirajte “I need to add script tags separately”, kako bi se kod prikazao u dva dela. Prvo deo se dodaje samo jednom, u header.php fajl WordPress teme ispred </head> taga.

Shopify code

Nakon što ste dodali kod u header, kopirajte drugi kod  na željenu stranicu, post ili vidžet. Ponovite postupak za svaki proizvod.