ŠTA JE INTERNET MARKETING

Internet je u velikoj meri promenio način na koji se informacije dele i način na koji marketing funkcioniše. Internet marketing je veoma širok pojam, a kako biste uspešno promovisali vaš posao putem interneta, morate pokriti više oblasti.

Ovaj tekst je kratak vodič u kome ćemo ukratko napomenuti o čemu sve treba voditi računa.

Slobodno se može reći da je prisustvo na internetu neophodno za skoro sve vrste poslova. Ako vas nema na internetu kao da ne postojite, jer sve veći broj ljudi neophodne informacije traži na internetu, a ne kao ranije putem TV-a i radio oglasa, žutih strana i preporuka prijatelja.

Načini za uspešno promovisanje vašeg posla putem interneta su sledeći:

Prvi korak je naravno kreiranje odgovarajućeg web sajta. Od web sajta se očekuje da na pravi način oslikava prirodu vašeg posla (prikladan dizajn) i da se lako koristi, odnosno da posetioci vašeg sajta mogu lako da pronađu ono zbog čega su posetili sajt. Takođe, danas kada se surfovanje internetom sve više vrši na tabletima i mobilnim telefonima, izuzetno je važno da imate sajt koji je prilagođen i tim uređajima. Responsive web dizajn je stručan naziv za sajtove koji su prilagođeni svim veličinama ekrana (desktop i laptop računari, tableti i mobilni telefoni). Od skoro na mobilnim telefonima i tabletima Google u svom pretraživaču forsira sajtove koji su prilagođeni ovim uređajima.

responsiv web dizajn

Samo kreiranje web sajta nije dovoljno, makar to bio i najbolji sajt na svetu. Šta vam vredi sajt za koji niko nije čuo i koji niko ne posećuje. Dakle, sledeći korak je promocija sajta. Pošto u ovom tekstu govorimo o internet marketingu, fokusiraću se na promociju sajta putem interneta – oglašavanje na internetu.

Postoji više kanala pomoću kojih možete promovisati web sajt online, a podeliću ih u tri glavne kategorije: SEO, Google oglasi i društvene mreže.

Internet marketing ili SEO na pretraživačima

SEO (Search Engine Optimisation) se na srpskom naziva optimizacija za pretraživače (Google, Yahoo, Bing…) i predstavlja rad na sajtu i van sajta sa ciljem da se vaš sajt pozicionira što bolje u Google pretrazi za odgovarajuće ključne reči. Recimo da se bavite prodajom pasa u Beogradu, i da radite SEO za ključnu reč (fraza koja se kuca u Google pretrazi) „prodaja pasa Beograd“. Dakle, vaš krajnji cilj je da se pojavite na top (prvoj) poziciji za ovaj veoma relevantan upit. SEO je dugotrajan posao i zahteva mnogo truda, naročito ako postoji velika konkurencija za ključne reči koje ciljate. Kao što je SEO dugotrajan proces, tako su i rezultati SEO-a dugotrajni i nema sumnje da treba investirati u ovaj vid online marketinga.

Google AdWords vs SEO

Pošto je Google daleko najpopularniji pretraživač kod nas, Google reklamiranje je odličan način za promociju sajta. Pomoću Google AdWords platforme možete se oglašavati video oglasima (YouTube), vizualnim oglasima (baneri) i tekstualnim oglasima (Google pretraga). Tekstualni oglasi ili Google Search oglasi se prikazuju u Google pretrazi iznad organskih rezultata (SEO). Ukratko Google oglasi vam omogućavaju da se trenutno pozicionirate na Google pretrazi, ali zauzvrat plaćate Google za svaki klik. Dakle, birate željene ključne reči i licitirate na njih. Na osnovu licitacije određuje se vaša pozicija na pretrazi za datu ključnu reč, a sami kreirate tekst oglasa koji će se prikazati u pretrazi. Tekstualni oglasi su veoma slični klasičnim rezultatima Google pretrage. Prednost Google oglasa u odnosu na SEO je to što se momentalno pozicionirate dobro, a mana je što se vaši oglasi prikazuju samo dok imate novca na Google AdWords računu.

social internet marketing

Dok se prethodne dve metode za promociju na internetu fokusiraju da prikažu vaš sajt kada neko pretražuje relevantne upite, promocija putem društvenih mreža je (uglavnom) fokusirana na takozvani branding, odnosno na  stvaranje svesti kod potrošača o vašem prisustvu, kod nas je daleko najpopopularnije Facebook reklamiranje, što je i logično zbog velike popularnosti ove društvene mreže. Promocija putem Facebook-a se vrši pomoću Facebook oglasa ili vođenja fan stranica. Vođenje Facebook fan stranica može  biti izuzetno korisno za neke poslove, a osim privlačenja zainteresovane populacije odlično je sredstvo za komunikaciju sa korisnicima,istraživanje tržišta i dobijanje povratnih informacija.

Sve tri gore navedene metode su značajne na svoj način. Svaka ponaosob može dati rezultate, a najbolje funkcionišu kada se ukombinuju i stvore sinergetski efekat. Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega, ali sasvim dovoljno da razumete kako funkcioniše promocija putem interneta.

Autor:
Luka Marić