STRAH OD PORODJAJA

Saveti za pripremu za prorodjaj i prevazilaženje straha

 

Vrlo je verovatno da ne postoji žena koja je bila trudna, a da nije imala strah od porođaja. Srećom, te to obično bude strah u granicama normale, koji ne parališe trudnice. Međutim, u pojedinim slučajevima se događa da taj strah preraste u pravi panični strah. Pod tim pravi podrazumevam na prvom mestu da žena koja dođe na porođaj ne vlada sobom. U tim trenucima medicinsko osoblje primenjuje sredstva koja se primenjuju za smirenje psihički obolelih osoba, ma kako to surovo zvučalo, jer je tada najvažnije smiriti trudnicu kako bi porođaj protekao u što boljem redu.

Potpisnik ovih redova je prilikom svog prvog porođaja imao prilike da se uveri kako to nažalost izgleda. Gospođa koja je bila u tom stanju, kako mi je objasnio doktor koji me je pregledao pred porođaj je zaista bila u panici, a njeno ponašanje je ugrožavalo i ostale žene koje su se u tom trenutku nalazile u porodilištu, između ostalih i mene. Slobodno mogu reći da se njena panika polako ali sigurno širila na sve nas. Srećom, te je medicinsko osoblje odreagovalo onako kako je neophodno u tim situacijama, pa je dotična gospođa pod dejstvom adekvatnog leka za smirenje mogla da nastavi ono zbog čega je došla u porodilište – da donese na svet još jednog malog anđela.

porodjaj

Ubrzo nakon toga, kada je i moja beba ugledala svetlost dana imala sam prilike da se susretnem i sa mamom koja nije želela da uzme novorođenče u svoje ruke, uglavnom zbog straha da ga ne ispusti, što je meni priznajem bilo nepojmljivo, kao i mnogim drugim porodiljama. Ali, eto i to se dešava.

Dugo nakon porođaja sam razlišljala o pomenuta slučaja i činjenicom da te mame nisu odreagovale kao mnoge druge. To naravno ni u kom slučaju ne znači da su one lošije mame od drugih. Međutim, postavlja se pitanje zašto su u najlepšem trenutku svog života, kada na svet donose plod svoje utrobe one bile u strahu. Svaka žena koja je bila u toj situaciji zna da je sasvim normalno plašiti se porođaja, ali plašiti se u zdravom smislu reči, kao nečeg nepoznatog. Ovo se naravno odnosi na žene koje prvi put rađaju, jer drugi ili treći porođaj je potpuno drugačiji, to je činjenica.

Trebalo bi da znate da je strah od porođaja sasvim prirodan strah, jer je u čovekovoj prirodi da se boji nepoznatog, te da strahuje kako će se odvijati situacija koju nikada pre nije lično doživeo, ali je čuo raznorazna iskustva o tome. Nažalost, mnoge žene ne razmišljajući pričaju o negativnim iskustvima. I to je ono što ostaje u svesti skoro svake trudnice, pa ne čudi što je muče raznorazna pitanja šta ako se desi ovo ili ono. Činjenica je da ono što treba da se desi, desiće se sa ili bez vašeg razmišljanja. Ali je vrlo važno sačuvati prisebnost i odreagovati blagovremeno u datoj situaciji.

Naravno, kao i za sve, tako i za otklanjanje straha od porođaja postoji mnogo rešenja. Prvo i osnovno rešenje jeste da upoznate svoje stanje, odnosno da znate šta se tačno događa u vašem organizmu u određenom trenutku i koje su smetnje potpuno normalne za određeni period trudnoće, kako ne biste paničili bez razloga. U tome vam mogu pomoći informacije sa ovog sajta.

Nakon što shvatite šta se događa u vašem organizmu, svakako vam najtoplije savetujem da počnete sa nekom fizičkom aktivnošću za trudnice, koju ćete redovno upražnjavati u skladu sa svojim mogućnostima. Odličan izbor je joga ili pilates za trudnice sa kvalifikovanim trenerom, a ako niste tip osobe koji ide na treninge, jednostavno uvedite svakodnevnu šetnju sa suprugom ili prijateljicama.

A najvažnije je da prestanete da čitate raznorazne informacije kojih je internet prepun i da pokušate da se okrenete lepim stvarima i mislima. Shvatite da je ovo blagosloveno stanje, zaista i kao takvo ga i posmatrajte, uživajte u njemu i slatkom iščekivanju, bez opterećenja negativnim mislima. I ne zaboravite da je priprema za porođaj koju sprovode osobe koje su specijalizovane za nju jedan od njaboljih načina da se upoznate sa svim onim što vas čeka od trenutka kada počne porođaj. Naravno, znam da će biti trudnica koje će reći da znaju da dišu i da im ne treba nikakva priprema. Ja sa tim apsolutna nisam saglasna, jer sam upravo zahvaljujući adekvatnoj pripremi za porođaj uspela da spasim život svojoj bebi i to je jedino što ću vam reći, a što bi trebalo da vam bude sasvim dovoljno da shvatite koliko je ona značajna i za vas i za vašu bebu.