KO SU NEPRIJATELJI AMERIKE

Amerika će vladati hiljadu godina jer nema ko da je ugrozi osim neprijatelja unutar nje same, govorio je Abraham Lincoln

 

Abraham Lincoln, imajući vrlo jasnu i dalekosežnu viziju, izjavio je, predviđajući budućnost, da nijedna strana sila ili udruženje stranih sila „neće moći silom napiti se vode iz rijeke Ohio ili ostaviti trag na Blue Ridgeu (planina u SAD-u nap. pr.) u idućih tisuću godina.“

„Otkuda onda možemo očekivati opasnost? Kažem vam, ako ikada dođe, sigurno će se raširiti među nama, jer ne može doći izvana. Ako nam je destrukcija sudbina, mi ćemo sami sigurno biti njeni autori i nositelji. Kao nacija slobodnih, ili ćemo živjeti vječno ili umrijeti od samoubojstva“ (Abraham Lincoln, govor u Springfieldu, Illinois, siječanj 1837. Isticanja moja – nap. autora).

Kralj Amerike barak Obama- Ko su neprijatelji Amerike - Abraham Lincoln

Kolaž u kome je predsednik Barak Obama predstavljen kao kralj Amerike

Abraham Lincoln je jasno shvatio da jedina prava opasnost koja prijeti američkoj naciji može biti iskvarenost njenog naroda – ono što se nazivalo subverzijom američkog duha.

Subverzija američkog duha, koja se različitim intenzitetom već odvija zadnjih 100 godina, potkopala je sve temelje na kojima je ova velika nacija izgrađena i pretvorila je u bolesno društvo.

Kada je američka nacija ušla u dvadeseto stoljeće, bila je u osnovi zdrava. Bujala je životom i vitalnošću. Većina ljudi bili su iskonski domoljubi, voljeli su svoju zemlju i živjeli po određenim moralnim standardima: poštovali su svoju zemlju, svoje susjede i sami sebe! Dom i obitelj bili su visoko cijenjeni. Muškarci su bili muževni, žene su bile ženstvene i oba su spola bila zadovoljna svojim bogom danim odgovornostima. Kao rezultat ovih i drugih čimbenika, nacija je bila zdrava.

U godinama koje su slijedile, sva ta obilježja zdravog društva polako su se osipala. Trenutno smo došli do točke na kojoj prosječna osoba nema jasno određene principe na kojima bi zasnivala svoj život. Lutamo po živom pijesku sumnje, straha i neodlučnosti. Nacija bez ikakvih transcendentalnih ciljeva ili smisla u postojanju. Kako je netko rekao: „SAD je nacija koja ne stoji ni iza čega, ali će propasti zbog bilo čega.“

Rezultat? Njegovi su „plodovi“ svuda oko nas, svima vidljivi. Pogledajte bilo koju fazu ili aspekt društva i vidjet ćete kroničnu bolest koja se  približava osnovi društva. Pravo stanje nacije odražava se u njenim vodećim institucijama – u školstvu i crkvi, u književnosti i glazbi, u vladi i u domovima. Možemo ga vidjeti u financijskoj zbrci u kojoj se nalazi vlada i većina stanovnika.

Da, SAD bi se danas mogao poistovjetiti s beznadnim bolesnikom koji boluje od svih mogućih smrtonosnih bolesti. Njegov vid i sluh su slabi, njegovi udovi unakaženi artritisom, a rak se približava vitalnim organima. A ipak, glupo i naivno, on uvjerava samoga sebe da je sve u redu i da će se na kraju sve dobro završiti.

 

Des Griffin – Četvrti Rajh

Abraham Lincoln (12. 2. 1809. — 15. 4. 1865.) je američki političar i državnik koji se smatra najvećim predsjednikom SAD u historiji.

Rođen je u skromnoj familiji, a u mladosti se školovao za advokata.U njegovoj 10 godini,tocnije 1818.umrla mu je majka. Nakon toga Abrahamov otac-Thomas Lincoln ponovno se ozenio.Oceva zena usadila je u mladog Abraham voju za skolovanjem i disciplinom. Politikom se bavio od godine 1832. a godine 1856. se priključio Republikanskoj stranci, osnovanoj zato da bi se suprotstavila širenju ropstva među novopriključenim državama SAD.

Godine 1860. njegov izbor za predsjednika SAD je potaknuo južne robovlasničke države SAD da započnu proces otcjepljenja i stvore Konfederaciju američkih država. Lincolnova vlada u Washingtonu je odbila to prihvatiti što je u proljeće 1861. dovelo do izbijanja američkog građanskog rata.

Iako se nije istakao kao posebno talentiran ratni vođa niti je, sve do sam kraj, imao uspjeha u izboru generala Unije, Lincoln je imao ključnu ulogu u njegovom pobjedničkom ishodu. Dok je na početku iz političkih razloga kao cilj rata naveo očuvanje Unije, godine 1862. je donio proklamaciju o ukidanju ropstva, čime je Unija od strane Konfederacije preotela simpatije svjetske javnosti. Istovremeno je bez mnogo obzira kršio i mimoilazio mnoge ustavne odredbe o ljudskim pravima i slobodama kako bi suzbio južnjačku petu kolonu. Njegovo predsjednikovanje se također ističe po cijelom nizu reformi koje su ojačale pozicije federalne vlasti na račun federalnih država.

Nekoliko mjeseci nakon što je pobijedio na izborima 1864. godine, Konfederacija je prisiljena na kapitulaciju i rat završen pobjedom Unije. Nekoliko dana kasnije Lincoln je ubijen u teatru kao žrtva fanatičnog južnjačkog glumca Johna Wilkesa Bootha.